Wednesday, October 16, 2013

ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΜΕ ΧΛΙΔΑΤΕΣ ΕΠΑΥΛΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ


ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΜΕ ΧΛΙΔΑΤΕΣ ΕΠΑΥΛΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Διαβάσαμε στην Kathimerini.gr:

“Στην Αγία Εδρα ανακλήθηκε χθες ο Γερμανός ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος του Λίμπουργκ, Φραντς-Πέτερ Τεμπάρτς βαν Ελστ, για να απολογηθεί σχετικά με τα θηριώδη έξοδα κατασκευής της κατοικίας του, καθώς και για κατηγορίες ψευδορκίας που αντιμετωπίζει.

Ο Τεμπάρτς προκάλεσε κρίση στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία όταν οικοδόμησε υπερπολυτελή έπαυλη και κτίριο γραφείων, σε μια εποχή κατά την οποία ο νέος Ποντίφικας, Πάπας Φραγκίσκος, έχει υπογραμμίσει την ανάγκη ταπεινοφροσύνης και προσέγγισης με τους φτωχούς.

Εσωτερική έρευνα των δαπανών του επισκόπου Τεμπάρτς, που πραγματοποιήθηκε από ορκωτούς λογιστές του Βατικανού τον περασμένο μήνα, έδειξε ότι η κατασκευή της επισκοπικής κατοικίας και των γραφείων της επισκοπής στοίχισαν στην Εκκλησία 31 εκατομμύρια ευρώ, έξι φορές πάνω από την αρχική εκτίμηση.

Το γενικότερο «ύφος» της επισκοπής του Λίμπουργκ ήταν περισσότερο ταιριαστό στην εποχή του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄, που έδινε έμφαση στην μπαρόκ παράδοση της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο επίσκοπος του Λίμπουργκ κατηγορείται επίσης ότι δήλωσε ψευδή στοιχεία γύρω από ένα ταξίδι του στην Ινδία, στο οποίο αν και το πρόγραμμα αφορούσε επισκέψεις σε πτωχοκομεία, ο επίσκοπος διέμεινε σε ακριβά, πολυτελή ξενοδοχεία.

Η πολυαναμενόμενη απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου αποτελεί βαρόμετρο για την πολιτική του νέου Προκαθημένου, που τονίζει τη λιτή διαβίωση του ανώτατου κλήρου.

Η «υπόθεση του Λίμπουργκ» παρουσιάζει κι άλλες ιδιαιτερότητες, καθώς ο 53χρονος επίσκοπος Τεμπάρτς είναι πολύ νέος για να συνταξιοδοτηθεί, όπως έχει γίνει στο παρελθόν με άλλους επισκόπους εμπλεγμένους σε σκάνδαλα.

Η εισαγγελία του Αμβούργου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ζητήσει την επιβολή χρηματικού προστίμου στον επίσκοπο για την υπόθεση ψευδορκίας γύρω από το ταξίδι στην Ινδία.

Σε σατιρικό της άρθρο, η εφημερίδα Die Welt ανέφερε χθες ότι κορυφαίοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές πολυτελών ειδών προσφέρθηκαν ως χορηγοί σε μια προσπάθεια κάλυψης των δαπανών της επισκοπικής κατοικίας.”

Για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα ο Πάπας Φραγκίσκος. Οπως λέγει και το ρεπορτάζ της “Καθημερινής” η όποια απόφασή του για τον καλοπερασάκια χλιδάτο παπικό “επίσκοπο” θα αποτελέσει βαρόμετρο στη συνείδηση του κόσμου αν ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ειλικρινής όταν επαγγέλλεται την απλότητα και τη λιτότητα ως τρόπο ζωής.

Και για μεν τον Πάπα Φραγκίσκο θα αναμείνουμε να δούμε τι θα κάνει. Αν ενεργήσει έντιμα και κατά Θεόν δεν θα διστάσουμε να τον επαινέσουμε. Αν πάλιν δούμε κουτοπόνηρη προσέγγιση που όζει επικοινωνισμού θα τον κρίνουμε αρνητικά.

Αλλά πριν ή ασχοληθούμε με τους Παπικούς “κληρικούς” καλόν και έντιμο είναι να δούμε τι γίνεται με τους δικούς μας κληρικούς.

Υπάρχουν σοβαρότατες και στοιχειοθετημένες καταγγελίες ότι ορισμένοι κληρικοί -όλων των βαθμίδων- ζουν με σκανδαλώδη πολυτέλεια.  Ζουν σε υπερπολυτελή μέγαρα, διαθέτουν επαύλεις, καταθέσεις στις τράπεζες, πολυτελή αυτοκίνητα κτλ.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι υπάρχουν κάποιοι επιλήσμονες των καθηκόντων τους κληρικοί αλλά ότι η Σύνοδος δεν ασχολείται με το θέμα επειγόντως και με αποφασιστικότητα.

Οι κληρικοί -και μάλιστα οι εξ αυτών άγαμοι- ζουν -πρέπει να ζουν- με υποδειγματική λιτότητα και εκούσια πτωχεία, επειδή είναι οπαδοί του ακτήμονος Ιησού που δεν είχε “πού την κεφαλήν κλίναι” και επειδή είναι απαράδεκτο να “θησαυρίζουν θησαυρούς επί της γης”.

Αν δεν το συνειδητοποιούν αυτό σημαίνει ότι επέλεξαν λάθος δρόμο και αν δεν το κατανοούν γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει η Σύνοδος.

No comments:

Post a Comment