Tuesday, January 1, 2019

ΟΤΑΝ Ο ΝΤΕΝΙΣΕΝΚΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ


ΟΤΑΝ Ο ΝΤΕΝΙΣΕΝΚΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ

Του Παναγιώτη  Τελεβάντου
=====
Διαβάσαμε, στην Romfea.gr, το ακόλουθο ρεπορτάζ της κ. Κορίνας Σαντοριναίου:
Την πεποίθηση ότι μετά την παραλαβή του Τόμου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όλες οι Τοπικές Εκκλησίες θα αναγνωρίσουν την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, εξέφρασε με δηλώσεις του ο "Επίτιμος" Πατριάρχης Φιλάρετος.
"Ο Τόμος που θα παραδώσει ο Οικουμενικό Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα υποστηριχθεί από πολλές Τοπικές Εκκλησίες, ενώ κάποιες άλλες φαίνεται ότι δεν θα το αποδεχθούν προς το παρόν. Πιστεύω στο μέλλον, θα καταλάβουν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος και αργά η γρήγορα και αυτές θα μας αναγνωρίσουν" - τόνισε ο Φιλάρετος.
Επίσης ο Φιλάρετος Ντενισένκο δήλωσε πεπεισμένος ότι μια μέρα Κωνσταντινούπολη και Μόσχα θα συμφιλιωθούν.
"Δεν ξέρω πόσο χρόνο θα χρειαστεί, αλλά θα υπάρξει μια μέρα συμφιλίωση. Όμως, κανείς δεν γνωρίζει πόσο χρόνο θα πάρει....ίσως να περάσουν αιώνες.”
Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε τον ισχυρισμό του επίτιμου Πατριάρχη της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Φιλάρετου Ντενισένκο, ότι μετά την παραλαβή του Τόμου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θα αναγνωριστεί ως Αυτοκέφαλη από τις πλείστες Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Στεκόμαστε, όμως, με βαθύτατη θλίψη και απογοήτευση στην διαπίστωση του Μακαριώτατου κ. Φιλάρετου ότι η συμφιλίωση της Μόσχας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο -τουτέστιν η άρση του Σχίσματος- θα διαρκέσει πιθανόν αιώνες.
Αυτή ακριβώς είναι η τραγωδία που αντιμετωπίζει σήμερα η Ορθοδοξη Εκκλησία και δυστυχώς δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα καμία ελπίδα αντιμετώπισης της κρίσης.
Βρισκόμαστε στο κατώφλι Σχίσματος του Πατριαρχείου Ρωσσίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Το χειρότερο! Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, αν θα υπάρξει ή όχι διακοπή της εκκλησιαστικής κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και από άλλες Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες. 
Αν συμβεί αυτό σημαίνει την δημιουργία Πανορθόδοξου Σχίσματος.
Μόνον αν ο Άγιος Θεός κάνει το θαύμα Του μπορεί να αποσοβηθεί αυτός ο τεράστιος κίνδυνος.

4 comments:

  1. Δεν καταλαβαίνω κ. Τελεβάντο , γιατί νά απευθυνόμαστε στον Θεό και νά ζητάμε νά κάνει κάποιο θαύμα , αφού όλα είναι ανθρώπινα δημιουργήματα ! Ζητούμε νά ακυρώσει ο Θεός τις ανθρώπινες πράξεις ; Ποτέ δεν θα το κάνει . Μάλλον οι άνθρωποι πρέπει νά προσαρμόσουν και νά υποτάξουν το θέλημά τους στον Θείο νόμο . Ο Θεός θα μας πεί έχετε κατ' αρχήν τον έμφυτο νόμο της συνείδησης , που σας προειδοποιεί γισ το δίκαιο , έχετε την εκκλησία και τά θέσμιά της , έχετε τους αγίους . Τί άλλο θέλετε ; Νά θέλουμε νά υποτάξουμε και τον Θεό στην ανομία μας ! Πάει πολύ ! Νά ποδοπατούμε κάθε θείο και ανθρώπινο νόμο και νά ζητούμε νά κάνει ο Θεός ένα θαύμα είναι παράλογο !

    Τί επίτιμος πατριάρχης και κουραφέξαλα ! Αυτός θα έπρεπε νά είναι τρίς καθηρεμένος για σωρεία παραβάσεων . Επειδή υπάρχουν και άλλοι εν τοις ιδίοις κρίμασιν , αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία . Πως και πότε απέκτησε την οικογένεια -- νά του ζήσει -- σε κάθε περίπτωση παράνομη ; Γνωρίζουμε τον θεμελιώδη νόμο , οτι τά μυστήρια είναι επαγωγικά απο τά υποδεέστερα στα υψηλότερα . Είναι φρικτό οι κληρικοί νά υπαναχωρούν στα υποδεέστερα ! Ο συγκεκριμένος γελοιοποίησε τά πάντα . Γιατί φορά το επανωκαλύμαυχο ; Τί συμβολίζει ;

    ReplyDelete
  2. Κύριε Τελεβαντε, καλή χρονιά. παρακολουθώ από καιρο τις ισες αποστάσεις περί των ευθυνών του "σχίσματος". Αναρωτιέμαι, σε τι φταιει το ουκουμενικο πατριαρχείο; Μήπως πρέπει να απεμπολησει τα δικαια και ιερά προνομια του που κατοχυρώνονται δια οικουμενικών συνόδων προκειμένου να ικανοποιηθούν τα φιλοπρωτεια της Μόσχας; Οι μοσχοβιτες ΜΟΝΟΙ τους αποκόπτονται από την Μια Αγια και Αποστολικη εκκλησία χτυπημένοι από την αίρεση του εθνοφυλετισμου. Ίσως να είναι προνοια θεου να απαλλαγούμε από αυτούς τους θεομπαιχτες. Να δοξάζουμε τον Θεό και να ενδυναμωνει τον Πατριάρχη μας στο δυσκολο έργο του.
    ΥΓ: δεν είδα να σχολιάσετε την αποφαση της εκκλησίας της Γεωργίας περί αναγνώρισης της νέας αυτοκεφαλης ουκρανικής εκκλησίας. Η Γεωργία είναι ένας από τους σκληρούς δορυφόρους της Μόσχας. Η "τρίτη ρωμη" καταρρεει με πάταγο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Από ιδιοσυγκρασία ποτέ δεν κρατώ ίσες αποστάσεις.

      Απλά αρνούμαι να επιδοθώ στον αγώνα επίδοσης ευθυνών επειδή ιεραρχώ την ενότητα της Εκκλησίας πάνω από κάθε τι άλλο.

      Όσο για την στάση του Πατριαρχείου Γεωργίας έχω έτοιμο άρθρο που θα αναβάσω σε λίγο.

      Delete
  3. Εξ όνυχος τον λέοντα ! Ρε ! Μπόμπο μόλις είδες μία δήλωση ενός μητροπολίτη της Γεωργίας μιλάς για εκκλησία της Γεωργίας ; Όλες οι πουτάνες του οικουμενισμού δεν μπορούν νά κρύψουν την χαρά τους !

    ReplyDelete