Sunday, September 23, 2012

Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΜΑΡΤΖΟΥΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΡΕΒΕΖΗΣ




Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΜΑΡΤΖΟΥΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΡΕΒΕΖΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” - σε άρθρο του εκκλησιαστικού συντάκτη της κ. Σωτήρη Τζίμα - διαβάζουμε πολλά και διάφορα, αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές για τις Μητροπόλεις Ιερισσού και Πρεβέζης. 

Η προσπάθεια του συντάκτη του άρθρου να εκθέσει τον π. Θεοδόσιο Μαρτζούχο ως νεωτεριστή, ο οποίος μάλιστα έχει ατζέντα ανατροπής της Ιεράς Παραδόσεως είναι εμφανής, όπως είναι εμφανής και η προσπάθειά του να ξεσηκώσει τους παραδοσιακούς ιεράρχες και πιστούς εναντίον της υποψηφιότητας του π. Θεοδόσιου.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Ο π. Θεοδόσιος όντως είπε, έγραψε και υποστήριξε απαράδεκτες θέσεις στο παρελθόν. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτό.

Αυτό που είναι άγνωστο είναι τι ατζέντα έχει σε περίπτωση που εκλεγεί Μητροπολίτης.

Το ερώτημα - παράκληση προς τον π. Θεοδόσιο είναι το εξής:

Αφού ακούει τι του καταμαρτυρούν πώς απαντά;

Εχει όντως πρόθεση να συνεχίσει την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στη δημοτική, όπως του καταμαρτυρεί ο κ. Τζίμας;

Ακόμη χειρότερα! Εχει πράγματι πρόθεση - όπως τον κατηγορεί ο κ. Τζίμας και πάλιν - να προβάλει μια ατζέντα με τολμηρούς νεωτερισμούς στην Εκκλησία;

Ο Πανοσιολογιότατος έχει υποχρέωση να τοποθετηθεί με σαφήνεια ΤΩΡΑ πρις τις εκλογές και να μας πει τι πιστεύει και τι σκοπεύει να κάνει αν εκλεγεί Μητροπολίτης.

Από την άλλη.

Αν υποθέσουμε ότι ο π. Θεοδόσιος όντως φρονεί όσα του καταμαρτυρεί ο κ. Τζίμας και το ομολογήσει και ο ίδιος, αυτό δεν αναιρεί την αλήθεια του πράγματος ότι αυτό που έχει σημασία είναι να εκλεγεί για το Θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Πρεβέζης άνθρωπος με φόβο Θεού που θα σεβαστεί το έργο του αείμνηστου Μελέτιου.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ π. ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ;
___________

Ποιος είναι ο ανθυποψήφιος του π. Θεοδόσιου; 

Διευκρινίζω ότι δεν υποβάλλω το ερώτημα επειδή γνωρίζω κάτι αρνητικό γι’ αυτόν αλλά επειδή αγνοώ απολύτως τον εν λόγω κληρικό. 

Για την ακρίβεια είναι η πρώτη φορά που ακούω το όνομα του ανθυποψήφιου του π. Θεοδόσιου.

ΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΥΠΟΨΗΦΙΟ ΤΟΥ π. ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
____________

Δεν κρύβω όμως ότι με κάνει να ανησυχώ ιδιαίτερα διότι είναι:
1.) Ο εκλεκτός του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου,
2.) Ο κληρικός που υποστηρίζει αναφανδόν ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ (Παπανικολάου),
3.) Ο κληρικός που υποστηρίζουν οι παράγοντες που πρόσκεινται προς το Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”.
4.) Ο κληρικός που υποστηρίζει ο σκληρός πυρήνας των Χριστοδουλικών της ομάδας του κ. Τζίμα, του π. Θωμά Συνοδινού κτλ.

