Monday, March 25, 2019

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, Δ. Π. ΡΙΖΟΥ, ΤΡΙΩΔΙΟΝ ΚΑΙ ΝΗΣΤΕΙΑ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
________

Δημήτριου Π. Ρίζου, Τριώδιον και νηστεία, Έκδ. Φλωρινιώτικες εκδόσεις Ι. Αριστείδου, Φλώρινα 2019, σσ. 93.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
===== 

Παίρνοντας στα χέρια το μετά χείρας πόνημα ήμασταν βέβαιοι ότι θα ακούγαμε λόγον αγαθόν. Τον κ. Δ. Ρίζο τον γνωρίζουμε τόσο από άλλα του βιβλία, αλλά και από την πληθώρα των άρθρων του στην «Ορθόδοξη Μαρτυρία». 

Δεν είναι άγευστος πνευματικότητος, ούτε γράφει κατά παραγγελίαν. Ζει εντός του ιερού περιβόλου της Εκκλησίας και μελέτησε εις βάθος το θέμα που προκαλεί τόσο στους πιστούς όσο και στους απίστους ποικίλα σχόλια και καταθέτει τεκμηριώμενα τις ξεκάθαρες και κρυστάλλινες θέσεις των Πατέρων, που ύμνησαν τον εν Τριάδι Θεόν μέσα από τις σελίδες του Τριωδίου. 

Μάλιστα προβαίνει σε μετάφραση στη νεοελληνική του πλήθους των ύμνων που σταχυολόγησε σαν φιλόπονη μέλισσα μελετώντας το Τριώδιον αλλά και υμνώντας τον Θεό από το αναλόγιο κατά τη Μ. Τεσσαρακοστή. Μιλά για το θέμα στη σωστή του βάση, όχι απομονώνοντας το, αλλά εντάσσοντας το εντός της εν Χριστώ ζωής, που είναι η φυσική του θέση. 

Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Βεβαίως η νηστεία δεν είναι αρετή. Είναι μέσο για να φθάσωμε στην αρετή. Η προετοιμασία κι η «προπόνησις», για να χρησιμοποιήσω όρο του αθλητισμού, δεν είναι ο αγώνας ούτε το βραβείο. Είναι αναγκαία όμως για να φθάσωμε στο βραβείο. Και η νηστεία όπως και η προπόνησις, χρειάζεται κόπο, ιδρώτα, στερήσεις,κτλ. Μα πρέπει να μας «κοστίση»! Γι’ αυτό άνθρωποι με ευχαρίστηση και προθυμία πρέπει να δεχθούμε τη νηστεία, διότι εφθασε των πνευματικών αγώνων η αρχή. Ας αφήσωμε της σαρκός την φροντίδα, και ας αυξήσωμε τα χαρίσματα της ψυχής, αφού συγκακοπαθήσωμε μαζί με τον Κύριο ως δούλοι του, για να συνδοξασθούμε ως τέκνα Θεού. Και τότε θα κατοικήση μέσα μας το Άγιο Πνεύμα και θα φωτίση τις ψυχές μας». 

Φυλλομετρώντας τις σελίδες του Τριωδίου ο συγγραφέας ανακαλύπτει όλους εκείνους τους Αγίους της Παλαιάς και της Καινής Διαθηκης που έζησαν με συντροφιά τη νηστεία και μας τους παρουσιάζει. 

Πόσο άδικο είχε ο επίσκοπος Κύκκου που έσπευσε στο Κολυμβάριο στα 2016 να εισηγηθεί τον δραστικό περιορισμό της νηστείας και πόσο εξωπραγματικές και έωλες είναι οι θέσεις όλων εκείνων των επισκόπων που θέλησαν τότε (στο Κολυμβάριο) να αναθεωρήσουν τον θεόσδοτο αυτό θεσμό της Εκκλησίας. Εφαρμογή χρειάζεται η νηστεία. Όχι αναθεώρηση. 

Ευχαριστούμε τον  καλό συγγραφέα και συνεργάτη μας για το όπλο αυτό που παρέδωσε στα χέρια των ευσεβών τέκνων της Εκκλησίας.

No comments:

Post a Comment