Tuesday, October 29, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ



ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Ο ιεραπόστολος κ. Δημήτρης Καραμάτσκος μας έστειλε ηλεκτρονικά ανοιχτή επιστολή του, που απευθύνει στον Μακ. Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, αναφορικά με την εντελώς απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Μητρόπολη Γκαμπόν στο Κονγκό.

Στη μακρά αυτή επιστολή αναφέρει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της συμπεριφοράς του σκανδαλοποιού επισκόπου κ. Αράθυμου και περιγράφει με ζωηρές πινελιές τη δυστυχία που έφερε στην τοπική Εκκλησία η παρουσία, η ανικανότητα και το "άηθον ήθος" του κ. Παντελεήμονα.

Μόνον δύο σημεία της επιστολής του κ. Καραμάτσκου θα σχολιάσουμε.

Μην περιμένετε, κ. Καραμάτσκο, να γίνει κάτι με τις επιστολές και τις καταγγελίες. Απευθυνθείτε δυναμικά στο υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδας και στους φορείς που στηρίζουν την ιεραποστολή.

Πλήρως διαφωνούμε μαζί σας, κ. Καραμάτσκο, ότι ο Μακαριότατος Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος έχει το δικαίωμα να κρατήσει τον κ. Αράθυμο στο Κονγκό. 

Αν αληθεύουν οι καταγγελίες εναντίον του Σεβ. Γκαμπόν κ. Αράθυμου, ο Μακ. Πατριάρχης Αλεξανδρείας έχει ΜΟΝΟΝ ένα δικαίωμα κατά τους Ιερούς Κανόνες: Να παραπέμψει τον κ. Αράθυμο σε συνοδικό δικαστήριο για να καθαιρεθεί.

Ο Μακαριότατος Αλεξανδρείας επίσης έχει ένα άλλο αδήριτο καθήκον: Να δώσει εξηγήσεις στο πλήρωμα της Εκκλησίας πρώτον γιατί απέστειλε τον κ. Αράθυμο στο Κονγκό (αφού γνώριζε το ποιόν του μια και χρημάτισε στενός συνεργάτης του επί σειρά ετών) και να αιτιολογήσει για ποιο λόγο δεν έκανε τίποτα μέχρι στιγμής για να τερματίσει τις ασχημίες στην εν λόγω ιεραποστολική Μητρόπολη.

Να συμπληρώσουμε, όμως, ότι ο Μακαριότατος Αλεξανδρείας θα προσφέρει τεράστια υπηρεσία, όχι μόνον στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αλλά και στην Ορθόδοξη Εκκλησία εν γένει, αν παραιτηθεί από το αξίωμά του για να μπορέσουν τόσον το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας όσον και η Ιεραποστολή στην Αφρική να βρουν τον ορθό επιβεβλημένο βηματισμό τους.

3 comments:

  1. Πιστεύω ότι καλό θα ήταν κ. Τελεβάντε, να υπάρχει και ο σύνδεσμος έστω του συγγράψαντος την επιστολή, ώστε να λάβουν γνώση οι αναγνώστες σας του κειμένου αυτού. Τον παραθέτω τον σύνδεσμο και αν θέλετε τον αναγράφετε: http://www.karamatskos.blogspot.com/#!http://karamatskos.blogspot.com/2013/10/blog-post_29.html
    Κάπου στο τέλος της σελίδας αυτής γράφεται το όνομά μου λανθασμένα ΚΑΡΑΜΤΣΑΚΟΣ αντί ΚΑΡΑΜΑΤΣΚΟΣ.
    Ευχαριστώ

    ReplyDelete
  2. Αυτά που γράφει στην επιστολή του ο κ. Καραμάτσκος είναι όλα αλήθεια και δεν τα γράφει όλα. Αυτός ο επίσκοπος μόνο κακό κάνει στην εκκλησία μας και ο Πατριάρχης τον στηρίζει. Εκτός από τα ψέματα και τις συκοφαντίες κατά του ιεραποστόλου π. Θεολόγου, που είναι ο πνευματικός μας πατέρας, τις άσχημες λέξεις που μπροστά του λέει ο φίλος του, ο ίδιος χρησιμοποιεί το λεξιλόγιο αυτό και σε μια συνομιλία μας μου είπε: «αυτά όλα Ρωμανέ είναι μα-λα-κί-ες».
    Τις πιο πολλές Κυριακές δεν πηγαίνει στην Εκκλησία, που είναι κάτω από το μπαλκόνι του, κάθεται με τον φίλο του στο μπαλκόνι και καπνίζει σκανδαλίζοντας τους πιστούς.
    Για τα ηθικά θέματα και τη νυχτερινή ζωή του, για την οποία μας ενημέρωσε η αστυνομία έχουμε γράψει επιστολή και στον Πατριάρχη, αλλά αντί να τιμωρηθεί αυτός τιμωρήθηκαν με αφορισμό οι νέοι που αντέδρασαν και τώρα ετοιμάζεται να αφορίσει και όσους νέους πήραν μέρος σε μια συγκέντρωση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας.
    Πολλοί νέοι γράφουν στο Facebook της νεολαίας του ΚΟΝΓΚΟ ότι δεν θα ξαναπάνε σε μια εκκλησία που έχει ένα τέτοιο επίσκοπο, με ζωή απαράδεκτη και που τρομοκρατεί τους νέους. Αν βλέπατε τι γράφουν οι νέοι θα αισθανόσασταν αηδία για όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μου.
    Dane Milandou (Ρωμανός το όνομα του βαπτίσματος), σπουδαστής του Παντείου Πανεπιστημίου

    ReplyDelete
  3. http://www.romfea.gr/patriarxeia/patriarxeia/patriarxeio-alexandreias/25068-2014-06-25-19-19-27

    ReplyDelete