Tuesday, November 20, 2018

ΘΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ;


ΘΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στην “Ρομφαία”, το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Θ. Καλμούκου:

“Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στη Γενεύη.

Δύο είναι οι εκδοχές αυτής της συνάντησης: 

Πρώτον, είτε ότι ο Πατριάρχης κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο σε μία τελευταία προσπάθειά του να τον πείσει να υποβάλλει την παραίτησή του εθελουσίως.

Δεύτερον, είτε ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει πληροφορηθεί ότι επίκειται η μετάθεσή του σε άλλη Μητρόπολη στην επικείμενη Σύνοδο της επόμενης εβδομάδας και μετέβη στη Γενεύη σε μία ύστατη προσπάθειά του να μεταπείσει τον Πατριάρχη.

Αν οι πληροφορίες είναι έγκυρες, τότε ο Σεβασμιώτατος Αμερικής θα βρεθεί σύντομα μπροστά στο δίλημμα είτε να αποδεχτεί την μετάθεσή του σε άλλο Θρόνο, είτε να υποκύψει στην αυθαιρεσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και να υποβάλει “οικειοθελή” παραίτηση.

Οι επίσκοποι δεν παραιτούνται από τον Θρόνο τους, εκτός αν καθαιρεθούν για σοβαρά κανονικά παραπτώματα ή αν η κατάσταση της υγείας τους είναι τόσο σοβαρή ώστε αδυνατούν εντελώς να διακονήσουν τον λαό του Θεού της επαρχίας που ποιμαίνουν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είναι αδιάβλητος ιεράρχης και διατηρεί ακέραιη και την πνευματική του διαύγεια, αλλά και την σωματική του αντοχή.

Επομένως δεν έχει απολύτως κανένα δικαίωμα να παραιτηθεί από τον Θρόνο του.

Ούτε και να συγκατανεύσει να μετατεθεί σε άλλη Μητρόπολη είναι επιτρεπτόν, επειδή υπάρχουν αυστηρότατοι Κανόνες Οικουμενικών Συνόδων, οι οποίοι απαγορεύουν κατηγορηματικά την μετάθεση των επισκόπων.

Βεβαίως ο Σεβασμιώτατος Αμερικής δεν μπορεί να εμποδίσει τον Πατριάρχη να αυθαιρετήσει.

Μπορεί, όμως, και πρέπει να αρνηθεί να συνεργαστεί με τους επίδοξους αθεόφοβους σφαγείς του.

Θα σκανδαλιστούμε αφόρητα, Σεβασμιώτατε, αν συνεργαστείτε με τους εκβιαστές σας και αν αποδεχτείτε να παραιτηθείτε ή να μετατεθείτε ή να ενθρονίσετε ως Αρχιεπίσκοπο Αμερικής τον Προύσσης Ελπιδοφόρο ή τον Σικάγου Ναθαναήλ ή κάποιο άλλο μπουμπούκι από αυτά που ευδοκιμούν στις “Αυλές του Κυρίου”.

No comments:

Post a Comment