Sunday, July 15, 2012

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΣΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ


Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΣΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΙ Η ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Διαβάζουμε στην εφημερίδα "ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ":


“Ο πίνακας “Η Ελλάς ευγνωμονούσα” του Θ. Βρυζάκη (έργο του 1858) κοσμεί πάλι από σήμερα το γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδος. Όπως είναι γνωστό ο πίνακας δεν άρεσε στον Γιώργο Παπανδρέου που τον αντικατέστησε με αποτέλεσμα να προκληθεί σάλος.


Η απομάκρυνση του πίνακα από το γραφείο του πρωθυπουργού έγινε αντιληπτή τον Οκτώβριο του 2010 στις φωτογραφίες από μια διακαναλική συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου.


Ο Αντώνης Σαμαράς μόλις μπήκε στο γραφείο του στο Μαξίμου, πριν την εγχείρηση στο μάτι διέταξε να επιστρέψει ο πίνακας από την Εθνική Πινακοθήκη όπου βρισκόταν μετά την…αποκαθήλωση από τον ΓΑΠ. Ο πίνακας επέστρεψε τελικά σήμερα.”


Η σημασία της επιστροφής του πίνακα είναι κατεξοχήν συμβολική. Επί ΓΑΠ έγινε συστηματική και απροκάλυπτη προσπάθεια να εξοστρακιστούν όλα τα σύμβολα του έθνους και καθετί που θύμιζε την Ελληνική Ιστορία και τους εθνικούς μας αγώνες για να ελευθερωθούμε από τους Τούρκους.


Η συγκεκριμένη ενέργεια του κ. Σαμαρά δείχνει την ειλικρινή του προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί από τις αντεθνικές πολιτικές που υιοθέτησε το ΠΑΣΟΚ και ειδικά ο ΓΑΠ.


Ακόμη και σε χώρους εχθρικά διακείμενους προς τη νέα κυβέρνηση η συγκεκριμένη - και ορισμένες άλλες ενέργειες - κρίνονται πολύ θετικά για τον νέο πρωθυπουργό.


Συνειδητοποιούμε ότι στην πραγματικότητα ο κ. Σαμαράς ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας παρά συνασπισμού, της οποίας οι δύο άλλοι εταίροι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τον στηρίξουν για να κυβερνήσει τη χώρα για ολόκληρη τετραετία.


Οι πρώτοι τριγμοί άρχισαν ήδη να ακούγονται και θα ακουστούν ακόμη ευκρινέστερα μόλις έλθει η στιγμή να ληφθούν σκληρά μέτρα και θα υπάρξει έντονη λαική δυσαρέσκεια και κομματικό κόστος.


Ας κάνει ότι μπορεί επειδή κανένας δεν είναι πρόθυμος να του δώσει περίοδο χάριτος.


Τα προβλήματα είναι τόσο πιεστικά και αντανακλούν άμεσα τόσο δυσμενώς σε τόσα εκατομμύρια συμπατριώτες μας, ώστε δεν θα υπάρξει επείκεια εκ μέρους των πολιτών ακόμη και για ελάσσονα σφάλματα, όπως δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για τη νέα κυβέρνηση.


No comments:

Post a Comment