Thursday, April 18, 2019

ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ


ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η “Ρομφαία” μας πληροφορεί ότι σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου πραγματοποείται στην Κύπρο συνάντηση τεσσάρων Ορθόδοξων Προκαθημένων για το Ουκρανικό. 

Η συνάντηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και δίνει ελπίδες υπέρβασης της κρίσης που απειλεί θανάσιμα την ενότητα της Εκκλησίας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έγινε η αναγκαία προεργασία με τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας ώστε να τελεσφορήσει η πρωτοβουλία των Προκαθημένων των Πατριαρχείων της Αλεξάνδρειας, της Αντιόχειας, των Ιεροσολύμων και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Το μεγάλο διακύβευμα ήταν, είναι και θα παραμείνει η ενότητα της Ορθοδοξίας. 

Για κανένα λόγο δεν είναι επιτρεπτό να παγιωθεί Πανορθόδοξο Σχίσμα για το Ουκρανικό.

Γι’ αυτό χαιρετίζουμε θερμά την συνάντηση των τεσσάρων Προκαθημένων και προσευχόμαστε να έχει αίσιο πέρας η διαμεσολάβηση που ανέλαβαν.

6 comments:

  1. Μακάρι κάτι να γίνει πέρα από κάποια πρωτοβουλία διαμεσολάβησης περιορισμένων μάλλον δυνατοτήτων ως προς το αποτέλεσμα. Τώρα μάλιστα που διαμορφώνονται θετικές σχέσεις Αθήνας και Φαναρίου και επίκειται και επίσημη επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με επίσημη πρόσκληση του Αθηνών Ιερωνύμου τα πράγματα μάλλον δείχνουν την κατεύθυνση των αποφάσεων της Αθήνας στο Ουκρανικό θέμα. Ας υποθέσουμε ότι τώρα που ομαλοποιήθηκαν οι σχέσεις Φαναρίου -Αθηνών προκύπτει μελλοντικά ένα Συλλείτουργο Πατριάρχη και Αρχιεπισκόπου Αθηνών, σε αυτό ως γνωστόν προεξάρχει ο Πατριάρχης και ο διάκονός του θα εκφωνήσει σε μία τέτοια λειτουργία τα δίπτυχα των Πατριαρχών και Προέδρων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, δηλαδή και του κ. Επιφάνιου, παρόντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Ελλήνων Αρχιερέων. Οπότε η υπόθεση αναγνώρισις της νέας Ουκρανικής Εκκλησίας από την Ελληνική μάλλον πλησιάζει στο τέλος της, σύμφωνα με τα ζητούμενα από το Φανάρι.

    ReplyDelete
  2. Οπως έχουμε κουραστεί να γράφουμε, η υπόθεση της αυτοκεφαλιας, άπαξ και χορηγήθηκε ο τόμος, είναι τετελεσμένο γεγονός και δεν τίθεται θέμα "αναγνώρισης". Στο ανακοινωθέν τους, οι 4 προκαθήμενοι αναφέρονται κι αυτοί στην υπόθεση σαν τετελεσμένο γεγονός και εστιάζουν τη μεριμνα τους από δω και πέρα. Ούτε υπόνοιες περί "μη κανονικότητας", ούτε "πανορθόδοξοι συνοδοι" ούτε τίποτε...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αγαπητε κυριε Φιλιππε οσες φορες και να ξαναπειτε το επιχειρημα σας τιποτε δεν αλλαζει. Για οσο καιρο οι τοπικες Ορθοδοξες Εκκλησιες πλην του Φαναριου δεν μνημονευουν και δεν συλλειτουργουν με τον κ Επιφανιο και τους κληρικους της νεας Εκκλησιας υπαρχει θεμα και μαλιστα σοβσρο και τυπικο και ουσιαστικο, αλλα μην ανησυχειτε, διοτι ολα δειχνουν οτι συντομα μαλλον η Ελληνικη Εκκλησια θα κανει την αρχη κσι ισως σταδιακα ακολουθησουν και αλλοι, αλλωστε μη σας διαφευγει οτι το Πατριαρχειο αγωνιζεται γι αυτο τον σκοπο, αρα εχει σημασια και μαλιστα μεγαλη

      Delete
    2. Την ανακοίνωση των 4 πρεσβυγενων την διαβασατε; Αν ναι και δεν καταλάβατε, τότε έχετε αντιληπτικο πρόβλημα...

      Delete
  3. Σύναξη Πατριαρχών Ανατολής δηλαδή....

    ReplyDelete
  4. Κύριε Φίλιππε, δυστυχώς συνηθίζετε να στοχοποιείτε όσους διαφωνούν με τις απόψεις σας. Καλά θα είναι ο διάλογος να μην ακολουθεί τέτοιου είδους συμπεριφορές. Πιστεύω ότι οι αναγνώστες των κειμένων και των σχολίων μπορούν να καταλάβουν μόνοι τους, από τα γραφόμενα, ποιός έχει και αν έχει αντιληπτικό πρόβλημα, που σείς αναφέρατε στο προηγούμενο σχόλιό σας. Παρόλη την ακραία αυτή έκφρασή σας, εύχομαι ως Χριστιανός, Καλή Ανάσταση σε σας και την Οικογένειά σας.

    ReplyDelete