Saturday, September 15, 2012

ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΣΕΒ. ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ;



ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΣΕΒ. ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============

Γράφει στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία” ο επικρατέστερος - με διαφορά - δελφίνος του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Θεοφιλέστατος επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ (Παπανικολάου) που μας παριστάνει (άκουσον! άκουσον!) τον “νεωκόρο”:

“Καλό φθινόπωρο! Επιστρέψαμε από τη θερινή ραστώνη και είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε ένα δύσκολο φθινόπωρο και πρώτα ο Θεός έναν ακόμη πιο βαρύ χειμώνα.

Οι πρώτες πληροφορίες που έφτασαν στα ταπεινά αυτιά μου με τα πρωτοβρόχια του Σεπτεμβρίου είναι από την επίσκεψη του σεβάσμιου αυτού γέροντα του μητροπολίτη Αργολίδος, στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

«Εθιμοτυπικώς» είπαν επισήμως και οι δύο.

Βοά όμως η ιεραρχία πως ο Αργολίδος έφτασε εις τα ενδότερα αρχιεπισκοπικά γραφεία για να υποβάλλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου.

Γηραιός γαρ, δήλωσε στον Μακαριώτατο πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να αποχωρήσει.

Έθεσε όμως μία προϋπόθεση, λένε οι νεωκόροι συνάδελφοί μου.

Το «σκονάκι» - για να χρησιμοποιήσω και μία επίκαιρη μαθητική λέξη, τώρα που ξεκίνησαν τα σχολεία - που κουβαλούσε μαζί του ο Σεβασμιώτατος έγραφε «Επιδαύρου». 

Ζήτησε, για όσους δεν κατάλαβαν, να τον διαδεχτεί ο Επίσκοπος Επιδαύρου στη μητρόπολή του.

Μόνο υπό αυτό τον όρο θα έθετε την παραίτησή του στη διάθεση της ιεραρχίας.

Ο κ. Ιάκωβος δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη φράση του.

Ο Αρχιεπίσκοπος, μαθαίνω, του είπε πως η Εκκλησία τον χρειάζεται και θα ήταν λάθος να παραιτηθεί.

Μετά από όλα όσα διεμείφθησαν, ο Αργολίδος πήρε το δρόμο της επιστροφής για το όμορφο Ναύπλιο."

Μάλλον μασημένα μας τα λέγει ο Θεοφιλέστατος Διαυλείας. 

Τελικά απεδέχθη ο Μακαριότατος την παραίτηση του Σεβ. Αργολίδος και συμφώνησε να προωθήσει τον Θεοφιλέστατο Επιδαύρου;

Δεν γνωρίζω φυσικά το παρασκήνιο καθότι ούτε νεωκόρος δεν τυγχάνω. Πολλώ μάλλον αρχιγραμματεύς της Συνόδου και εκ των επιστηθίων του Μακαριότατου. Ούτε και έχω το παραμικρό ενδιαφέρον για το εκκλησιαστικό κουτσομπολιό. 

Δεν είναι όμως δυνατόν να διαλάθει της προσοχής μας ότι ο Αγιος Αργολίδος διακόνησε με μοναδική ευσέβεια τη Μητρόπολή του και πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί διάδοχος αντάξιος της διακονίας του.

Δεν γνωρίζουμε τον Αγιο Επιδαύρου αλλά αν ο Σεβασμιότατος Αργολίδος τον γνωρίζει και τον εμπιστεύεται ορθό είναι να εισακουστεί το αίτημά του.

Η Μητρόπολη Αργολίδος έχει να παρουσιάσει εξαιρετικό ποιμαντικό έργο και στις ενορίες και στον μοναχισμό και στην ιεραποστολή. Θα είναι κρίμα και μεγάλη αμαρτία αν δεν διαδεχθεί τον όντως ευλαβή Σεβασμιότατο κ. Ιάκωβο επίσκοπος με φόβο Θεού.

No comments:

Post a Comment