Monday, July 30, 2012

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ, ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ, ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ Η "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΟΤΗΤΑ"












Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ, ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ, ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ Η “ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΟΤΗΤΑ”


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=======================


Γράφει ο κ. Π. Ανδριόπουλος στο ιστολόγιό του “Ιδιωτική Οδός”:


“Δυστυχώς αυτή την φοβερή παραφιλολογία - που καταντάει και γελοία στα μάτια σοβαρών ανθρώπων - την συντηρούν ακροδεξιά ΜΜΕ τα οποία ονειρεύονται την Πόλη και επιστρατεύουν προς τούτο "προφητείες" του Γέροντος Παϊσίου και δεν ξέρω ποιού άλλου.

Διαβάζω, όμως, στο διαδίκτυο κάτι που φέρεται ότι έγραψε ο Γέροντας Παΐσιος σ' ένα πνευματικοπαίδι του και αναδημοσιεύεται σε βιβλίο και παντού πλέον.


Έγραψε, λοιπόν, ο μακαριστός Γέροντας:


«Αγαπητέ μου αδελφέ Ιωάννη,


Εύχομαι ο Θεός να δώση γρήγορα να έλθη η χάση του τουρκικού φεγγαργιού. Αμήν. Του Αγίου Δημητρίου κλείνω δύο χρόνια που προσευχήθηκα στην Αγιά Σοφιά μας, και είπα τα παράπονα μου στον Καλόν Θεόν. Με κατάλαβε ο Τούρκος φύλακας πού προσευχὀμουν και με έδιωχνε έξω. Πιστεύω δεν θα την αφήση την Αγία Σοφιά μας στα χέρια των βρώμικων Τούρκων. Είναι ένας Λαός σαν τους γύφτους βρώμικος και φοβιτσιάρικος. Τώρα δεν έχουν ιδανικά, διότι πριν πιστεύανε στον Μωάμεθ, αργότερα στον Κεμάλ. Τώρα ούτε στον Μωάμεθ πιστεύουν (γιατί μορφώθηκαν κάπως, και είδαν ότι ήτο ένας αγύρτης ο Μωάμεθ), ούτε και στον Κεμάλ πιστεύουν, αλλά στην σαρκολατρία. Ενώ εμείς πιστεύουμε στον Χριστό, ο οποίος έχει συνέχεια την Θεϊκή Του Αξία. Και ο Ελληνικός Λαός έχει πάντα ιδανικά. Και τον Χριστό και την Παναγία μαζί του.


Με αγάπη Χριστού,


Μοναχός Παΐσιος».


Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Γέροντας Παΐσιος έγραψε για δύο λαούς (Τούρκους και Γύφτους) ότι είναι - όχι αντίχριστοι - αλλά βρώμικοι και φοβιτσιάρικοι! Και μάλιστα, στο τέλος τονίζει την υπεροχή του Ελληνικού Λαού, σε αντιδιαστολή με τους "βρώμικους".


Κι έτσι οι σημερινοί Ελληναράδες λένε μεταξύ τους:


"Ευτυχώς που δεν είμαστε σαν κι αυτούς (sic). Το είπε και ο Γέροντας Παΐσιος".


Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητώ την ενάρετη πολιτεία του Γέροντα. Με προβληματίζει, όμως, έντονα, η καπηλεία του από τα γελοία εθνικιστικά στοιχεία. Και - συγγνώμη - αλλά δεν συμμερίζομαι απόψεις σαν τις παραπάνω για τους Τούρκους, τους Γύφτους ή όποιους άλλους λαούς, ακόμα κι αν τις είπε ο Γέροντας αυτός ή όποιος άλλος.


Αν υπάρχει θεολογικός αντίλογος ας κατατεθεί.”


Η αλήθεια είναι ότι ο π. Παίσιος όντως έλεγε σκληρούς λόγους κατά των Τούρκων.


Χιλιάδες οι αυτήκοοι μάρτυρες των λόγων του.


Επίσης! Τον όρο “γυφτιά” τον χρησιμοποιούσε τακτικά όχι για να υποτιμήσει τους τσιγγάνους αλλά ως όρο που βρίσκεται σε αντίθεση με τον όρο πνευματική αρχοντιά.


Σαν σχήμα λόγου δηλαδή και όχι σαν ρατσιστικό σχόλιο.


Ας μην προσπαθούμε να βάλουμε τον Γέροντα Παίσιο μέσα στα πλαίσια της “πολιτικής ορθότητας”!


Δεν χαμπάριζε από τέτοιες ανοησίες ο Αγιος Γέροντας.


Πονούσε για κάθε άνθρωπο. Εδειχνε υπομονή ανεξάντλητη και μεγάλη διάκριση για να σώσει κάθε ψυχή, αλλά με κανένα τρόπο δεν δεσμευόταν από την “πολιτική ορθότητα” και από το κοσμικό savoir vivre.


Οσο για την αγάπη του Γέροντα Παίσιου προς κάθε άνθρωπο Ελληνα, Τσιγγάνο, Τούρκο κτλ. δεν χρειάζονται αναλύσεις. Κανείς δεν είχε την αγάπη που έτρεφε ο π. Παίσιος για κάθε ψυχή.

1 comment:

  1. Οσο για την αγάπη του Γέροντα Παίσιου προς κάθε άνθρωπο Ελληνα, Τσιγγάνο, Τούρκο κτλ. δεν χρειάζονται αναλύσεις. Κανείς δεν είχε την αγάπη που έτρεφε ο π. Παίσιος για κάθε ψυχή.

    ReplyDelete