Sunday, January 6, 2019

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, από το Οικουμενικό Πατραρχείο, ολοκληρώθηκε. 

Το συλλείτουργο του Μακαριώτατου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη επισφράγισε την εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Προφανώς πισωγυρισμό η Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας δεν έχει. 

Βεβαίως η πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία της Ρωσσίας θα αντιδράσει δυναμικά. 

Άρχισε ήδη να βάζει τα θεμέλια Πανορθόδοξου Σχίσματος με τις Εξαρχίες που συστήνει στην Δυτική Ευρώπη και στην Άπω Ανατολή. 

Έχει, όμως, πολύ περισσότερα όπλα στα χέρια της. 

Απομένει να δούμε πόσο μακρυά είναι αποφασισμένη να πάει.

Οι εν Φαναρίω θριαμβολογούν και αψηφούν την αποφασιστικότητα της Ρωσσίας.

Δεν ξέρουμε πού βασίζουν την αισιοδοξία τους.

Τα στοιχεία που εμείς έχουμε υπόψη, δεν μας αφήνουν περιθώριο να συμμεριστούμε την αισιοδοξία τους. 

Μακάρι να αποσοβηθούν τα χειρότερα. 

Εδώ που έφτασαν τα πράγματα τι να πούμε;

Γονατιστοί παρακαλούμε τον Χριστό, από τα βάθη της ψυχής μας, να φυλάξει την Εκκλησία Του από Σχίσμα, που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και αιώνες.

1 comment:

  1. Από σήμερα οριστικά στην Παγκόσμια Ορθοδοξία υπάρχουν δύο ισχυροί Εκκλησιαστικοί πόλοι, το Φανάρι με σίγουρη την τελική υποστήριξη ίσως και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών και η Μόσχα με την πλειοψηφία του Παγκόσμια Ορθόδοξου λαού αποτελούμενη από τους Ρώσους εντός και εκτός Ρωσίας και περιοχές με πληθυσμούς που ανήκουν σε αυτόνομες Εκκλησίες ή και Αυτοκέφαλες δημιουργημένες από το Πατριαρχείο της Ρωσίας, καθώς ίσως και από κάποιες Αυτοκέφαλες τοπικες Εκκλησίες, όπως η Πολωνία ή και καμμία ακόμη, που μπορεί τελικά να ακολουθήσουν το Πατριαρχείο της Ρωσίας. Εμπρος λοιπόν, το Φανάρι είναι πλέον ελεύθερο να δρά όπως επιθυμεί, χωρίς τις αντιρρήσεις του Πατριαρχείου Μοσχας. Τώρα μπορεί να συμφωνήσει ευκολώτερα με τον Πάπα της Ρώμης για το περιεχόμενο του Πρωτείου του, σε μία Ενωμένη Παγκόσμια Εκκλησία του Οικουμενισμού, καθώς και για το περιεχόμενο της Συνοδικότητος αυτής της Εκκλησίας. Μπορεί ακόμη το Φανάρι τελικά να κάνει το μοιραίο σφάλμα και να παρασύρει τον εαυτό του και όσους το ακολουθούν και σε ένωση με τους Παπικούς στο επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς το βαρίδι που λέγεται Ρωσία, που συμμετείχε μεν στους διαλόγους και στα οικουμενιστικά δρώμενα, αλλά είχε την παραξενιά τελικά να μην υπογράφει την ψευτοπροοδευτική πορεία των φιλοοικουμενιστών, έφυγε από την μέση. Εμπρος λοιπόν Φανάρι, ότι σκέπτεσαι να το κάνεις κάνε αυτό γρήγορα και τότε θα καταλάβεις πόσο λάθος στην τακτική σου ήταν να αδικήσεις και να απομονώσεις την μεγαλύτερη Ορθόδοξη Εκκλησία, γιατί απλούστατα θα την βρείς μπροστά σου και τότε εάν αγωνισθεί για την Ορθοδοξία θα σου πάρει επάξια τον τίτλο του πρώτου μεταξύ ίσων.

    ReplyDelete