Wednesday, November 28, 2018

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ, ΑΡΧΙΜ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ
___________

Αρχιμ. Επιφανίου Θεοδωροπούλου, Για να ζήση η οικογένεια, Καθοδηγώντας το λαό του Θεού (2), Έκδ. Ιερού Ησυχαστηρίου Κεχαριτωμένης Θεοτόκου, Τροιζήνα 2018, σς. 238.

Του κ. Ανδρέα Κυριακού, Θεολόγου
=====

Οι πατέρες του καλού Ησυχαστηρίου της Κεχαριτωμένης μας παρουσίαζουν το β΄ τόμο της σείρας «Καθοδηγώντας τον λαό του Θεού», με βάση τις αποκρίσεις του αοιδίμου Γέροντος Επιφανίου, ιδρυτού του ανωτέρω Κοινοβίου. 

Ο α΄ τόμος της σειράς υπό τον τίτλο «Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα» εξεδόθη στα 2003 και τουλάχιστο μέχρι το 2006 γνώρισε 6 απανωτές εκδόσεις. Πιστεύουμε ότι και το παρόν θα έχει την ίδια επιτυχία διότι ο λόγος του αοιδίμου Γεροντος δεν συνίστατο από ευσεβείς φλυαρίες, αλλά ήταν αείποτε «άλατι ηρτυμένος» και συνόψιζε την αγιοπατέρική παράδοση.

Το φλέγον θέμα της οικογένειας αποτελεί το θέμα του υπό κρίσιν πονήματος. Ο άνθρωπος του 21ου αιώνος που βομβαρδίζεται καθημερινά από απάνθρωπες κι αυτόχρημα αντιχριστιανικές απόψεις όπως λ.χ. ο πολιτικός «γάμος», το «σύμφωνο συμβίωσεως», οι «γάμοι» ομοφυλοφίλων, το «δικαίωμα» των εκτρώσεων, τις παντοειδείς φεμινιστικές κορώνες κ.ο.κ. τω όντι παραπαίει μη έχοντας «που την κεφαλήν κλίνη» κι από πού να πιαστεί. Ο αγιασμένος Γέροντας με τις αποκρίσεις του ξεκαθαρίζει το τοπίο και χαράσσει τις κόκκινες γραμμές για τους χριστιανούς.

Το πιο κάτω απόσπασμα δείχνει καθαρά τον τρόπο σκέψεώς του: «Έγγαμοι και άγαμοι σ’ αυτή τη ζωή χρειαζόμαστε συνεχή και ακατάπαυστο αγώνα. Οι μεν άγαμοι για να διατηρήσουν καθαρή και άσπιλη την παρθενία τους, οι δε έγγαμοι για να κρατήσουν καθαρούς και ανεπιβουλεύτους τους στεφάνους τους». 

Καθαρά και ξάστερα και χωρίς νοσηρούς συναισθηματισμούς άγγιζε τα καυτά προβλήματα, όπως αυτό της ψυχοπάθειας. Ξεκαθάριζε ότι αποτελεί έγκλημα η προσπάθεια των γονιών να παντρέψουν αυτά τα άτομα. «Όταν βλέπουν έκδηλα συμπτώματα ψυχοπάθειας οι γονείς στα παιδιά τους μακρυά από το γάμο. Εγκληματούν». 

Σχετικά με το απεχθές έγκλημα των εκτρώσεων, που έσπευσε να δικαιολογήσει (τουλάχιστο μέχρι τον τρίτο μήνα) κάποιος μοναχός και δη Αγιορείτης (!!!) -ο Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός- ακούστε τη θέση του Γέροντος: «Πόσο σοφή και ορθή είναι η θέση της Εκκλησίας η οποία λέει: «Άπαξ το σπερματοζωάριο ενωθή μετά του ωαρίου έχουμε άνθρωπο. Έχουμε σύλληψη ανθρώπου, πλάσμα Θεού, εικόνα Θεού μέσα στη μήτρα της γυναίκας». 

Ευχαριστούμε τον Καθηγούμενο και την καλή συνοδεία του Ησυχαστηρίου της Κεχαριτωμένης κι αναμένουμε κι αλλους εύχυμους καρπούς, που τρέφουν το λαό του Θεού, από τις απομαγνητοφωνήσεις ομιλιών του εν αγίοις πατρός Επιφανίου.

No comments:

Post a Comment