Sunday, November 25, 2018

ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΧΙΣΜΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ;


ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΧΙΣΜΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση παραθέσαμε απόσπασμα από ρεπορτάζ του κ. Θ. Καλμούκου αναφορικά με την επικείμενη -σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ”- αποπομπή του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου από τον Θρόνο του παρόλον ότι διατηρεί αλώβητες τις πνευματικές του δυνάμεις και την σωματικη του αντοχή.

Οι Ιεροί Κανόνες δεν επιτρέπουν την παραίτηση ενός επισκόπου.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όμως, δεν τρέφει τον παραμικρό σεβασμό προς τους Ιερούς Κανόνες και επιζητεί διακαώς να αποπέμψει τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για να καλυφθούν αθέμιτες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν στην Αμερική από το περιβάλλον του Πατριάρχη.

Ζητά, όμως, από τον Σεβ. Αμερικής να υποβάλει “οικειοθελή παραίτηση”, για να έχει εξασφαλισμένη την υστεροφημία του για την ανομία που είναι έτοιμος να διαπράξει.

Μια οικειοθελής παραίτηση του Αρχιεπισκόπου εξυπηρετεί απόλυτα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Θα μπορεί να ισχυριζεται ότι, αφού ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος υπέβαλε “οικειοθελή παραίτηση”, ο Πατριάρχης δεν είχε άλλη επιλογή.

Στο ρεπορτάζ του κ. Καλμούκου -που γράφτηκε προφανώς καθ’ υπαγόρευση του Φαναρίου- γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος να μην αποδεχτεί την εκπαραθύρωσή του και να δημιουργήσει σχίσμα.

Οι πατριαρχικοί φοβούνται το ενδεχόμενο και -μέσω του κ. Καλμούκου- στέλλουν αυστηρή προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση.

Οι απειλές, που εκτοξεύονται από το Φανάρι -μέσω του κ. Καλμούκου-, δείχνουν πόσο πολύ λίγο οι Φαναριώτες γνωρίζουν τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

Το ακμαίο εκκλησιαστικό φρόνημα του Σεβ. Αμερικής δεν του επιτρέπει, σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο, να γίνει προαγωγός σχίσματος.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθεί.

Πρέπει να αρνηθεί μέχρι τέλους να παραιτηθεί και ας κάνει ότι θέλει ο Πατριάρχης.

Για ποιο λόγο ο Σεβασμιώτατος να συνεργήσει στην παρανομία; Ας τον μεταθέσουν αντικανονικά σε άλλη Μητρόπολη, ας τον κάνουν πρώην Αμερικής, ας κάνουν ότι θέλουν, αλλά ο ίδιος ας μην συνεργήσει στην ανομία.

Θερμή και υική παράκληση όλων των πνευματικών σας παιδιών, Σεβασμιώτατε, είναι να αρνηθείτε μέχρι τέλους να παραιτηθείτε ή και να ενθρονίσετε τον διάδοχό σας που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είναι μπουμπούκι της κοπής του Προύσσης Ελπιδοφόρου, του Γαλλίας Εμμανουήλ, του Σικάγου Ναθαναήλ, του Ευκαρπίας Ιεροθέου, του Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμου κτλ..

Θα απογητευτούμε οικτρά, Σεβασμιώτατε, αν συνεργήσετε στην ανομία.

3 comments:

  1. Είχα την εντύπωση ότι ο Ιερόθεος είναι παραδοσιακός ιεράρχης.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sure! Έφυγε νύχτα, πάτερ μου, από την Πάτρα που ήταν πρωτοσύγκελος και εξεδιώχθη κακήν κακώς από την Αθωνιάδα. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαιος ομως δεν έχει κανενα προβλημα ουτε να τον διορισει ηγουμενο ούτε να τον χειροτονήσει επίσκοπο εν πλήρει επιγνώσει των κατορθωμάτων του.

      Delete