Thursday, March 7, 2019

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΤΗΣ “ΤΡΙΤΗΣ ΡΩΜΗΣ”


ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΤΗΣ “ΤΡΙΤΗΣ ΡΩΜΗΣ”

Η Εκκλησία της Ρωσίας δημιούργησε τέσσερις Μητροπόλεις στη Νοτιοανατολική Ασία

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στην “Ρομφαία”:

“Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε χθες, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου να δημιουργήσει τέσσερις Ιερές Μητροπόλεις στο έδαφος της Πατριαρχικής Εξαρχίας στη Νοτιοανατολική Ασία, που ιδρύθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με τον Επικεφαλής του Τμήματος Εκκλησιαστικών Σχέσων και των ΜΜΕ Βλαντιμίρ Λεγκόιντα, οι τέσσερις Μητροπόλεις που δημιουργήθηκαν είναι οι εξής:
1) Σιγκαπούρης
2) Κορέας
3) Ταϊλάνδης
4) Φιλιππίνες - Βιετνάμ
Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Λεγκόιντα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, συζητήθηκαν και θέματα σχετικά με την οργάνωση της Ασιατικής Εξαρχίας, καθώς και της Εξαρχίας Δυτικής Ευρώπης.”

Ούτε τα προσχήματα πια δεν τηρούν οι Μοσχοβίτες.

Δημιούργησαν 4 νέες Μητροπόλεις στην Νοτιοανατολική Ασία, ενώ έπεται συνέχεια με την δημιουργία νέων Μητροπόλεων στην Δυτική Ευρώπη.

Η Ρωσσική Εκκλησία ξεσήκωσε θεούς και δαίμονες για την εισπήδηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία που θεωρεί δικό της έδαφος. Από την άλλη, όμως, και πριν και μετά την χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία η Εκκλησία της Ρωσσίας κάνει συστηματικά εισπήδηση και δημιουργεί Ρωσσικές Εξαρχίες ή και Μητροπόλεις στην ίδια περιοχή που υπάρχουν αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μητροπολίτες Σιγκαπούρης και Κορέας υπάρχουν και υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Για ποιο λόγο δημιουργήθηκαν νέες Μητροπόλεις με τον ίδιο τίτλο σε ευθεία αντίθεση με όσα οι Ιεροί Κανόνες ρητώς διακελεύουν;

Πολλές φορές, μάλιστα, φέρουν τον ίδιο τίτλο που φέρουν οι αρχιερείς του Οικουμενικού Θρόνου.

Πολύ επιλεκτική η επίκληση των Ιερών Κανόνων από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Είναι φανερόν ότι ο Παναγιώτατος υποτίμησε επικίνδυνα την ισχύ και την αποφασιστικότητα της εκκλησιαστικής και πολιτικής ηγεσίας της Ρωσσίας. 

Η Εκκλησία της Ρωσσίας ασκεί αφόρητες πιέσεις στις Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες για να μη αναγνωρίσουν την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας και το κυριώτερο ο Παναγιώτατος με την στάση του στο Ουκρανικό, εμπλούτισε το οπλοστάσιο του Πατριαρχείου Ρωσσίας που επιδιώκει να καταστεί η “Τρίτη Ρώμη”.

Το πιο σοβαρό: Βρισκόμαστε μπροστά στο κατώφλι της δημιουργίας Πανορθόδοξου Σχίσματος, ιδιαίτερα αν το Πατριαρχείο Σερβίας διακόψει την εκκλησιαστική κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξαιτίας του Ουκρανικού.

Μήπως, Παναγιώτατε, κάνατε άλμα στο κενό με την χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία;

3 comments:

  1. Συμφωνούμε κ. Τελεβάντο , οτι ο παναγιώτατος Βαρθολομαίος μέ όλη αυτή την τρέλλα του Ουκρανικού χάρισε ένα πολύ μεγάλο ηθικό πλεονέκτημα στο πατριαρχείο Μόσχας ! Ουδεμία αντίρρηση ! Μήπως δυνάμει αυτού δεν δημιουργεί και τις παράλληλες μητροπόλεις ;

    ReplyDelete
  2. Ακόμη και σε αυτό σας πταίει ο οικουμενικός Πατριάρχης;; Μα έλεος δηλαδή!

    ReplyDelete
  3. Και μετά μιλάτε για αντικανονικούς ΓΟΧ λόγω δήθεν παράλληλων Συνόδων ?

    ReplyDelete