Friday, February 20, 2015

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ π. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΝΩΛΗ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ π. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΝΩΛΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στο ιστολόγιο “Κατάνυξις”, την ακόλουθη είδηση αναφορικά με τον ευλαβή αντιοικουμενιστή κληρικό π. Νικόλαο Μανώλη:

“Με εντολή της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ο πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης αποσπάται για τρείς μήνες στον Ι. Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης όπου θα επιτελεί πλήρως τα εφημεριακά του καθήκοντα. Διατηρεί την οργανική του θέση στον Ιερό Βυζαντινό Ναό Προφήτου Ηλιού Θεσσαλονίκης, στον οποίο συν Θεώ θα επιστρέψει στα μέσα περίπου του Μαϊου 2015. Η απόσπασή του γίνεται στα πλαίσια της κάλυψης λατρευτικών αναγκών της Ι. Μ. Θεσσαλονίκης.”

Ο π. Νικόλαος σε σχετική ερώτηση του ιστολογίου απάντησε:

«Έχουν περάσει ακριβώς 14 μήνες από την στιγμή που αναιτίως μου στερήθηκε το δικαίωμα να αναλαμβάνω εφημερία στον Ναό μου που έχω οργανική θέση και υπηρετώ 25 χρόνια.  

Για τον κοινό νου, εφημερία σημαίνει, ελεύθερη, απρόσκοπτη τέλεση των λατρευτικών και ιερατικών πράξεων· θεία Λειτουργία, Όρθρος, Εσπερινός, Αγρυπνίες, παρακλήσεις κτλ., σε ένα πλαίσιο χρονικό όπου ο κάθε ιερέας-εφημέριος εκφράζεται στην ενορία του με την προσφορά του αυτήν. Όταν ο ιερέας έχει ακώλυτη ιεροσύνη, η εφημερία είναι αυτονόητη. 

Η περίοδος αυτή της ιδιότυπης εξορίας με βοήθησε να αγαπήσω περισσότερο την ενορία μου και να στερεωθεί μέσα μου μια γενναία απόφαση. Από τον Προφήτη Ηλία δεν φεύγω με την θέλησή μου, θα φύγω μόνον ως συνταξιούχος ή  καθαιρεμένος ή νεκρός.

Σήμερα στον Άγιο Σπυρίδωνα όπου παρουσιάστηκα, ένιωσα μια συγκίνηση. Θέλω να ευχαριστήσω τους ιερείς του Ναού και τους νέους ενορίτες μου για την υποδοχή τους. Ελπίζω να έχουμε μια τέλεια συνεργασία στους τρεις αυτούς μήνες, προς Δόξαν Θεού.

Ένα τελευταίο να πω, να παρακαλέσω τον άγιο Σπυρίδωνα, τον αντιαιρετικό αυτόν άγιο, αντιπαπικό και ξεκάθαρα αντιοικουμενιστή. Να με δυναμώσει στον αγώνα κατά του Οικουμενισμού και της πανθρησκείας».

Είναι σαφές ότι ο π. Νικόλαος θεωρεί -ή τουλαχιστον ελπίζει- ότι η τρίμηνη απόσπασή του στην ενορία του Αγίου Σπυρίδωνα είναι προσωρινή, ενώ ταυτόχρονα πιστεύει ότι εκεί θα ασκεί ελεύθερα τα εφημεριακά λειτουργικά και άλλα ποιμαντικά του καθήκοντα.

Η δική μας απορία: Είναι βέβαιο ότι το μέτρο είναι προσωρινό; Οντως; Στον Άγιο Σπυρίδωνα θα ασκεί ελεύθερα τα καθήκοντά του; 

Και τι θα γίνει σε τρεις μήνες αν οι λειτουργικές ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης επιβάλουν την συνέχιση της απόσπασής του στην ίδια ή σε άλλη ενορία;

Να θέσω το ερώτημα διαφορετικά:

Αποσπάται για τρεις μήνες στην ενορία του Αγίου Σπυρίδωνα για να ικανοποιηθεί ο εγωισμός του Σεβ. Θεσσαλονίκης -για να καμαρώνει ότι συνέχισε την ταλαιπωρία του π. Νικόλαου για άλλους τρεις μήνες- και μετά θα τερματίσει τα άδικα μέτρα κατά του ευλαβούς κληρικού; 

Μήπως κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών θα διυλίζουν και την τελευταία λέξη που θα λέγει στα κηρύγματά του εναντίον του Οικουμενισμού για να βρούν αφορμή να συνεχίσουν την απόσπασή του στον Αγιο Σπυρίδωνα ή αλλού για τις λειτουργικές ανάγκες (ποιος αμφιβάλλει;!!!) της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης;

Προσευχόμαστε και ελπίζουμε ότι ισχύει το πρώτο, αλλά (γιατί να το κρύψουμε;) φοβόμαστε για το δεύτερο.

No comments:

Post a Comment