Tuesday, March 5, 2019

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΡΧΙΜ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
________

Αρχιμ. Επιφανίου Θεοδωροπούλου, Πνευματική ζωή, Έκδ. Άγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Σταμάτα 2019, σσ. 463.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Πολυσέλιδο το νεωστί παραληφθέν βιβλίο του Γέροντος Επιφανίου, φανερώνει για μια ακόμη φορά, τη μεθοδικότητα, ακρίβεια και σοβαρότητα του οτρηρού Επιμελητού π. Ιωάννη Κωστώφ, ο οποίος με πολύ κόπο απομαγνητοφώνησε το περιεχόμενο του βιβλίου και μας το παρέδωσε τύποις. 

Το περιεχόμενο του παρόντος τόμου είναι ευαναγνωστο, χάρις στην ταξινομήση των θεμάτων στην οποία προέβη ο π. Ιωάννης. Για να πάρει μια γεύση του περιεχομένου του βιβλίου ο αναγνώστης παραθέτουμε τις βασικές ενότητες του. Αυτές είναι: Περί αρετών και κακιών, Περί ναού και των περί αυτόν, Πρότυπα και μη, Η θέωσι και ο νους Χριστού, Περί αγώνος, Διάφορα, Κοινωνικά θέματα, Περί Εξομολογήσεως.  

Το θέμα της Εξομολογήσεως είναι πρωταρχικής και κεφαλαιώδους σημασίας στην εν Χριστώ ζωήν. Γι’ αυτό παραθέτουμε αυτολεξεί την απάντηση του Γέροντος Επιφανίου στο ερώτημα τι κάνει ο άνθρωπος όταν έχει αμαρτωλούς λογισμούς. 

«Κι αυτό είναι θέμα εξομολογήσεως. Θα πη: «είχα, πατερ μου, λογισμούς εκδικήσεως. Δεν τους έφερα μεν εις πέρας αλλά λογισμούς είχα». Δεν λέμε «όσα έπραξα εν λόγω,ή έργω ή διανοία»; Είναι και «εν διανοία» αμαρτίες που πρέπει να εξομολογούνται. Όχι με λεπτομέρειες. Γενικώς. Είχα σαρκικούς λογισμούς. Είχα λογισμούς εκδικήσεως, είχα λογισμούς αντιπαθείας, είχα λογισμούς αγανακτήσεως. Δεν είναι ανάγκη να γίνουνε λόγια ή έργα. Και οι λογισμοί είναι αμαρτωλοί. Όταν βέβαια τους δεχόμαστε. Όταν βάλη ο διάβολος ένα λογισμό και εμείς τον διώξουμε δεν είναι αμαρτία. Κάποιος μολυσμός ναι, αμαρτία όχι. Όταν τους δεχθούμε τους λογισμούς, κάνουμε δηλαδή κουβέντα με τους λογισμούς, τότε βεβαίως αμαρτάνουμε. Μάλιστα κάποιος από τους Πατέρες λέγει: «εν τω νω», στο νου δηλαδή, «βελτιούμεθα και εν τω νω αχρειούμεθα». Με το νου μας γινόμαστε καλύτεροι και με το νου μας γινόμαστε αχρείοι. Από εκεί ξεκινάνε μετά και τα έργα και τα λόγια και όλα. Από τις σκέψεις και τους λογισμούς». 

Καλούμαστε, λοιπόν, να αντλήσουμε μετ’ ευφροσύνης εκ των πηγών του σωτηρίου, ευχαριστούντες τον Γεροντα, αλλά και τον χαλκέντερο Επιμελητή για την πνευματική πανδαισία.

No comments:

Post a Comment