Tuesday, January 27, 2015

Ο ΣΕΒ. ΠΡΟΙΚΟΝΝΗΣΟΥ ΙΩΣΗΦ ΚΑΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ



Ο ΣΕΒ. ΠΡΟΙΚΟΝΝΗΣΟΥ ΙΩΣΗΦ ΚΑΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ελαβα πρόσφατα  διάφορα κείμενα για την εκδημία του μακαριστού Αγιορείτου Προηγουμένου Αρχιμ. Γεωργίου Γρηγοριάτου(Καψάνη). Ανάμεσά τους ξεχωρίζει για τη γλαφυρότητα ύφους του το κείμενο του Σεβ. Προικοννήσου κ. Ιωσήφ υπό τον τίτλο: “Γεωργήσας εμμελώς πλούτον των θείων αρετών». 

Από το ποιητικότατο αυτό κείμενο παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα: “Είδα, άκουσα, ρώτησα, πληροφορήθηκα, μου είπαν, μου διηγήθηκαν, ψηλάφησα, ξεσκάλισα και έμαθα πολλά τα καλά και περισσότερα τα κάλλιστα για αυτό το ασθενικό παιδί που το περίμεναν να πεθάνει, το πολύ όταν θάφθανε τα δώδεκα του χρόνια, κι εκείνο διάψευσε τους γιατρούς και τις επιστημονικές τους προβλέψεις έζησε έστω και με πλείστα διά βίου προβλήματα σωματικής υγείας, αγάπησε το Θεό, κόλλησε σαν στρείδι στην εκκλησιαστική ζωή, μοσχοβόλισε λιβάνι, άνθισε σαν κρινάκι της Παναγίας, άνοιξε σαν πουλί ουρανόποθο μεγάλα φτερά μόρφωσης πνευματικής κάτω από τα προστατευτικά φιλόστοργα  φτερά της αγιασμένης μεγαλοφτέρουγης περιστεράς της Μάννας του, και εκκλησιαστικής και θεολογικής, κάτω από τα στιβαρά επισκοπικά φτερά ενός  μεγαλοπτέρυγου αετού της αρχιερωσύνης, του μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Λήμνου Βασιλείου του Ατεση και πέταξε με δύναμη και χάρη Θεού σε ορίζοντες  ανοιχτούς γραμμάτων, αρετής, Θεολογίας, Μοναχισμού, Ιερωσύνης και Ιεραποστολής κι άφησε στίγμα του ιερού πετάγματός του ολοφώτεινο και οδηγητικό για όλους μας». 

Πράγματι συνεπαίρνει με τη δύναμη του καλάμου  του ο Σεβασμιώτατος, όπως φυσικά και με τη δύναμη του χειμαρρώδους προφορικού του λόγου. Όμως, όλοι εμείς που τον γνωρίσαμε από τα φοιτητικά μας χρόνια σαν νέο που μαθήτευσε παράς τους πόδας ενός Αυγουστίνου Καντιώτη και ενός Χαραλάμπους Βασιλοπούλου αναμένουμε από τον Αγιο Προικοννήσου να εξαντλήσει το δοθέν εις αυτόν πλουσιοπαρόχως τάλαντον του λόγου, όχι μόνο σε γλαφυρές περιγραφές και σε κομψότητα ύφους. 

Τον αναμένουμε, με άλλους λόγους, να λάβει τον λόγο σε θέματα που καίνε σήμερα και προβληματίζουν, όπως λ.χ. τον καλπάζοντα λαϊκό οικουμενισμό, που κάνει θραύση, όπως για παράδειγμα τις πρόσφατες απαράδεκτες οικουμενιστικές σχοινοβασίες του Φαναρίου στις 29-30 .11.2014. Γνωρίζει πολύ καλά τις θέσεις του μ. αρχιμανδρίτη π. Γεώργιου, όχι μόνο σε θέματα «αρετής, Θεολογίας, Μοναχισμού, Ιερωσύνης και Ιεραποστολής» αλλά και για την επάρατη νόσο του Οικουμενισμού, την οποία πολέμησε ανδρικώ φρονήματι, όχι με  φτηνές φωνασκίες κι αφορισμούς αλλά με θέσεις, εδραζόμενες στη ζώσα πατερική παράδοση και τους ιερούς κανόνες, τους όποιους συστηματικά κι ασύστολα παραβιάζουν κατ’ εξακολούθησιν οι οικουμενιστές. 

«Καιρός του λαλείν» Σεβασμιώτατε. Δεν κανει τα αρχιερατικά χείλη να σιγούν σε τέτοια θέματα.

No comments:

Post a Comment