Sunday, October 27, 2013

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΟΡΙΑ



ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΟΡΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στον εσπερινό της Αγίας Σκέπης στο παρεκκλήσιο της Παναγίας της Ελευθερώτριας της Ιεράς Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστορίας, δοκίμασα τη χαρά μιας κατανυκτικής Ακολουθίας όπου όλοι έψαλλαν με ευλάβεια. 

Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από τη φωνή ενός πολύ νεαρού ψάλτη -του Ιωάννη-, ο οποίος με πληροφόρησε ότι ψάλλει στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ.

Παράλληλα αντελήφθηκα -από την προφορά του- ότι την ακολουθία του Εσπερινού τελούσε κληρικός από την Κύπρο. Επειδή έφερε σταυρό νόμισα ότι ήταν Αρχιμανδρίτης που εφημέρευε εδώ στην Αμερική σε κάποια από τις κοινότητες.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Ζαχαρής προσκάλεσε όλο το εκκλησίασμα να ανέβη στο αρχονταρίκι της Μονής για κέρασμα για την εορτή του παρεκκλησίου.

Πλησίασα να πάρω την ευχή του ιερέα και έκπληκτος τον άκουσα να λέγει ότι είναι ο π. Δημοσθένης Δημοσθένους. Λέγω έκπληκτος επειδή τον π. Δημοσθένη γνωρίζω από την εποχή που ήταν μικρό παιδάκι και έπαιζε στο προαύλιο του ιερού ναού Αγίου Σπυρίδωνος Λευκωσίας όπου εφημέρευε ο μακαριστός του πατέρας π. Σπυρίδωνας Δημοσθένους.

Ευλαβέστατη οικογένεια. Πέντε παιδιά είχε ο μ. π. Σπυρίδωνας και οι τρεις γυιοι του είναι ιερείς ενώ οι δύο κόρες του παπαδιές!

Πού να περιμένω όμως την αναπάντεχη συνάντηση στην Αστόρια;

Μετά το κέρασμα τελέστηκε η Ακολουθία του Μικρού Απόδειπνου με τους Χαιρετισμούς στη Θεοτόκο στο προσευχητάρι της Μονής -όπου υπάρχουν δεκάδες άγια λείψανα.

Δύο νέα παιδιά -και οι δύο φέρουν το όνομα Παναγιώτης- ψάλλουν και διαβάζουν πολύ κατανυκτικά. Δεν ξέρω αν είναι φιλοξενούμενοι ή αν θα ενταχθουν στο μοναχολόγιο της Μονής αλλά η παρουσία τους στις Ακολουθίες είναι πολύ θετική.

No comments:

Post a Comment