Sunday, November 25, 2018

ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Του κ. Θεόδωρου Καλμούκου
=====

Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι η παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημήτριου, σύμφωνα με τα διαμειφθέντα κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στη Γενεύη.

Ο Πατριάρχης ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να παραιτηθεί οικειοθελώς.

Αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν τα εξής:

Τον Αρχιεπίσκοπο κάλεσε γι’ αυτή τη συνάντηση στη Γενεύη ο ίδιος ο Πατριάρχης.

Ο Πατριάρχης, έχοντας ήδη δύο φορές προτρέψει τον Αρχιεπίσκοπο να σκεφθεί και να θέσει πάνω από όλα το συμφέρον της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, της Εκκλησίας γενικότερα, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και τη δική του υστεροφημία και να υποβάλλει εθελουσίως την παραίτησή του, εκείνος αρνήθηκε.

Ο Πατριάρχης, μη θέλοντας να τον αποπέμψει χωρίς να έχει εξασφαλίσει την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου, τον κάλεσε στη Γενεύη σε μία τελευταία προσπάθεια για να τον πείσει ότι «ο καιρός επέστη», δηλαδή έφτασε ο καιρός. 

Πρόσθεσε ότι συνεργάσθηκαν αρμονικά επί τόσα χρόνια και ότι το απαιτεί η υστεροφημία του Αρχιεπισκόπου να φύγει αξιοπρεπώς διότι δεν θα ήταν πρέπον να ξυπνήσει κάποιο πρωινό ο Αρχιεπίσκοπος ως πρώην ή να έχει μετατεθεί σε άλλη Μητρόπολη, γι’ αυτό κι ο Πατριάρχης του ζήτησε να τον διευκολύνει με την εθελούσια παραίτησή του.

Ο Αρχιεπίσκοπος αντέκρουσε, πως όλα τώρα έχουν τακτοποιηθεί στην Αρχιεπισκοπή, πλην όμως δεν κατόρθωσε να μεταπείσει τον Πατριάρχη.

Ο Πατριάρχης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, πλην όμως ήθελε να γίνει η αλλαγή κατά τρόπο ευσχήμονα και συναινετικό.

Σε περίπτωση που ο Αρχιεπίσκοπος προβεί σε κάποια ενέργεια δημιουργίας ταραχής ή διάσπασης της Εκκλησίας της Αμερικής, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα είναι αμείλικτο τόσο για τον ίδιον, όσον και για τους συνεργούς του ιεράρχες ή ιερείς.

Υπογραμμίζεται πως υπάρχει μία μικρή ομάδα  διορισμένων λαϊκών αξιωματούχων του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στην οποία συμμετέχουν και δύο ιεράρχες που συμβουλεύουν τον Αρχιεπίσκοπο να μην υποβάλλει την παραίτησή του.

ΠΗΓΗ:

Εθνικός Κήρυξ

No comments:

Post a Comment