Monday, February 27, 2012

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΓΜΟΥΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ


ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΓΜΟΥΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Το εκτενές άρθρο του Σεβασμιότατου Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, που παρατίθεται στη συνέχεια - και που θα δημοσιεύσουμε συν Θεώ σε συνέχειες - δίνει πολλές πληροφορίες αναφορικά με τους διωγμούς των χριστιανών σχεδόν σε όλα τα μέρη του κόσμου και ιδιαίτερα στις μουσουλμανικές χώρες.


Θα παρακαλέσω θερμά τους καλούς αναγνώστες να διαβάσουν με τη δέουσα προσοχή τις πληροφορίες που δίνει ο Σεβασμιότατος συντάκτης του εμπεριστατωμένου άρθρου και να κάνουν θέμα προσευχής όσους εμπερίστατους χριστιανούς σε πλείστες όσες χώρες του κόσμου ζητούν απεγνωσμένα την συμπαράσταση και την αρωγή μας.


Αν οι διωγμοί συνεχιστούν με την ίδια μανία δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι - σε σύντομο χρονικό διάστημα - οι χριστιανοί θα ξεριζωθούν από τη γη των προγόνων τους όπου κατοικούσαν για αιώνες ή και για χιλιετηρίδες.


Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ο αναγκαίος προβληματισμός και η κατά Θεόν ανησυχία για την τύχη των αδελφών μας που διώκονται απηνώς και ότι θα ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για να βοηθήσει τους διωκόμενους χριστιανούς.


Ελπίζουμε παράλληλα ότι οι Οικουμενιστές θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι με τα φούμαρα των Διαθρησκειακών Διαλόγων εμπαίζεται ο λαός του Θεού, εμπαίζεται πάνω από όλα ο ίδιος ο Θεός, προάγεται ο Οικουμενισμός και δεν προσφέρεται ουδεμία απολύτως βοήθεια στους διωκόμενους ομοθρήσκους μας που βασανίζονται συστηματικά και ανελέητα, βιάζονται οι γυναίκες και οι κόρες τους, κατεδαφίζονται οι ναοί τους, απάγονται προσφιλή μέλη της οικογένειάς τους για να τους ζητηθούν υπέρογκα λύτρα και όχι σπάνια δολοφονούνται εν ψυχρώ ή καίγονται ζωντανοί.


Κανείς μας ας μη μείνει αδιάφορος μπροστά στο ανείπωτο δράμα που αντιμετωπίζουν.


*****


ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΗΜΕΡΑ


Του Σεβ. Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα

====================


Διάλεξη έδωσε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του ΤΕΕΣ και Πρύτανης του Πανεκκλησιαστικού Τμήματος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών κατά την επίσκεψή του στις 21 Φεβρουαρίο 2012 στις Θεολογικές Σχολές Μόσχας.

Σεβασμιώτατε, αγαπητοί καθηγητές της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας, αδελφοί και αδελφές,

Το θέμα της διαλέξεώς μου έχει σχέση με την κατάσταση των χριστιανών σε χώρες όπου αυτοί αποτελούν μειονότητα.

Σήμερα αυτό έχει γίνει πλέον ένα φλέγον και επίκαιρο ζήτημα. Ευλόγως η εποχή μας χαρακτηρίζεται ως εποχή νέων μαρτυρίων, διότι σε μια σειρά χωρών ασκούνται μεγάλης κλίμακος διώξεις, καταπιέσεις και διακρίσεις σε βάρος των χριστιανών.

Συνέδριο με θέμα τη «Θρησκευτική ελευθερία: το πρόβλημα των διακρίσεων και των διώξεων κατά των χριστιανών» διεξάχθηκε από 30 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2011 στο ξενοδοχείο Danilovskaya. Πραγματοποίησα ομιλία όπου παρέθεσα πολλαπλά περιστατικά διακρίσεως σε βάρος των χριστιανών σε διάφορες χώρες.

Την προηγούμενη εβδομάδα έχει ανοίξει ειδική στήλη “Gonenia na hristian” (Διώξεις σε βάρος των χριστιανών) στην ιστοσελίδα http://www.sedmitza.ru/, όπου παρέχεται έγκαιρη ενημέρωση για περιστατικά βίας κατά των χριστιανών σε διάφορες γωνιές του κόσμου. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ορισμένα ηλεκτρονικά μέσα στην αγγλική γλώσσα. Πρόκειται κυρίως για οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ειδικεύονται στην παρακολούθηση της κατάστασης σχετικά με τη θέση των χριστιανών, την παροχή υλικής και νομικής στήριξης προς τους καταδιωκόμενους χριστιανούς.

1) Ο Διεθνής οργανισμός Christian Solidarity Worldwide διαθέτει ιστοσελίδα http://www.csw.org.uk, όπου παρατίθενται στατιστικά για τις διώξεις άνα περιοχή, αναλύσεις, πολλά βίντεο. Πρόκειται για ένα ίδρυμα με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο στηρίζει νομικά τους καταδιωκόμενους χριστιανούς σε χώρες, όπου ο χριστιανισμός τελεί υπό τη μια ή άλλη μορφη νομικής απαγόρευσης.

2) Ο Αμερικανικός οργανισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων International Christian Concern διαθέτει ιστοσελίδα «Persecution» (Δίωξη) (http://www.persecution.org). Πρόκειται για μια σημαντική πηγή πληροφόρησης, η οποία περιλαμβάνει αναλυτική επισκόπηση ανά περιοχή του κόσμου και ανά χώρα.

3) Ο Διεθνής οργανισμός «Barnabas Fund» (http://www.barnabasaid.org) επίσης δημοσιεύει τελευταίες ειδήσεις για φόνους και διώξεις σε βάρος των χριστιανών παγκοσμίως. Ειδικότερα εδώ φιλοξενείται μια ογκώδης συλλογή ειδήσεων για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και την Αίγυπτο. Αυτός ο οργανισμός είναι ένας από τους ελάχιστους που παρέχουν συνεχή βοήθεια προς τους χριστιανούς της Συρίας, των οποίων η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα εξαιτίας των ενεργειών των μαχητών.

  1. Ο Διεθνής οργανισμός «Open Doors» (http://www.opendoorsuk.org) στην ιστοσελίδα του φιλοξενεί αναλυτικές επισκοπήσεις ανά χώρα και ήπειρο.

(Συνεχίζεται)


ΠΗΓΗ:

romfea.gr


No comments:

Post a Comment