Tuesday, December 11, 2012

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΟΡΙΑ



ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΟΡΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=================

Η Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Ιερά Μονή της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου έχει βάλει για καλά στο πρόγραμμά της τις νυκτερινές Θείες Λειτουργίες (ημιαγρυπνίες) και δίνει έτσι τη δυνατότητα στους πιστούς που εργάζονται τις καθημερινές, να συμμετάσχουν στο σαρανταλείτουργο των Χριστουγέννων.

Εγινε η τρίτη - αν δεν απατώμαι - νυκτερινή Θεία Λειτουργία αυτό το σαρανταήμερο χθες το βράδυ της Δευτέρας και θα ακολουθήσουν δύο άλλες αυτή τη βδομάδα την Τετάρτη και την Πέμπτη στο παρεκκλήσι της Παναγίας της Ελευθερώτριας, ενώ η γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα θα γιορταστεί στο καθολικό της Μονής το πρωί της Τετάρτης.

Η νυχτερινή θεία λειτουργία ήταν πολύ κατανυκτική με το φως των κεριών και των καντηλιών και έδωσε την ευκαιρία στους πιστούς να λατρεύσουν το Θεό μοναστηριακά με την όλη σημασία του όρου.

Ισως στο μέλλον το παρεκκλήσι της Μονής να καταστεί δυνατόν να διαμορφωθεί ως παρεκκλήσι Αγιορειτικού τύπου, δηλαδή με στασίδια - και όχι με τους φράγκικους πάγκους που συναντά κανείς σχεδόν σε όλους τους ναούς της Αμερικής -, όπως υπάρχουν στα μοναστήρια της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και στα μοναστήρια του Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας στην Αμερική.

Αυτή είναι η ορθή πορεία της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου: Να αναπτυχθεί σε ένα ασκητικό κέντρο ως μοναστήρι ώστε όλοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Αστόριας και επέκεινα να βρίσκουν ένα μόνιμο καταφύγιο για να λατρεύουν τον Χριστό τις νυκτερινές ώρες. 

Να σημειώσω επίσης ότι κατά την τέλεση της νυχτερινής αυτής Θείας Λειτουργίας δεν υπήρχαν ούτε αυτά τα φράγκικα κεριά μέσα σε γυάλινα δοχεία που συναντά κανείς παντού στην Αμερική, όχι μόνον σε Παπικούς, αλλά και σε ορθόδοξους ναούς.

Ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης π. Ιερόθεος Ζαχαρής, ο διάκονος Μελέτιος και ο π. Χαράλαμπος που εφημερεύει στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Μπρούκλιν, ήταν η ψυχή της χθεσινής νυχτερινής Θείας Λειτουργίας.

Ελπίζουμε και προσευχόμαστε σε ριζοσπαστική συνέχεια προς την ίδια κατεύθυνση. 

No comments:

Post a Comment