Sunday, September 23, 2012

ΟΡΘΙΟΣ; Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ; ΤΙ ΛΕΤΕ κ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΣ;


ΟΡΘΙΟΣ; Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ; ΤΙ ΛΕΤΕ κ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΣ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Γράφει τα ακόλουθα γραφικά ο κ. Νίκος Παπαχρήστου ιδιοκτήτης του “Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ”:

“Και αίφνης την εκκλησιαστική επικαιρότητα απασχολεί, εκτός την προεκλογική δραστηριότητα των φερόμενων ως υποψηφίων για τις δύο χηρεύουσες Μητροπόλεις Νικοπόλεως και Ιερισσού, η φημολογία και το καλοπροαίρετο – ουδείς αμφιβάλει γι’ αυτό –  ενδιαφέρον ορισμένων για την υγεία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. 

Μια νέα μικρή ταλαιπωρία του κ. Ιερωνύμου, εξαιτίας ενός εμπύρετου επεισοδίου πριν μερικές ημέρες, ήταν αρκετή για μια «ολική επαναφορά» στην εποχή του Αρεταίειου, στις «έγκυρες» πληροφορίες, στις «ιατρικές» εκτιμήσεις και σε όλα εκείνα που με γλαφυρότητα ειπώθηκαν κατά την περίοδο της νοσηλείας του μακαριστού Χριστόδουλου.

Σαν να επανεμφανίστηκε, μαζί με τον πυρετό του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, το «σύνδρομο» της «κους-κουσολαγνείας» που εκδηλώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την ασθένεια του μακαριστού προκατόχου του και μέσα σε λίγες ώρες είχε «μεταδοθεί» σε κάθε γωνιά της χώρας. 

Τα ίδια και τώρα. «Τι συμβαίνει;», «τι τρέχει;», «άκουσα πως έχει αυτό…», «μου είπαν ότι ευθύνεται εκείνο…», «Λένε πως ετοιμάζει βαλίτσες για Γερμανία», κλπ., είναι μερικά από τα ερωτήματα που διατυπώνονται ενώ σχετικά σχόλια είδαν  το φως της δημοσιότητας μέσω του διαδικτύου αλλά και εντύπων.

Έτσι, μέσω του ενδιαφέροντος αυτού, το άρωμα της «διαδοχολογίας» άρχισε να διαχέεται και πάλι στην ατμόσφαιρα, μόλις λίγες ημέρες πριν την Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Παραταύτα ο Αρχιεπίσκοπος είναι όρθιος. Και παρά τα όποια προβλήματα που κατά καιρούς έχει αντιμετωπίσει – και τα οποία δεν έκρυψαν ποτέ οι συνεργάτες του – ο κ. Ιερώνυμος ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του. 

Ως εκ τούτου αυτό που κυρίως θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι το έργο και οι προσπάθειες του. Όσο για ζητήματα που άπτονται της προσωπικής του ζωής - και μάλιστα σε ό,τι αφορά θέματα υγείας - απαιτείται να δείχνουμε «διάκριση»…”

Πατέρες και αδελφοί! Οσο και αν σας φαίνεται παράξενο, σε τελευταία ανάλυση, ο κ. Παπαχρήστου έχει δίκαιο. 

Οντως! 

Ο Αρχιεπίσκοπος στέκεται όρθιος στις επάλξεις.

Ποιες επάλξεις; 

Του χρέους να αποδομήσει εκ θεμελίων - με τη βοήθεια του κ. Σταύρου Γιαγκάζογλου και των ΚΑΙΡΟΣκόπων του - τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών.

Να στηρίξει όλες τις επιλογές του κόμματος της αρεσκείας του τουτέστιν του ΠΑΣΟΚ.

Να προωθήσει τον ευνοούμενό του επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ (Παπανικολάου) στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Να προαγάγει στο επισκοπικό αξίωμα διάφορους “Δικαιάκους”.

Να εξακολουθήσει να πατά το δίκαιο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημου.

Να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις - για όλες τις επιτελικές θέσεις της Εκκλησίας - Οικουμενιστές, Νεοβαρλααμίτες, Νεορθόδοξους και νεωτεριστές κληρικούς, μοναχούς και λαικούς.

Να χειροτονεί αβέρτα βοηθούς επισκόπους.

Λίγες επάλξεις φρουρεί με αποφευκτέα συνέπεια ο Μακαριότατος;

Δεν μπορεί πια να τα κάνει κι όλα ο άνθρωπος.!

Πώς είπατε; 

Αν είναι πιστός στους όρκους της αρχιερωσύνης που έδωσε να τηρεί τα δόγματα και τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας; 

Ας μην είμαστε υπερβολικά απαιτητικοί. 

Ο Μακαριότατος είναι - ως εκ της φύσεως του υψηλού του υπουργήματος - λίαν πολυάσχολος. Δεν μπορεί να περιμένουμε ότι θα ασχολείται και με τις λεπτομέρειες.

Εμείς πάντως ουδέποτε εισηγηθήκαμε στο Μακαριότατο να ετοιμάσει τις αποσκευές του για τη Γερμανία.


Αλλη ήταν η δική μας εισήγηση.

Να παραιτηθεί και να αποσυρθεί στα Οινόφυτα με όλους τους “Γραμματείς, τους Φαρισαίους” και τους Γιαγκάζογλου που τον περιβάλλουν.

Οσο για τη διαβεβαίωση του κ. Παπαχρήστου ότι ο Μακαριότατος θα μείνει στο τιμόνι όρθιος για να πηδαλιουχεί την Εκκλησία της Ελλάδος - συμπληρώνουμε εμείς στις ξέρες - ούτε που διανοούμαι να τη διαμφισβητήσω.

Και τούτο διότι ούτε που του περνά από το μυαλό - έστω και σε επίπεδο “ψιλού λογισμού” - να παραιτηθεί πριν είναι απολύτως βέβαιος ότι έχει εξασφαλισμένες τις απαραίτητες ψήφους για να αναδείξει τον Θεοφιλέστατο Διαυλείας στο Αρχιεπισκοπικό αξίωμα. 

Κάτι το οποίο δεν μπορεί να εγγυηθεί με τα σημερινά δεδομένα.

Γι’ αυτό ακριβώς οι επικείμενες εκλογές για τις Μητροπόλεις Ιερισσού και Πρεβέζης θα αποτελέσουν πρόκριμα για τις εξελίξεις.

No comments:

Post a Comment