Friday, January 23, 2015

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΥ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ



ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΥ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ 

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Σε ημερολόγιο τσέπης του 2015, που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, έχω εντοπίσει Απολυτίκον του Αγίου Παϊσίου, ποίημα του επιχώριου επισκόπου κ. Ιωήλ. Σημειωτέον το εν λόγω Ημερολόγιο, που είναι αφιερωμένο «στον μακαριστό Γέροντα Παϊσιο τον Αγιορείτη», κυκλοφόρησε εδώ και καιρό, πριν από την επίσημη αγιοκατάταξή του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Πρώτα παραθέτω το κείμενο του απολυτικίου, που είναι σε ήχο 

α΄.Της ερήμου πολίτης. 

Των Φαράσων τον γόνον 
και του ΄Αθωνος κλέϊσμα,
και των απ’ αιώνος οσίων, 
μιμητήν και ομότιμον, 
Παϊσιον τιμήσωμεν πιστοί, 
το σκεύος χαρισμάτων το μεστόν,
ως συντρέχοντα ταχέως τους ευσεβείς,
τους πίστει ανακράζοντας,
δόξα τω δεδοκότι σοι ισχύν,
δόξα τω στεφανώσαντι,
δόξα τω ενεργούντι διά σου,
πάσιν ιάματα.

Το πιο πάνω κείμενο αποτελεί ποίημα του επιχωρίου επισκόπου κ. Ιωήλ, ο οποίος, όπως αναφέρει ο ίδιος, συνάντησε για πρώτη φορά τον Αγιο στα 1969, όταν ήταν ακόμη λαϊκός και έκτοτε τον είδε ουκ ολίγες φορές. Σίγουρα το Προσόμοιο “της ερήμου πολίτης” που επέλεξε ο Σεβασμιώτατος, αποτελεί σωστή επιλογή διότι ο Οσιος Παϊσιος υπήρξε πολίτης της ερήμου. Τον συναντάμε διαδοχικά, μετά την απόλυσή του από το Στρατό, στο Αγιον Ορος, στις Μονές Εσφιγμένου και Φιλοθέου, όπου και παίρνει το όνομα Παίσιος. Τον συναντάμε ακολούθως στη Μονή Στομίου στην Κόνιτσα, ξανά στο Αγιον Ορος και μετά στο θεοβάδιστο όρος Σινά. Από το Σινά τον βλέπουμε να επιστρέφει στο Αγιον Ορος, όπου μένει διαδοχικά στη Σκήτη των Ιβήρων, στα Κατουνάκια, στον Τίμιο Σταυρό και, τέλος, στην Παναγούδα. Δεν θεώρησε κανένα τόπο σαν μόνιμο του ενδιαίτημα, αλλά είχε το νου του στην Ανω Ιερουσαλήμ. Υπήρξε γόνος των Φαράσων της Καππαδοκίας κι οι ευτυχείς γονείς του έφεραν τα ονόματα Πρόδρομος και Ευλογία. 

Αν, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέπεις της δεκαετίας του 60, ο Αθως γέμισε με νέους μοναχούς, αυτό όφείλεται εν πολλοίς και στην παρουσία του Αγίου. Πολλοί διαβάζουν τους Βίους των Αγίων, ο Οσιος Παίσιος όμως μιμήθηκε τους Αγίους. Για τον λόγο αυτό αναδείχθηκε σκεύος μεστόν χαρισμάτων θεϊκών, που τα χρησιμοποίησε για να βοηθησει τον πονεμένο άνθρωπο. Γίνεται ο Αγιος στην πονηρή εποχή μας αιτία να δοξάζεται ο Χριστός που του έδωσε όλ’ αυτά τα προτερήματα και τα χαρίσματα. Αναμφιβόλως πλείστοι όσοι έγραψαν Απολυτίκια, αλλά κι Ακολουθίες ολόκληρες στον Αγιο. Ομολογώ πως δεν τις έχω υπόψιν. Ομως το απολυτίκιο που έχουμε ενώπιον μας σκιαγραφεί με επιτυχία τον Αγιο Παϊσιο τον Αγιορείτη. Οντως μεγάλη η χάρη του!!!

1 comment:

  1. ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ:
    ΤΗΣ ΕΝΘΕΟΥ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟ ΠΥΡ ΔΕΞΑΜΕΝΟΣ,ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΥΣΗ ΑΣΚΗΣΕΙ ΕΔΟΘΗΣ ΕΔΟΘΗΣ ΟΛΟΣ ΘΕΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ ΠΟΛΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΓΕΓΟΝΑΣ,ΛΟΓΟΙΣ ΘΕΙΟΙΣ ΝΟΥΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΑΙΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΩΝ,ΠΑΙΣΙΕ ΘΕΟΦΟΡΕ ΚΑΙ ΝΥΝ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙΣ ΑΠΑΥΣΤΩΣ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΣΙΕ.

    ReplyDelete