Monday, December 17, 2012

ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ




ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Διαβάζουμε στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ:

“Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εκλογής νέου Πατριάρχη Αντιοχείας στο Μπαλαμάντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο νωρίτερα, οι Ιεράρχες του Θρόνου της Αντιόχειας ψήφισαν για το τριπρόσωπο αναδεικνύοντας τους Μητροπολίτες Βόστρων Σάββα, τοποτηρητή του Θρόνου, Δυτ. Ευρώπης Ιωάννης και Μεξικού Αντώνιο.”

Και σε άλλο ρεπορτάζ του ιδίου Πρακτορείου:

“Νέος Πατριάρχης Αντιοχείας εξελέγη ο Μητροπολίτης Δυτικής και Κεντρώας Ευρώπης Ιωάννης.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης της διαδικασίας την εκλογή του κ. Ιωάννη, αδελφού του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου, φέρεται να στήριξε με τους εκλέκτορές του και ο τοποτηρητής του Θρόνου, Μητροπολίτης Βόστρων Σάββας.

Η εκλογή του Πατριάρχη Ιωάννη του 10ου πραγματοποιήθηκε στο Μοναστήρι του Μπαλαμάντ στον Λίβανο, όπου το πρωί της Δευτέρας συνεδρίασε η Ιεραρχία του Θρόνου της Αντιόχειας.

Ο νέος Πατριάρχης Αντιοχείας γεννήθηκε το 1955 στη Λατάκεια της Συρίας. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπαλαμάντ του Λιβάνου το 1978. Την επόμενη χρονιά χειροτονήθηκε διάκονος και ιερέας το 1983.

Μετά την αποφοίτησή του από τη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ συνέχισε τις σπουδές του αποκτώντας δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής και διδακτορικό στη Λειτουργική από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης με τίτλο "Το Μυστήριο της Βαπτίσεως: Ιστορική, Θεολογική και Λειτουργική μελέτη". Από το 1981 μέχρι και το 2008 διετέλεσε καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ.

Το 2008 εξελέγη Μητροπολίτης Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης και μέλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας.”

Και από την εφημερίδα το “Βήμα” διαβάζουμε:

“Ο κ. Ιωάννης νέος Πατριάρχης Αντιόχειας. Ο Μητροπολίτης Δυτικής Ευρώπης είχε τη στήριξη του Μητροπολίτη του Ορους Λιβάνου. Ανατροπή της εκκλησιαστικής...τάξης στη Συρία. Ο Μητροπολίτης Δυτικής Ευρώπης κ. Ιωάννης, ο οποίος δεν βρισκόταν αρχικώς στο τριπρόσωπο, είναι τελικά ο νέος Πατριάρχης Αντιοχείας.

Ο κ. Ιωάννης, η εκλογή του οποίου έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας, στο μοναστήρι του Μπαλαμάντ του Λιβάνου, προκαλώντας έκπληξη μεταξύ των Ιεραρχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τυπικά δεν είχε δικαίωμα υποψηφιότητας βάσει του καταστατικού χάρτη. Κι αυτό γιατί δεν είχε συμπληρώσει τα πέντε χρόνια που απαιτούνται στον θρόνο του Μητροπολίτη για να έχει δικαίωμα να διεκδικήσει και εκείνον του Πατριάρχη.

Παρόλα αυτά κατόρθωσε να εκλεγεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχοντας τη στήριξη του Μητροπολίτη του Ορους Λιβάνου (Χοντρ) κ. Γεωργίου, ο οποίος βοήθησε να ξεπεραστεί το κώλυμα που υπήρχε για τον κ. Ιωάννη, ο οποίος είχε συμπληρώσει μόνον 4,5 χρόνια στον θρόνο των Παρισίων ως Μητροπολίτης.

Ο νέος Πατριάρχης είναι διδάκτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αδελφός του Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου, ο οποίος επίσης διεκδικούσε τον θρόνο.”

Για την ώρα περιοριζόμαστε να παρατηρήσουμε όσα θετικά μαθαίνουμε για τον νέο Πατριάρχη.

Πρόκειται για κληρικό με μεγάλη διοικητική πείρα, λίαν μορφωμένο και από ότι φαίνεται από την εμφάνιση της φωτογραφίας παραδοσιακό.

Αφού εξεπόνησε το διδακτορικό του στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πολλοί που τον γνωρίζουν καλά από την Ελλάδα και είναι σε θέση να μας πληροφορήσουν για το ήθος, τα πιστεύω, τη νοοτροπία και την όλη προσέγγισή του. 

Περιοριζόμαστε να εκφράσουμε τις πιο ειλικρινείς μας ευχές για ευδόκιμη πατριαρχεία και φωτισμό από το Θεό για να βοηθήσει το εμπερίστατο ποίμνιο του Πατριαρχείου του και για να επαναφέρει το τρίτο τη τάξει Πατριαρχείο Αντιοχείας σε κανονική και παραδοσιακή τροχιά από την οποία ξέφυγε επί της πατριαρχείας του οικουμενιστή και νεωτεριστή προκατόχου του αείμνηστου Ιγνάτιου Δ΄.

Επισυνάπτουμε το σχόλιο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος φαίνεται γνωρίζει καλά τον νέο Πατριάρχη και εκφράζεται γι' αυτόν με μεγάλο ενθουσιασμό.


Γράφει σχετικά:

"ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ!... 

Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ! 

ΕΝΑΡΕΤΟΣ, ΕΥΛΑΒΗΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ, ΛΑΜΠΡΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ, ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΗΣ, ΤΗΣ ΗΜΕΤΕΡΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕΤΟΧΟΣ, ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΑ!... 

ΕΚΑΜΕ Ο ΘΕΟΣ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ!... 

ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΥΣΕΙ ΑΞΙΑ ΕΙΣ ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΚΑΡΠΑ. 

ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΡΗ ΟΛΗ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΤΟΥ. 

ΑΞΙΟΣ!... ΑΞΙΟΣ!... ΑΞΙΟΣ!..."

Μακάρι, Σεβασμιότατε, οι προσδοκίες και ο ενθουσιασμός σας να αποδειχθούν στην πράξη αληθείς στο ακέραιο.

No comments:

Post a Comment