Friday, November 27, 2015

ΦΟΒΕΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΝΑΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ ΣΕ ΠΑΠΙΚΟΥΣ



ΦΟΒΕΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΝΑΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ ΣΕ ΠΑΠΙΚΟΥΣ

Του Νίκου Μελιανού
=====

Έχουμε αναφερθεί στην προσπάθεια που καταβάλλεται από το πατριαρχείο, το οποίο άσκησε και ασκεί πιέσεις προς την Ιερά Μονή και ειδικά στον ηγούμενο, φυσικά μέσω τρίτων και προφορικά για να μην υπάρχουν πειστήρια, ώστε να παραχωρηθεί με το έτσι θέλω-αμέτι μοχαμέτι- ορθόδοξος ναός για τις λατρευτικές ανάγκες των όποιων ομάδων καθολικών που έρχονται το καλοκαίρι στο νησί μας. 

Έτσι ξεκίνησε με το αίτημα, πάντα προφορικά της παραχώρησης του δισυπόστατου ναού του Αγ. Φωκά και της Αγ. Αικατερίνης στο λιμάνι για να χρησιμοποιηθεί –άκουσον άκουσον- ως χώρος λατρείας των ευκαιριακά ευρισκόμενων στην Πάτμο καθολικών.

Η αντίδραση ηγουμένου και Μονής εκφράζοντας την σθεναρή στάση της πλειονότητας των κατοίκων ήταν αρνητική όπως αυτή εκφράστηκε με επιστολή που απεστάλη στο Πατριαρχείο το οποίο απ' ότι φαίνεται δεν ικανοποιήθηκε και επανήλθε όταν επισκεπτόμενος ο ηγούμενος το Φανάρι, του ετέθη μετ' επιτάσεως το θέμα της παραχώρησης ιερού ναού, ότι αυτός –ο ηγούμενος δηλαδή- πρέπει να κατευνάσει τους διαφωνούντες μοναχούς και το χριστεπώνυμο πλήθος και να δοθεί κάποια εκκλησία στους Παπικούς. 

Μπροστά σ' αυτή τη κατάσταση και πιθανώς θέλοντας να κρατήσει τις ισορροπίες ο ηγούμενος, ακροβατώντας σε τεντωμένο σχοινί, και με τη Δαμόκλειο σπάθη της καρατόμησης να επικρέμεται υπεράνω της κεφαλής του, πιθανόν δε και με κάποιες απειλές του τύπου «σε εμένα ανήκει η Πάτμος, όποτε θέλω σπάω λουκέτα και κάνω αυτό που θέλω» και έχοντας στη δικαιοδοσία του αλλά και της Μονής ένα μικρό οικογενειακό ναό επ’ ονόματι της Αγίας Ειρήνης, συναίνεσε ίσως λάθος, πριν ενημερώσει την αδελφότητα και χωρίς να έχουν εξαλειφθεί οι λόγοι της έγγραφης άρνησης της Μονής, ώστε να δοθεί αυτός ο μικρός ναός προς χρήση στους παπικούς και ήδη το θέμα τίθεται ξανά υπό τη κρίση της γεροντίας της Μονής, ζητώντας μάλιστα τη καταγραφή των θέσεων των μοναχών στα πρακτικά. Το χειρότερο δε είναι ότι ζητείται από τη Μονή να γίνει αίτημα στο Πατριαρχείο ότι αποτελεί δική της επιλογή η παραχώρηση του ναού και το Πατριαρχείο θα την εγκρίνει. Δηλαδή και «απατημένος και ξυλοφορτωμένος».

ΠΗΓΗ:

Ακτίνες

No comments:

Post a Comment