Wednesday, December 19, 2012

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΩΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΟΙΑ




ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΩΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΟΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====================

Γράφει ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης (Γεώργιος Καψάνης), Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Ορους για τα Χριστούγεννα:

“Εβδομήντα χρόνια κράτησε η αιχμαλωσία των Ιουδαίων στην Βαβυλώνα. Ανάλογες ή και πιο μακρόχρονες ήσαν και οι νεώτερες δοκιμασίες του χριστιανικού μας λαού. Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήση η τωρινή δική μας δοκιμασία. 

Το μήνυμα των αγίων Τριών Παίδων, το οποίο διαχρονικά περνά μέχρις εμάς σήμερα, είναι η πρόσκλησις σε μετάνοια, στην μετάνοια που εκφράζει η προσευχή τους. Μας προσκαλούν να επιστρέψουμε στην πνευματική παρακαταθήκη, την οποία μας άφησαν οι πατέρες μας και εμείς την ξεχάσαμε, θαμπωμένοι από την αίγλη των φώτων της Εσπερίας και αποχαυνωμένοι από την ευμάρεια της οικονομικής της δήθεν ακμής. 

Εποιήσαμε και εμείς, άρχοντες και αρχόμενοι, «το πονηρόν ενώπιον Κυρίου» και ίσως τώρα συνειδητοποιούμε καλλίτερα τις μεγάλες μας αμαρτίες:

Διώχνουμε τον Χριστό από την παιδεία, για να την κάνουμε πανθρησκειακή. 

Τον απομακρύνουμε από την δημόσια ζωή, διότι μας ενοχλεί η παρουσία Του. 

Καταργούμε την αργία της Κυριακής, επειδή εξυπηρετούνται τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. 

Βλασφημούμε το πανάγιο Πρόσωπό Του με χυδαίες θεατρικές και κινηματογραφικές ταινίες και βιβλία. 

Νομιμοποιήσαμε την διάλυσι της οικογένειας και την φρικτή αμαρτία των εκτρώσεων. 

Ανεχθήκαμε την πλεονεξία των πλουτοκρατών και την διαφθορά στην δημόσια διοίκησι. 

Παραδοθήκαμε στο χρήμα, στην σάρκα, στην δόξα. 

Χάσαμε την ανθρωπιά μας, κλειστήκαμε στην φιλαυτία μας. 

Εγκαταλείψαμε την πατροπαράδοτη ευσέβεια ως αναχρονιστική και εκκοσμικευθήκαμε, για να είμαστε σύγχρονοι και κοινωνικά παραδεκτοί. 

Νοθεύσαμε τα Ορθόδοξα θεολογικά μας κριτήρια, δημιουργήσαμε διάφορες «θεολογίες» που δεν συμφωνούν με την θεολογία των Αγίων Πατέρων μας, αυτοσχεδιάζουμε με αυθάδεια, για να εγκλιματισθούμε δήθεν στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Χάσαμε τον προσανατολισμό μας, και γι’ αυτό γίναμε υποχείριοι των δυναστών. 

Το έχει δείξει επανειλημμένως η Ιστορία, ότι ούτε οι ισχυροί του κόσμου ούτε οι κραταιοί οικονομικοί μηχανισμοί θα μπορούσαν να μας υποδουλώσουν, εάν εμείς δεν είχαμε παρακούσει τον Άγιο Θεό.”

Τι να προσθέσει κανείς στα σοφά λόγια του Αγίου Καθηγουμένου;

Ετσι μιλούν οι πνευματικοί άνθρωποι της Εκκλησίας. Αντί να δακτυλοδείχνουν προς τα έξω για να βρουν την αιτία των δεινών ακολουθούν τη διδασκαλία της Αγίας Γραφής ότι η αποστασία γεννά την τιμωρία και η μετάνοια τη σωτηρία. Ετσι μιλούν οι ιερωμένοι. Τουλάχιστον αυτοί που έχουν φόβο Θεού και το Ευαγγέλιο φωτίζει την ποιμαντική διακονία και το κήρυγμά τους.

Αλλοι όμως εκπρόσωποι της Εκκλησίας μιλούν για να κνήθουν την ακοή των ανθρώπων. Προσπαθούν να αποσείσουν την ευθύνη από τους ώμους του ποιμνίου τους και το εκτρέπουν να αναζητά  την ευθύνη των δεινών για τα οποία είναι υπεύθυνο σε άλλους φανερούς ή αόρατους εχθρούς. Στις “σκοτεινές δυνάμεις”, στον “Τευτονικό ιμπεριαλισμό”, στο “νεοφιλελευθερισμό” κτλ. χωρίς να αναλογίζονται ότι οι σατανικές δομές του κόσμου, η αντιχριστιανική φυσιογνωμία της κοινωνίας, της οικονομίας και των συστημάτων δεν είναι παρά καρπός της αμαρτωλής μας επιθυμίας.

Ας ακούσουμε τη φωνή ενός φωτισμένου Γέροντα που μας καλεί με πόνο σε μετάνοια ως τη μόνη οδό σωτηρίας.

No comments:

Post a Comment