Tuesday, January 8, 2019

ΑΧΡΕΙΑΣΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΖΗΜΙΑ Η ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΡΟΙΚΟΝΝΗΣΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΡΩΣΣΩΝ


ΑΧΡΕΙΑΣΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΖΗΜΙΑ Η ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΡΟΙΚΟΝΝΗΣΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΡΩΣΣΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση παραθέσαμε την ευθεία επίθεση του Σεβ. Μητροπολίτη Προικοννήσου Ιωσήφ εναντίον του Πατριαρχείου της Ρωσσίας και των Ρώσσων γενικά.

Με το άρθρο του ο Σεβ. Προικοννήσου μετατρέπει το Ουκρανικό σε νέο εθνικοπνευματικό διχασμό του Ελληνισμού με τους Ρώσσους.

Βεβαίως ο Σεβ. Προικοννήσου έχει τους λόγους του να συμπεριφέρεται έτσι, αφού μαίνεται στα παρασκήνια άγρια μάχη για την διαδοχή του Σεβ. Αυστραλίας Στυλιανού και ο ίδιος είναι μανικός εραστής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Πλήν, όμως, αυτά τα κριτήρια δεν οικοδομούν υγιές εκκλησιαστικό φρόνημα. 

Ιδιαίτερα αυτή την στιγμή που η ενότητα της Εκκλησίας διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο.

Έστω και την δωδεκάτη και πέντε που βρισκόμαστε σήμερα, μετά το συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Μακαριώτατο Κιέβου Επιφάνιο και την επίδοση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, πρέπει να καταβληθεί από όλους αποφασιστική προσπάθεια για να βρεθεί καθολικά αποδεκτή λύση που θα ομαλοποιήσει την κατάσταση στην Ουκρανία και θα αποτρέψει το επερχόμενο Πανορθόδοξο Σχίσμα που θα διαρκέσει ίσως αιώνες.

Ο Σεβ. Προικοννήσου έχει τις φιλοδοξίες του, αλλά ας προσέξει τι γράφει, επειδή είναι αρχιερέας του Οικουμενικού Θρόνου και οι Ρώσσοι -ως εικός- προσέχουν ιδιαίτερα αυτά που γράφει επειδή θεωρούν ότι τα γραφόμενά του απηχούν τις θέσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

2 comments:

  1. Α! Τώρα κατάλαβα ! Ο Ιωσήφ'ς τέλει γίνει Αυστραλίας !

    ReplyDelete
  2. Εγώ ξέρω κάτι που εσείς δεν ξέρετε ! Παγκοσμίως υπάρχει μόνο ένας Ιωσήφ ! Ο Προικονήσου !

    ReplyDelete