Saturday, January 16, 2016

ΟΙ ΔΥΟ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ



ΟΙ ΔΥΟ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, σε πρόσφατες δηλώσεις του, έθεσε δύο όρους για τη λειτουργία Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών:

1.) Η λειτουργία Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών να εξαρτηθεί από τη άδεια που θα δώσουν οι Τουρκικές Αρχές για να λειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. 

Απολύτως δίκαιο το αίτημα του Σεβ. Θεσσαλονίκης. Οι Τούρκοι έχουν μάθει να παίρνουν χωρίς να δίνουν τίποτε. Επομένως η πρόταση του Σεβ. Θεσσαλονίκης λειτουργεί προς την ορθή κατεύθυνση.

2.) Η λειτουργία του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών πρέπει να γίνει μέσα στα πλαίσια μιας Παιδαγωγικής Σχολής στην Κομοτηνή και όχι μέσα στα πλαίσια της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, επειδή η ορθόδοξη θεολογία είναι απολύτως ασύμβατη με το Ισλάμ.

Και αυτός ο όρος του Σεβ. Θεσσαλονίκης είναι απολύτως ορθός και δίκαιος.

Παρόλον ότι -κατά την άποψή μας- όλα έχουν κριθεί για την ίδρυση Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών εκφράζουμε τη χαρά μας επειδή ο Σεβ. Θεσσαλονίκης δεν τα βάζει κάτω και συνεχίζει να πολεμά να μην ιδρυθεί Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών στο Θεολογικό Τμήμα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης. 

Ακόμη και αν οι αγώνες του για ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης για τη λειτουργία, από την επόμενη ακαδημαική χρονιά, Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών δεν ευοδωθούν, θα έχει ήσυχη τη συνείδηση ότι έκανε ότι μπορούσε για να ματαιώσει το εγχείρημα της αλλοτρίωσης του ορθόδοξου χαρακτήρα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης και της μετατροπής της σε Σχολή Ιστορίας των θρησκειών.

No comments:

Post a Comment