Thursday, August 22, 2013

ΟΙ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ



ΟΙ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Πολλοί παριστάνουν του πατριώτες του γλυκού νερού και αρέσκονται να παρουσιάζονται ως ανένδοτοι στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου. 

Ελπίζουμε ότι θα προβληματιστούν σοβαρά με το λιτό, αλλά ουσιαστικό άρθρο, της κυρίας Σοφίας Βούλτεψη, στο ιστολόγιο “Ελεύθερη ζώνη”, που επιγράφεται “Κύπριοι τουρίστες στα κατεχόμενα”.

Εξακολουθώ να μην κατανοώ για ποιο λόγο είναι ανοιχτά τα οδοφράγματα. 

Για ποιο λόγο Ελληνες της Κύπρου επισκέπτονται τον κατεχόμενο Βορρά και δείχνουν μάλιστα στις κατοχικές δυνάμεις, στο αιματοβαμμένο σύνορο της “πράσινης γραμμής”, ταυτότητα ή και διαβατήριο;

Το κακό άρχισε επί  προεδρίας του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, που παρακολουθούσε αμήχανος το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και απευθυνόταν ...στον πατριωτισμό των Κυπρίων.!!! 

Το πρόβλημα κορυφώθηκε, φυσικά, επί προεδρίας του κ. Χριστόφια και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και με τη σημερινή κυβέρνηση.

Τι φω και τι λαλήσω για τους Ελληνοκυπρίους που πηγαίνουν να διασκεδάσουν στην κατεχόμενη Κύπρο και να καταλύσουν στα ξενοδοχεία της Βόρειας Κύπρου τα πλείστα από τα οποία είναι Ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας που σφετερίστηκαν οι Τούρκοι;

Γι’ αυτό επαναλαμβάνω συνεχώς -σε όλους τους τόνους από χρόνια- ότι αυτοί που παρουσιάζονται ως ανένδοτοι και πατριώτες και πολέμιοι της λύσης Ανάν κτλ., κτλ., στις πλείστες περιπτώσεις είναι εν παντί αφερέγγυοι άνθρωποι.

Πέραν από τις “σκοτεινές δυνάμεις", τον διεθνή ιμπεριαλισμό, τον "διεθνή Σιωνισμό" κτλ., κτλ. που μας επιβουλεύονται μόνιμα, πρέπει να δούμε τις δικές μας ευθύνες επειδή νομιμοποιούμε την κατοχή με τον τρόπο που συναλλασσόμαστε με την Τουρκοκρατούμενη Κύπρο. 

Γράφει η κυρία Βούλτεψη:

Το νούμερο αυτό καθαυτό δεν είναι μεγάλο, αλλά ο τόπος που ξοδεύτηκαν τα χρήματα προκαλεί χωρίς αμφιβολία (τουλάχιστον) προβληματισμό – ίσως και αποτροπιασμό. 

Όπως επίσης και το γεγονός ότι πλέον τέτοιες ειδήσεις περνούν στα ψιλά, ακόμη και τον Αύγουστο, μήνα του δεύτερου Αττίλα. 

Όπως, λοιπόν, έγινε γνωστό από την JCC Payments, το ποσό που ξόδεψαν οι Κύπριοι μέσω πιστωτικών καρτών στα Κατεχόμενα και στην Τουρκία, κατά τις εκεί επισκέψεις τους, έφθασε κατά το πρώτο επτάμηνο του 2013, τα 5,4 εκ. ευρώ! 

Δηλαδή, την ώρα που η Κύπρος έμπαινε στο μνημόνιο και η πολιτική κρίση έφθανε στο αποκορύφωμα – όλοι θυμόμαστε τι συνέβη εκείνους τους δραματικούς μήνες – κάποιοι ταξίδευαν στα Κατεχόμενα και στην Τουρκία του Αττίλα και ξόδευαν εκεί τα χρήματά τους. 

Η ανάλυση του λογαριασμού παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον: 1,6 εκ ευρώ σε ξενοδοχεία, άλλα τόσα σε αεροπορικά εισιτήρια (όχι, βέβαια, σε κυπριακές εταιρίες, αφού η Άγκυρα, κατά παράβαση του κοινοτικού κεκτημένου, δεν εννοεί να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροπλάνα της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα), 560,4 χιλιάδες ευρώ σε είδη λιανεμπορίου και 510 χιλιάδες ευρώ στη διασκέδαση (τι είδους διασκέδαση τώρα, ας το αφήσουμε καλύτερα). 

Η ίδια εταιρία πιστωτικών καρτών, έδωσε και τα στοιχεία για τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι ξόδεψαν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου τις οποίες επισκέφθηκαν την ίδια περίοδο, διπλάσιο ποσό – 10,5 εκ. ευρώ για την ακρίβεια. 

Αυτοί ξόδεψαν τα χρήματά τους στις υπεραγορές (2,2 εκ. ευρώ), σε είδη ένδυσης (1,8 εκ. ευρώ), σε είδη λιανεμπορίου (1,6 εκ. ευρώ ) και σε οικιακές συσκευές (1,5 εκ. ευρώ). 

Δηλαδή, και οι Τουρκοκύπριοι, που στενάζουν κάτω από τον τουρκικό ζυγό και ζουν με τις τούρκικες λόγχες στραμμένες πάνω τους και κάθε τόσο εξεγείρονται κατά των δυναστών τους και βυθίζονται στη φτώχεια, είχαν χρήματα να ξοδέψουν. 

Φυσικά, προφανώς περισσότερα η ελίτ τους και λιγότερα οι απλοί πολίτες. 

Και πάντως, η επιθυμία τους να επισκέπτονται τις ελεύθερες περιοχές είναι θεμιτή. 

Αλλά για την περίπτωση των Ελληνοκυπρίων, το θέμα είναι πολιτικό. 

Ειδικά την ώρα που γίνονται συζητήσεις περί «πακετοποίησης» του προβλήματος – Κυπριακό, Οικονομία, Ενέργεια. 

Και επιτέλους, είναι ενοχλητικό – μια πολύ επιεικής έκφραση - να έχουμε περάσει τόσα χρόνια (με τις μαυροφόρες των αγνοουμένων να πρωτοστατούν), προκειμένου να ενημερώνονται οι ξένοι τουρίστες για την εισβολή, ώστε να αποτρέπονται από τις επισκέψεις τους στα Κατεχόμενα, και τώρα να μετατρέπονται οι ίδιοι οι Κύπριοι σε τουρίστες στην ίδια την κατεχόμενη πατρίδα τους…" 

No comments:

Post a Comment