Sunday, November 25, 2018

ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΓΕΡΩΝ ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΣ» ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ Κ΄


ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΓΕΡΩΝ ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΣ» ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

Κ΄

Τοῦ Οσ. Μοναχοῦ Ἱλαρίωνος Σταυροβουνιώτου
=====


Ὁ Θεολόγος κ. Ἀνδρέας Κυριακοῦ σχολιάζει ἐκτενῶς τὴν ἐπιστολὴν τοῦ Ἁγίου Παϊσίου ὡς ἑξῆς:

«Το πρώτο μας σχόλιο είναι η φήμη ότι δήθεν ο Αγιος Παίσιος είχε προτρέψει κατά το 1978 τον μακαριστό μοναχό Ιωσήφ (μετέπειτα Βατοπαιδινό) να εγκαταλείψει το Αγιον Ορος και να πάει στην Κύπρο.

Η θέση του Αγίου είναι ξεκάθαρη, κρυστάλλινα διαυγής και κατηγορηματική: «Ούτε όταν πήγε στην Κύπρο τον έστειλα εγώ, αλλά ίδιος το είχε αποφασίση». Αν η γραπτή μαρτυρία των Αγίων δεν λαμβάνεται υπόψη από μερικούς, το μόνο που έχουμε να τους πούμε είναι: "Ευχών χρεία".

Το δεύτερό μας σχόλιο: Οταν ο μοναχός Ιωσήφ και η συνοδεία του σηκώθηκαν κι έφυγαν από την Ι. Μονή του Τιμίου Σταυρού Μίνθης της Κύπρου στα 1981, μετά από τα γνωστά αίσχη του π. Ιωσήφ, είχε διαδοθεί ότι ο Αγιος Παίσιος είχε πει ότι η Κύπρος θα καταστραφεί και για το λόγο αυτό φύγανε.

Η πραγματική θέση του Αγίου επί του θέματος είναι: “Δεν είπα σε κανένα ότι η Κύπρος θα καταστραφή, ούτε ότι θα ευημερήση, διότι όλα αυτά ο Θεός τα γνωρίζει». Καθαρά πράγματα. Ούτε «προφητείες», ούτε φοβέρες, ούτε εξαπόλυση κύματος τρομοκρατίας με σκοπούς αλλότριους. "Δεν είπα εγώ στο Γερο-Ιωσήφ για να φύγη, αλλά εδώ έμαθα για τη φυγή του». Με λίγα λόγια σταράτα ο Αγιος ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από την κατάσταση αυτή. Ελπίζουμε να λάβει τέλος η παραπληροφόρηση και η παραφιλολογία. Οσοι κρύβονταν πίσω από τον Αγιο, καιρός να σταματήσουν. (…)». (ΠΗΓΗ: Ἱστολόγιον «PANAYIOTIS TELEVANTOS», ΤΡΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ, ἄρθρον τοῦ Θεολόγου κ. Ἀνδρέα Κυριακοῦ, http://panayiotistelevantos.blogspot.com/2015/01/blog-post_192.html).

(Συνεχίζεται)

No comments:

Post a Comment