Tuesday, December 16, 2014

ΟΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΙ, ΟΙ ΑΝΤΙΣΚΟΤΕΙΝΟΔΥΝΑΜΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΛΙΒΕΡΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ



ΟΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΙ, ΟΙ ΑΝΤΙΣΚΟΤΕΙΝΟΔΥΝΑΜΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΛΙΒΕΡΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
====

Με πολλή θλίψη και απογοήτευση διάβασα, στο Amen.gr, το εξής απόσπασμα από ομιλία του π. Βασίλειου Θερμού:

“Δεν θα υπήρχε κρίση χωρίς τις εγγενείς αδυναμίες της ελληνικής κοινωνίας, οι οποίες υπέσκαψαν και την ελληνική οικονομία. Υπέρβαση της κρίσης δεν είναι μόνο η αποκατάσταση των δεικτών της οικονομίας, αλλά και η υπέρβαση των αδυναμιών μας, που οδήγησαν στην κρίση.

Σκοπός της αγωγής δεν είναι μόνο να καμαρώνουμε τα παιδιά μας, αλλά με βάση τη σωστή αγωγή τα παιδιά μας να συντελέσουν στην πρόοδο της χώρας και της ανθρωπότητας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους παράγοντες εκείνους που οδήγησαν στην κρίση:

1.)  Επικράτηση ενός άκρατου υλισμού: Σκοπός ήταν πριν την κρίση η απόκτηση και εξασφάλιση όχι των πραγματικών αναγκών αλλά  των τεχνητών, που δημιουργήσαμε εμείς για τους εαυτούς μας, όπως η άσκοπη απόκτηση υλικών αγαθών, οι υπερβολικές δαπάνες για ρούχα, παπούτσια και τρόφιμα. Ήταν πιο εύκολο να δώσουμε πράγματα παρά τους εαυτούς μας.

2.)  Εξοβελισμός της έννοιας της αξιοκρατίας από όλες τις πτυχές της ζωής μας

3.)  Αδιαφορία για το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους, το δημόσιο χρήμα.

4.) Έξαρση των τάσεων αυτοκαταστροφικότητας: πρωτιές σε τροχαία, κάπνισμα, εκτρώσεις, υπογεννητικότητα.”

Και ως να μην έφταναν αυτά, από άλλες πηγές, πληροφορούμαστε ότι το 60% των καταναλωτών κλέβει την ΔΕΗ χωρίς να γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς που δεν την κλέβουν το κάνουν από εντιμότητα ή από άγνοια του τρόπου να γίνουν κλέφτες.

Οσο για τους δείκτες της φοροδιαφυγής είναι σε εφιαλτικά επίπεδα και θα ήταν από μόνοι τους ικανοί να οδηγήσουν σε καταβαράρθωση την οικονομία, αφού 10 στους 11 Ελληνες δεν κάνουν έντιμη φορολογική δήλωση.

Οσο για την Κύπρο έχει κυριολεκτικά βουλιάξει στα οικονομικά σκάνδαλα και στις κομπίνες. Σε πιάνει μαύρη απελπισία όταν διαβάζεις τις ειδήσεις.

Το ότι υπάρχουν αυτά τα δεδομένα είναι κάτι που προκαλεί βαθύτατη θλίψη, αλλά -όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο π. Βασίλειος-, αν δεν χτυπηθούν οι αιτίες που προκάλεσαν την οικονομική κρίση, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε θεραπεία του προβλήματος.

Αυτό που προξενεί ακόμη μεγαλύτερη θλίψη είναι
το γεγονός ότι, αντί να σκύψουμε στο πρόβλημα και να δούμε με ποιο τρόπο θα ανατρέψουμε τις αιτίες που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση, καταριόμαστε τους ξένους, το ΔΝΤ και ασφαλώς τις “σκοτεινές δυνάμεις” για το κατάντι μας.

Και σ’ αυτή την τάση πρωτοστατούν δυστυχώς πολλοί άνθρωποι της Εκκλησίας με την φαιδρή συνωμοσιολογία και τρομολαγνεία τους. Διερωτώμαι: Τους απασχολεί ότι η προσέγγισή τους συνιστά στην ουσία της σαφή αντιστροφή των κριτηρίων του Ευαγγελίου που μας καλεί σε προσωπική και συλλογική μετάνοια και στην αναζήτηση πρώτιστα ευθύνης από τον εαυτό μας για τις συμφορές και τα προβλήματα που προκύπτουν;

Δεν ξενίζει τόσο αν κάποιοι απλοί χριστιανοί -όπως καλή ώρα τον φίλο μου τον Γιάννη τον συνωμοσιολόγο της Αστορίας- ζούν μέσα στον κόσμο της συνωμοσιολογίας τους και μιλούν με πάθος για τις εξωπραγματικές και φαιδρές συνωμοσιολογίες τους.

Ενοχλεί, όμως, αφάνταστα το γεγονός ότι επίσκοποι, διαπρεπείς θεολόγοι, κληρικοί ακόμη και μοναχοί καλλιεργούν αυτό το κλίμα της συνωμοσιολογίας και αποπροσανατολίζουν τον κόσμο και δη τους ανθρώπους της Εκκλησίας.

No comments:

Post a Comment