Wednesday, October 30, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ NSA


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ NSA

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Διαβάσαμε στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Amen.gr το ακόλουθο ρεπορτάζ:

“Λόγο για παρακολούθηση του Πάπα Φραγκίσκου από την εποχή που ήταν Επίσκοπος στην Αργεντινή, αλλά και καταγραφή τηλεφωνημάτων από και προς το Βατικανό τις κρίσιμες ημέρες της συνεδρίασης του κονκλαβίου το Μάρτιο του 2013 κάνει προδημοσίευση του ιταλικού εβδομαδιαίου περιοδικού Panorama που κυκλοφορεί την Πέμπτη. 

Όπως αναφέρεται σε προδημοσίευση, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής φέρεται ότι κατέγραφε τηλεφωνήματα προς και από το Βατικανό μέχρι και τις κρίσιμες ημέρες του Κογκλάβιου τον περασμένο Μάρτιο που ολοκληρώθηκε με την εκλογή του Αργεντινού ποντίφικα.

Αυτό σημαίνει, κατά το δημοσίευμα, ότι πιθανόν ετέθη υπό παρακολούθηση και ο ξενώνας των ανώτατων κληρικών Σάντα Μάρτα, στον οποίο διαμένουν κατά παράδοση οι καρδινάλιοι κατά την διάρκεια του Κογκλάβιου. Εκεί ακριβώς επέλεξε να μείνει ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος αρνήθηκε να μετακομίσει στην ειδική παπική κατοικία.

«Δεν μας προκύπτει να έγιναν παρακολουθήσεις και σε κάθε περίπτωση, δεν ανησυχούμε» περιορίστηκε να δηλώσει ο εκπρόσωπος τύπου του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι.

Σύμφωνα με το ιταλικό περιοδικό, ο πάπας Φραγκίσκος είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ήδη από το 2005, όταν ήταν καθολικός αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή.”

Είμαι υποχρεωμένος -για λόγους αληθείας και δικαιοσύνης- να παρατηρήσω ότι η απάντηση του εκπρόσωπου του Βατικανού είναι η μόνη έντιμη απάντηση που μπορεί να δώσει ένας πιστός άνθρωπος όταν μάθει ότι παρακολουθείται από τις μυστικές υπηρεσίες.

Δεν κάνω τίποτα το επιλήψιμο νομικά ή ηθικά το οποίο με εκθέτει και οι δημόσιες δηλώσεις μου είναι απολύτως σύμφωνες με τις κατ’ ιδίαν δηλώσεις μου.

Ο χριστιανός είναι -πρέπει να είναι- καθαρό κρύσταλλο, που δεν τον τρομάζει η φανερή ή η μυστική παρακολούθηση.

Δυστυχώς! Εδώ καταντήσαμε! Σε ορισμένα θέματα παίρνουμε μαθήματα ακόμη και από το Βατικανό!

Δεν είναι αληθές φυσικά ότι το Βατικανό δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την παρακολούθηση των μυστικών υπηρεσιών. 

Οι διαρροές του μπάτλερ του Πάπα Βενέδικτου και η φυλάκιση του καρδινάλιου της Σικελίας δείχνουν ότι έχει πολλά να φοβηθεί το Βατικανό από την παρακολούθηση όχι μόνον των μυστικών υπρεσιών αλλά ακόμη και από δημοσιογραφικές έρευνες.

No comments:

Post a Comment