Thursday, September 20, 2018

ΑΣΥΣΤΑΤΟΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΩΣΣΙΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΥ


ΑΣΥΣΤΑΤΟΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΩΣΣΙΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στην “Ρομφαία”, την ακόλουθη δήλωση του Πατριάρχη Ρωσσίας Κύριλλου:

“Δυστυχώς, πολλά δυτικά ΜΜΕ τα οποία είναι πολιτικοποιημένα, συμφωνούν στο γεγονός ότι ο Πατριάρχης είναι δεν είναι ελεύθερος, αλλά ότι ενεργεί σύμφωνα με ό,τι λέει ο Πούτιν. Ο Πατριάρχης Κύριλλος σήμερα είναι ελεύθερος όσο κανείς ποτέ στη Ρωσική Εκκλησία δεν ήταν ελεύθερος. Ούτε γνωρίζω άλλο Προκαθήμενο Ορθόδοξης Εκκλησίας, που να είναι τόσο ελεύθερος.

Η Εκκλησία της Ρωσίας είναι εντελώς απαλλαγμένη από κάθε πολιτική επιρροή στη χώρα, και έχει ισότιμο διάλογο με τις αρχές για πρώτη φορά στην ιστορία."

ΑΝΑΛΗΘΕΙΣ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΥ
_______

Άκρως αναληθείς και παραπλανητικοί οι λόγοι του Μακαριώτατου Πατριάρχη Ρωσσίας Κύριλλου. 

Ακόμα και οι πέτρες, Μακαριώτατε Μόσχας, γνωρίζουν ότι η Εκκλησία της Ρωσσίας -τη προθύμω βουλήσει της ηγεσίας της- είναι κυριολεκτικά θεραπαινίδα του Ρωσσικού κράτους τους στόχους του οποίου προωθεί με θρησκευτική ευλάβεια.

Ας δούμε πέντε μόνον από τα πολλά στοιχεία που καταρρίπτουν παταγωδώς τον ισχυρισμό του Ρώσσου Πατριάρχη.

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ μ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
_________

1.) Όταν ο μ. Μητροπολίτης Αυστρίας Χρυσόστομος επεσκέφθη -ως μέλος της πατριαρχικής αντιπροσωπείας- την Μόσχα, οι Ρώσσοι εκκλησιαστικοί ηγέτες τον ξενάγησαν στο Κρεμλίνο, όπου ο Πατριάρχης της Ρωσσίας έχει γραφείο ακριβώς δίπλα στο γραφείο του Προέδρου της Ρωσσικής Ομοσπονδίας, που το χωρίζει ενδιάμεση πόρτα.

ΟΙ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΚΑΙΣΑΡΟΠΑΠΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΩΣΣΙΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΥ
_________

2.) Στην Σύναξη των Προκαθημένων στο Φανάρι, λίγο πριν την σύγκληση της Συνόδου της Κρήτης, ο Πατριάρχης Ρωσσίας Κύριλλος δήλωσε ανερυθρίαστα:

“Ενδεικτική του πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση η Εκκλησία της Ρωσίας ήταν η φράση του Πατριάρχη κ. Κυρίλλου, ο οποίος αφού ζήτησε από τους υπόλοιπους Προκαθημένους να μην τον παρεξηγήσουν, σημείωσε πως στην Εκκλησία της Ρωσίας «πρώτα είμαστε για το Έθνος» ξεκαθαρίζοντας με τον πλέον σαφή τρόπο πως η Μόσχα κινείται με καθαρά εθνικά κριτήρια". (Ανδρέα Λουδάρου, Ο Πατριάρχης Ρωσσίας μπλόκκαρε αποφαση για την Πανορθόδοξο Σύνοδο).


ΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΣΧΗΜΙΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΟΣ

__________

3.) Η Εκκλησία της Ρωσσίας επιδίδεται σε παντοειδείς οικουμενιστικούς ακροβατισμούς και δεν διστάζει να διοργανώνει -επί τακτής βάσεως- κοινές ποιμαντικές παραστάσεις, όχι μόνον με Παπικούς και Προτεστάντες, αλλά και με αλλόθρησκους (μουσουλμάνους, Βουδδιστές κτλ.).

Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Επειδή αυτή την εντολή έδωσε το Ρωσσικό κράτος στην Εκκλησία της Ρωσσίας: Να καλλιεργεί την ανοχή και την σύμπνοια στην αχανή, πολυεθνική και πολυθρησκευτική Ρωσσία για να μην υπάρχουν συγκρούσεις που θα αποσταθεροποιήσουν την ενότητα και την γαλήνη στην χώρα, έστω και αν αυτές οι κοινές ποιμαντικές παραστάσεις με τους αιρετικούς και τους αλλόθρησκους, αντίκεινται ευθέως στις διατάξεις των Ιερών Κανόνων.


ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ
___________

4.) Στην σειρά των άρθρων του κ. Γ.  Παπαθανασόπουλου για την κατάσταση στην Ορθοδοξία σήμερα σε σχέση με την πρόθεση του Οικουμενικού Πατριάρχη να χορηγήσει Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, γίνεται σαφές ότι ο Σεβ. Βολοκολάμσκ, κατά την περιοδεία του στις Ορθόδοξες Εκκλησίες, υποσχόταν και κυρίως απειλούσε και εκβίαζε τους Ορθόδοξους Προκαθημένους με την πλάτη της Ρωσσικής Ομοσπονδίας.

Οι εμπερίστατες Εκκλησίες της Αντιόχειας, των Ιεροσολύμων, της Κύπρου, της Πολωνίας, της Τσεχίας και των Σλοβακικών χωρών, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας κτλ. στηρίζονται, σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό, στην Ρωσσία για να επιβιώσουν ή για να πετύχουν τους στόχους τους.

Πόσο εύκολο, επομένως, είναι γι' αυτές να αγνοήσουν τις απειλές και τον εκβιασμό των Ρώσσων πολιτικών και εκκλησιαστικών ηγετών;


ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ
___________

5.) Μόλις ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποφάσισε να χορηγήσει Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία έλαβε προσωπικό τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο της Ρωσσικής Ομοσπονδίας Πούτιν που του είπε ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές ότι η χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία αντιστρατεύεται ευθέως τα Ρωσσικά συμφέροντα και ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συντάσσεται με τους εχθρούς του Ρώσσου προέδρου στην Ουκρανία.

Γι’ αυτό την επομένη ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκλήθη στην Άγκυρα από τον Ερντογάν -με τον οποίο ο Πούτιν διατηρεί άριστες σχεσεις- για να του ασκηθεί πίεση να μη χορηγήσει Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, είναι δυνατόν ο Μακαριώτατος Μόσχας να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει ταύτιση Εκκλησίας και Κράτους στην Ρωσσία;

Και ποιος τον πιστεύει;


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ
________

Για τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ είναι απολύτως σαφές ότι 
oι Ρώσσοι εκκλησιαστικοί ηγέτες είναι 
1.) Εθνοφυλετιστές, 
2.) Υποχείρια της πολιτικής ηγεσίας της Ρωσσίας,
3.) Οικουμενιστές, 
4.) Νεωτεριστές,
5.) Εξυπηρετούν τον Ρωσσικό μεγαλοιδεατισμό,
6.) Προωθούν το όραμα της λεγόμενης “Τρίτης Ρώμης”,
7.) Επιζητούν να υφαρπάσουν την πρωτοκαθεδρία των Ορθοδόξων Εκκλησιών από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Δεν τρέφουμε επομένως ψευδαισθήσεις.


Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ
_________

Αλλά όλα τα πιο πάνω δεν συνιστούν την ουσία του προβλήματος που αφορά την Εκκλησία της Ουκρανίας.

Αυτό που μετρά αυτή την στιγμή είναι να αποσοβηθεί η δημιουργία οριστικού Σχίσματος μεταξύ των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Ρωσσίας το οποίο δυστυχώς στην συνέχεια θα εξελιχθεί σε Πανορθόδοξο Σχίσμα.

Γι’ αυτό πονούμε! 
Γι’ αυτό ανησυχούμε!
Γι' αυτό αγωνιούμε! 
Γι’ αυτό προσευχόμαστε! 
Γι’ αυτό παρακαλούμε θερμά τον Παναγιώτατο να μην δώσει λύση στο Ουκρανικό χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Ρωσσίας, επειδή το πανίσχυρο Ρωσσικό κράτος και η απόλυτα ταυτισμένη με αυτό Εκκλησία της Ρωσσίας δεν χωρατεύουν και θα οδηγήσουν τα πράγματα στα άκρα αν τελικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκχωρήσει Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία.

Και μετά; 

Τι θα μας ωφελήσει, αν κλάψουμε πικρά, πάνω στα ερείπια της ενότητας της Εκκλησίας;

No comments:

Post a Comment