Monday, January 25, 2016

ΣΥΝΑΞΗ ΑΓΓΛΙΚΑΝΩΝ ΠΡΙΜΑΤΩΝ


ΣΥΝΑΞΗ ΑΓΓΛΙΚΑΝΩΝ ΠΡΙΜΑΤΩΝ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Από τις 11-15 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η Σύναξη των Αγγλικανών Πριμάτων. Στην πιο πάνω συνάθροιση το κλίμα υπήρξε βεβαρυμένο, λόγω του ότι τα τελευταία χρόνια οι Επισκοπελιανοί (Αγγλικανοί των ΗΠΑ και του Καναδά) έσπευσαν να «ευλογήσουν» (άκουσον, άκουσον !!!) «γάμους» ομοφυλοφίλων. 

Ο Πριμάτος της Ουγκάντας Στάνλεϋ Ντινγκάλι έθεσε σαν όρο συμμετοχής του στη Σύναξη τον αποκλεισμό των Πριμάτων ΗΠΑ και Καναδά, πράγμα που απορρίφθηκε. Τότε ο κ. Στάνλεϋ Ντινγκάλι αποχώρησε και σε γραπτή του δήλωση ανέφερε ότι οι Αγγλικανοί έχουν γίνει σαν τους Εβραίους της εποχής των Κριτών όταν «έκαστος εποίει το ευθές ενώπιον των οφθαλμών αυτού». Οι Αγγλικανοί της Ουγκάντας όπως κι άλλων χωρών, έχουν διακόψει την κοινωνία με τους Επισκοπελιανούς. 

Στο ανακοινωθέν τους οι Αγγλικανοί Πριμάτοι τόνισαν ότι «πρέπει να μείνουν πιστοί στις Γραφές για το θέμα του θεσμού του γάμου, που πρέπει να κατανοηθεί σαν ένωση ανδρός και γυναικός». Όπως αποφασίστηκε, οι Επισκοπελιανοί για τρία χρόνια δεν θα συμμετέχουν σε κανένα όργανο του Αγγλικανισμού, ούτε θα τον εκπροσωπούν στους Διαλόγους. Κατά το διάστημα αυτό ο Πριμάτος του Κάντερμπουρυ Τζάστιν Γουέλμπυ θα προσπαθήσει να τους επαναφέρει στην κανονική διδασκαλία του Αγγλικανισμού. 

Αναρωτιόμαστε γιατί οι Αγγλικανοί δεν θυμήθηκαν τις Γραφές, όταν έσπευδαν να υιοθετήσουν την γυναικεία «ιερωσύνη κι αρχιερωσύνη», υπακούοντας στα κελεύσματα του φεμινισμού. 

Κι όμως. Ενώ αυτά τα ανήκουστα ακούσθηκαν από τον παραπαίοντα Αγγλικανισμό οι ημέτεροι επιμένουν να εργάζονται ακαταπαύστως για να σφυρηλατήσουν την «ενότητα μετά του λοιπού χριστιανικού κόσμου». Και μάλιστα όταν έγινε γνωστό το ανωτέρω κραυγαλέο ολίσθημα των Επισκοπελιανών με τις φρικτές «ευλογίες», απέρριψαν την πρόταση του μητροπολίτου Κιτίου Χρυσοστόμου για τη διακοπή του Διαλόγου με τον Αγγλικανισμό! 

No comments:

Post a Comment