Tuesday, April 16, 2019

TO “ΜΠΛΙΤΣΚΡΙΓΚ” ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ “ΜΠΛΙΤΣΚΡΙΓΚ” ΤΟΥ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑ


TO “ΜΠΛΙΤΣΚΡΙΓΚ” ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ “ΜΠΛΙΤΣΚΡΙΓΚ” ΤΟΥ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====
Διαβάσαμε στην Romfea.gr:
“Ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας τόνισε ότι "καμία τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υποστήριξε τις ενέργειες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για δημιουργία, μιας νέας εκκλησιαστικής δομής στην Ουκρανία.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πίστευε ότι μόλις ανακοινώσει την δημιουργία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, όλες οι Εκκλησίες θα έσπευδαν να την αναγνωρίσουν".
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήλπιζε σε ένα «Μπλίτσκριγκ» αλλά απέτυχε.
Η απόφαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των συμβούλων του, θα ταλαιπωρούν για δεκαετίες την παγκόσμια Ορθοδοξία’'.
“Μπλίτσκριγκ” σημαίνει αστραπιαία νικηφόρα επίθεση, κεραυνοβόλος πόλεμος, με υπέρτερη δύναμη πυρός, που προκαλεί αποδιοργάνωση και παράλυση στον εχθρό.
Έχει δίκαιο ο Σεβ. Βολοκολάμσκ όταν λέγει ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος νόμιζε ότι με την εκχώρηση Αυτοκεφαλίας θα έκανε αστραπιαία επίθεση και θα αποδιοργάνωνε τους αντιπάλους του;
Ασφαλώς έχει δίκαιο. 
Αποδείχτηκε στην πράξη ότι ο Παναγιώτατος είχε πολύ λανθασμένη αντίληψη της πραγματικότητας και έτσι υποτίμησε την ισχύ της Ρωσσικής Εκκλησίας και προπαντός την αποφασιστικότητα της Ρωσσικής Ομοσπονδίας να κρατήσει την Ουκρανία υπό την σφαίρα επιρροής της.
Είναι σαφές ότι η υπέρτερη ισχύς δεν βρίσκεται στα χέρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου -όπως ανακριβώς νομίζει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος-, αλλά στα χέρια της Εκκλησίας της Ρωσσίας που έχει υπό την Δικαιοδοσία της τους μισούς σχεδόν Ορθόδοξους πιστούς ανά την υφήλιο. 
Η Εκκλησία της Ρωσσίας, μάλιστα, συνδέεται άρρηκτα με το πανίσχυρο Ρωσσικό κράτος, που την στηρίζει με κάθε τρόπο.
Ως εκ τούτου ουδεμία μέχρι στιγμής Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας πλην του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ούτε οι Ελληνόφωνες Εκκλησίες, ούτε τα Πατριαρχεία Γεωργίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας αναγνώρισαν την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, παρά τις περί του αντιθέτου αβάσιμες προσδοκίες του Παναγιώτατου.
Ως εκ τούτου το “μπλίτσμπιργκ” του Πατριάρχη απέτυχε οικτρά, ενώ το αντίστοιχο του Σεβ. Βολοκολάσμκ πέτυχε τον στόχο του.
Ο Σεβ. Βολοκολάμσκ κινήθηκε με ταχύτητα, με πυγμή και αποφασιστικότητα προς όλες τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες και κατόρθωσε να τις αποτρέψει να αναγνωρίσουν την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας προσφέροντας οικονομικές και πολιτικές εκδουλεύσεις και απειλώντας όσους αμφιταλαντεύονταν.

3 comments:

  1. Κύριε Τελεβαντε, κάνετε -επανειλημμενως- κάποια θεμελιωδη λαθη:
    1) δεν υπάρχει καμμια θεωρία περί "αναγνώρισης". Ακόμη και ο οικουμενικος Πατριάρχης στο γράμμα του, απλώς ενημερώνει τους υπόλοιπους προκαθημενους. Δεν ζητά "αναγνώριση". Εξάλλου κι εσείς σε κείμενα σας προ της έκδοσης του τόμου, αναφέρατε ότι είναι αδιάφορο αν θα "αναγνωρίσουν" οι υπόλοιποι προκαθήμενοι τη νέα αυτοκέφαλη εκκλησία.
    2) είναι αδιάφορες εντελώς οι γελοίες δηλώσεις του Ιλαρίωνα (του οποίου η καρέκλα τρίζει) και οι οποίες γίνονται για εσωτερική κατανάλωση . Γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι άπαξ και εκδόθηκε κ τόκος, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Γι'αυτό και ταξίδεψαν ως ικέτες μαζί με τον Κύριλλο στην έδρα του οικουμενικού Πατριάρχη προκειμένου να τον μεταπεισουν. Εξάλλου, ρωσικά ρεπορτάζ την επομένη της συνάντησης κατέγραφαν την οργή του Κυρίλλου για την παταγωδη αποτυχία της στρατηγικής του Ιλαρίωνα.
    3) η έκδοση του τόμου δεν είναι αστραπιαιος πόλεμος αλλά απεναντίας κίνηση με το βλέμμα στο μέλλον, πέρα από τα πρόσκαιρα, όπως ακριβώς επιτάσσει η σωστή στρατηγική που είναι πάντοτε υπεράνω προσώπων και προσωρινών καταστάσεων...

    ReplyDelete
  2. Και προς επίρρωση των ανωτέρω να προσθέσω το εξής: πριν λίγες ημέρες σε συνεντευξη του στο Έθνος ο Κύριλλος καλούσε τον οικουμενικό Πατριάρχη να άρει τον τόμο! Γιατί ξέρουν κι αυτοί ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, ότι η έκδοση του τόμου είναι αυτή που γράφει ιστορία και όχι οι πρόσκαιροι συσχετισμοί και τα αναξια πρόσωπα που βρίσκονται επικεφαλης σε κάποιες τοπικές εκκλησίες.

    ReplyDelete
  3. Και τέλος, πλην των Σέρβων, ουδεμία εκκλησία έστω και αν δεν "αναγνώρισε" τη νέα αυτοκέφαλη εκκλησία, αρνήθηκε το προνόμιο και δικαίωμα του οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλια. Όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν καμμία σημασία...

    ReplyDelete