Thursday, February 19, 2015

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΙΑΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΙΑΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Πρώτα ας αναφέρουμε κάτι από το Βίο της Αγίας. Γεννήθηκε στα 1522 στην Αθήνα, από αρχοντικό γένος, την οικογένεια των Μπενιζέλων. Η μητέρα της ήταν στείρα και απόκτησε τη μοναχοκόρη της μετά από θαύμα. Την πάντρεψαν νωρίς οι γονείς της, αλλά, σαν πέθανε ο σύζυγος κι οι γονείς της, αφιερώθηκε στο Θεό παίρνοντας το όνομα Φιλοθέη. 

Ίδρυσε το γυναικείο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέου, όπου κατέφυγε πλήθος μοναζουσών που  έφτασαν τον αριθμό των 200. Η Μονή υπήρξε, στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, καταφύγιο και ασφαλής λιμένας για αρρώστους, γέροντες, φτωχούς και κατατρεγμένους. Παράλληλα φρόντιζε να παρέχει μόρφωση σε νεαρές κοπέλλες. Όλα αυτά έκαναν να φουντώσει το μίσος των Τούρκων εναντίον της Αγίας που την φυλάκισαν. Διακήρυξε άφοβα στους βασανιστές της πώς ήταν έτοιμη για το μαρτύριο. Όμως τελικά κάποιοι Χριστιανοί μεσολάβησαν στον Τούρκο ηγεμόνα κι απελευθερώθηκε. Εκτός από το μοναστήρι της ίδρυσε και μετόχι στο νησί της Κέας (Τζιάς), όπου αποσυρόταν για περισυλλογή και προσευχή. Οι προσευχές της εισακούονταν από το Θεό και επιτελούσε θαύματα. Αναφέρουμε την περίπτωση δαιμονισμένου βοσκού, που, με τις προσευχές της Αγίας απαλλάχτηκε από τη δαιμονική επιρροή κι έγινε μοναχός. 

Σε κάποια αγρυπνία στο μετόχι της Μονής στα Πατήσια στα 1588 Τούρκοι πήδηξαν τη μάντρα και μπήκαν στην εκκλησία. Άρπαξαν με τη βία την Αγία, την έδεσαν σε μια κολώνα και τη μαστίγωσαν ανηλεώς. Από το βασανιστήριο αυτό λίγο αργότερα, στις 19 Φεβρουαρίου1589, παρέδωσε την ψυχή της στο Χριστό. 

Μεταφερόμαστε τώρα στην Αθήνα του 2015. Ήδη από την πρώτη μέρα της κατάληψης της εξουσίας οι εκκλησιομάχοι έδειξαν ποιοι είναι. Η άρνηση του όρκου από τον πρωθυπουργό και τους πλείστους της κυβέρνησής του, είναι κραυγαλέα απαξίωση της Εκκλησία του Χριστού και τίποτε άλλο. Κούνια που τους κούναγε όλους εκείνους που έσπευσαν να χειροκροτήσουν τον καίσαρα, βλέποντας στην ενέργειά του ως εφαρμογή … ευαγγελικής εντολής! 

Από την άλλη δεν ξέρω τι θα πράξει ο ένοικος της οδού Αγίας Φιλοθέης και ολόκληρη η Σύνοδος, τώρα που οι Μπαλτάδες κι οι Χασάπηδες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ακονίζουν μπαλτάδες και μαχαίρια για να μετατρέψουν το μάθημα των Θρησκευτικών σε θρησκειολογικό, όπου δίπλα στο Θεάνθρωπο Χριστό και τους Αγίους του, όπως την Αγία Φιλοθέη, θα φιγουράρει ισάξια  ο Μωάμεθ με τη χαντζάρα. Όταν σε λίγο οι χοτζάδες κι ιμάμηδες του τζαμιού της Αθήνας θα παροτρύνουν τους κουβαλητούς λαθρομετανάστες να εφαρμόσουν λέξη προς λέξη το Κοράνι, θα δούμε ποιος Αλέξης θα μας προστατεύσει από το φονικό τους μίσος. Θα γίνει κι επίσημα, με βούλλα, η Αθήνα Νταρ ούλ χαρμπ (Οίκος του πολέμου), με τους οπαδούς του τζιχάντ να ακονίζουν και να ανεμίζουν χαντζάρες και να μας θυμίζουν ότι η Τουρκοκρατία, που πέρασε η Αγία Φιλοθέη δεν είναι παρελθόν. Ας ικετεύσουμε εκτενώς την Αγία και όλους τους Αγίους της πόλεως να μην αφήσουν να γίνουν πραγματικότητα τα εφιαλτικά αυτά σενάρια.

1 comment:

  1. MAKAΡΙ Κ.ΑΝΤΡΕΑ.ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.

    ReplyDelete