Δεν είναι πολύ παράξενη η ανοιχτή συμμαχία των πιο ετερόκλητων στοιχείων για να καταπολεμήσουν την υποψηφιότητα του π. Θεοδόσιου Μαρτζούχου;

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΜΕΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
________

Αλλωστε δεν κατανοούμε ποσώς το υποκριτικό ενδιαφέρον των Χριστοδουλικών για τη μεταγλωττισμένη Θεία Λειτουργία νοουμένου ότι ο αείμνηστος Χριστόδουλος άρχισε τα παρατράγουδα με την συνοδική επιτροπή “λειτουργικής αναγέννησης”. 

Οι πιλοτικοί πειραματισμοί με τη μεταγλωττισμένη Θεία Λειτουργία είναι δική τους πρωτοβουλία. 

Πώς τους έπιασε ξαφνικά τόση ευαισθησία ότι αν εκλεγεί Μητροπολίτης ο π. Θεοδόσιος θα συνεχίσει την τέλεση της Θείας Λειτουργίας σε μετάφραση;

ΑΠΟ ΠΟΤΕ Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΦΟΒΟ ΘΕΟΥ;
____________

Από την άλλη δεν μας διαφεύγει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν συνηθίζει να προβάλλει υποψηφιότητες κληρικών που έχουν φόβο Θεού. 

Ή νεωτεριστές, ή Οικουμενιστές, ή Νεορθόδοξοι κατά γενικό κανόνα είναι οι άνθρωποι που τον περιβάλλουν.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΡΙΤΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ;
__________

Ενα συναφές ερώτημα είναι το ακόλουθο. 

Αν ο π. Θεοδόσιος είναι αφερέγγυος στα μάτια της πλειοψηφίας της Ιεραρχίας - για τους όποιους λόγους - γιατί δεν γίνεται προσπάθεια να προβληθεί τρίτη υποψηφιότητα κληρικού με φόβο Θεού;

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΕΚΛΟΓΗ ΔΙΑΔΟΧΟΥ ΤΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ
__________

Εγραφα σε πρόσφατο άρθρο μου για τη διαδοχή στη Μητρόπολη Πρεβέζης τα ακόλουθα

“1.) Ο νέος Μητροπολίτης πρέπει καταρχήν να είναι κληρικός με φόβο Θεού, ο οποίος να μην έχει κώλυμα ιερωσύνης και να μην είναι νεωτεριστής ή οικουμενιστής.

2.) Πρέπει επίσης να δεσμευθεί ενώπιον της Συνόδου ότι θα τερματίσει οριστικά κάθε Νεοβαρλααμική απόπειρα. Είναι αδιανόητο να συνεχιστεί η τέλεση της θείας Λειτουργίας σε διαφορετική γλώσσα από αυτή που την τελεί η ανά την Οικουμένη Ελληνική Ορθοδοξία.

3.) Πρέπει να προσεχθεί ώστε το μεγάλο και σημαντικό πνευματικό έργο του αείμνηστου Νικοπόλεως Μελετίου να διαφυλαχθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω και στο μοναχισμό και στις ενορίες. Θα είναι μεγάλη αμαρτία αν “μαζί με τα ξερά καούν και τα χλωρά”.

4.) Να προσέξουν οι εκλέκτορες Μητροπολίτες να μην παίξουν το παιγνίδι του "διά τας αμαρτίας ημών" Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο οποίος ετοιμάζεται πυρετωδώς και ανοιχτά για την προώθηση του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ (Παπανικολάου) στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

ΟΛΕΣ ανεξαίρετα οι πιο πάνω προυποθέσεις πρέπει πληρωθούν για είναι επιτυχής η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Νικοπόλεως.”

Επαναλαμβάνω κατηγορηματικά τις ίδιες θέσεις και προπαντός την κατακλείδα του άρθρου ότι και οι τέσσερις προυποθέσεις είναι απαραίτητες για να θεωρηθεί επιτυχής η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Πρεβέζης.

Αυτά για την ώρα και μέχρις ότου τοποθετηθεί ο π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος για τις κατηγορίες που του προσάπτει ο κ. Τζίμας. 

No comments:

Post a Comment