Sunday, January 6, 2019

ΕΚΧΩΡΗΘΗΚΕ Ο ΤΟΜΟΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ



ΕΚΧΩΡΗΘΗΚΕ Ο ΤΟΜΟΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
=====

Υπεγράφη σήμερα, 5 Ιανουαρίου 2019, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στο Φανάρι, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Τόμος Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, παρουσία του Προκαθημένου της νεογέννητης Εκκλησίας, Μητροπολίτου Κιέβου Επιφανίου και του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο. 

Το ιστορικό αυτό γεγονός κάλυψαν Μέσα Ενημέρωσης από όλο τον κόσμο. Τουρκικά δίκτυα μετέδωσαν απευθείας την Τελετή, ενώ στο Φανάρι κατέφθασαν και Ρωσικά ΜΜΕ. Εκεί και τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα, όπως το Reuters και το Assosiated Press. 

Έγκυροι αναλυτές σημειώνουν ότι το γεγονός της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας πήρε παγκόσμιες διαστάσεις λόγω της στάσης της Μόσχας, του προέδρου Πούτιν και του Πατριάρχη Κυρίλλου. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι σφοδρές αντιδράσεις θα ήταν ένα ενδοεκκλησιαστικό γεγονός, που θα φορούσε τους εκκλησιαστικούς συντάκτες. 

Της υπογραφής του Τόμου προηγήθηκε Δοξολογία επί τη αφίξει του Κιέβου Επιφανίου και κατόπιν ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε τον Ουκρανό προκαθήμενο και τον Ουκρανό πρόεδρο στο Πατριαρχικό Γραφείο. 

Ο Πατριάρχης είπε ότι ο πρόεδρος Ποροσένκο έφερε πάλι σοκολάτες και ελπίζει αυτή την φορά να πειστούν όλοι ότι δεν δόθηκαν χρήματα, όπως κακόβουλα κάποιοι διέδιδαν. 

Στο Φανάρι επικρατεί κλίμα ενθουσιασμού και οικουμενικότητος!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα παραδώσει επισήμως τον Πατριαρχικό και Συνοδικό Τόμο της αναγνώρισης του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας.


Μετά την υπογραφή του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στον Πατριαρχικό Ναό, ακολούθησε δεξίωση στην Αίθουσα του Θρόνου. 

Παρόντες Αρχιερείς και των δύο Εκκλησιών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ανάμεσα στους Ουκρανούς ιεράρχες και οι δύο που προήλθαν από την Ρωσική δικαιοδοσία στην Ουκρανία, Συμεών και Αλέξανδρος. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος συνοδευόταν και από την οικογένειά του. 

ΠΗΓΗ:

Ιστολόγιο "Φως Φαναρίου"


*****

ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΚΙΕΒΟΥ
_________

"Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία σήμερα ενεργεί χωρίς καμία ιδιοτέλεια και σκοπιμότητα, αλλά μόνο για την ενότητα του Ουκρανικού λαού» σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος λίγη ώρα πριν την απονομή του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.
Ο κ. Βαρθολομαίος αφού αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα της ίδρυσης της Εκκλησίας του Κιέβου και επεσήμανε ότι και στο σύνταγμα της Ουκρανίας που συντάχθηκε το 1710 προβλέπεται ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ήθελε να μείνει υπό του Αγιωτατου Αποστολικού Θρόνου της Κωνσταντινούπολης, ζήτησε από την δέκατη Πέμπτη Αυτοκέφαλη εκκλησία να μην εκλάβει τον τόμο αυτό της Αυτοκεφαλίας ως σύμβολο εξουσίας αλλά ως απόδειξη αγάπης.
Προέτρεψε δε να αγωνισθούν για την ενότητα και την ειρήνη.
Ακολούθως απένειμε τον τόμο της Αυτοκεφαλίας και την ποιμαντορική ράβδο στον Μακαριώτατο Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο εν μέσω επιφωνήματων «Άξιος Άξιος».

Το παρόν στο συλλείτουγο έδωσαν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ελλάδος ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης.

ΠΗΓΗ:

Ρομφαία

No comments:

Post a Comment