Friday, November 20, 2015

Ο π. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΩΣ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ



Ο π. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΩΣ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο π. Βασίλειος Βολουδάκης, στην ομιλία του κατά το μνημόσυνο του Γέροντος Επιφανίου Θεοδωρόπουλου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο μακαριστός Γέροντας Επιφάνιος ήταν αρχιστράτηγος της Εκκλησίας.

Πολύ ορθή παρατήρηση. Ο ίδιος από ταπείνωση ονόμαζε τον εαυτό του “ελεύθερο σκοπευτή” αλλά στην ουσία ήταν ο αρχιστράτηγος του αγώνα. Από το απέριττον διαμερισματάκι του κατεύθυνε κυριολεκτικά την Εκκλησία.

"Ελεύθεροι σκοπευτές" είναι άνθρωποι όπως τον γράφοντα που από το έντυπο ή το ιστολόγιο που έχουν στη διάθεσή τους σημαδεύουν και χτυπούν όσα θεωρούν οικουμενιστικά και αντιπαραδοσιακά. Αντίθετα ο π. Επιφάνιος έδινε εντολές που εισακούονταν από επισκόπους, ηγουμένους, Καθηγητές πανεπιστημίων, κληρικούς, μοναχούς και λαικούς.

Και σε ένα άλλο -δεν είναι το μόνο- σημείο της ομιλίας του ο π. Βασίλειος Βολουδάκης υπήρξε εύστοχος. Συγκεκριμένα στην παρατήρησή του ότι σήμερα μας λείπει όσο ποτέ άλλοτε ο π. Επιφάνιος. Ούτε κατά προσέγγιση δεν υπάρχουν στις μέρες μας αναστήματα που πλησιάζουν έστω και εξ αποστάσεως το κύρος του μακαριστού Γέροντα.

Αυτό που δεν ανέφερε στην ομιλία του ο π. Βασίλειος, όμως, θα το αναφέρουμε εμείς. Αν ζούσε σήμερα ο π. Επιφάνιος ο ίδιος ο π. Βασίλειος ούτε που θα διενοείτο να μετατρέψει την Εκκλησία σε κόμμα. Ούτε που θα σκεφτόταν να βάλει σε πράξη τις Μακρακιστικές του πλάνες. Οι Μακρακιστικές "επιδόσεις" του π. Βασιλείου είναι καρπός της απουσίας του Γέροντα Επιφάνιου από τη ζωή της Εκκλησίας. 

Μια απουσία που δυστυχώς γίνεται πιο εκκωφαντική εξαιτίας της φίμωσης που επέβαλαν στον μακαριστό Γέροντα εκείνοι οι οποίοι ευεργετήθηκαν περισσότερο από αυτόν. Ανέκδοτο δυστυχώς παραμένει το μισό έργο του σοφού Γέροντα. Μιλάμε για πολλές χιλιάδες σελίδες. Μαζεύουν σκόνη σε αρχεία αντί να δίνουν απάντηση στα προβλήματα της Εκκλησίας. Αμαρτία. Μεγάλη αμαρτία. Πολύ μεγάλη αμαρτία.

No comments:

Post a Comment