Saturday, September 30, 2017

Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΕΦΡΑΙΜ ΑΝΤΙΔΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ



Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΕΦΡΑΙΜ ΑΝΤΙΔΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε οι Αγιορείτες, που ιεροπρακτούν και κάνουν ομιλίες στις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, να ζητούν άδεια και από τη Σύνοδο και όχι μόνον από τους Μητροπολίτες στην επαρχία των οποίων πηγαίνουν. 

Οι δυσκολίες, όμως, εφαρμογής της ορθότατης αυτής απόφασης φαίνονται ανάγλυφα από το ακόλουθο δημοσίευμα του κ. Αιμίλιου Πολυγένη στη “Ρομφαία”:

“Ιερά Σύνοδος: ''Μόνο με δική μας άδεια θα έρχονται οι Αγιορείτες.''

Εγκύκλιο Σημείωμα προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, απέστειλε η Ιερά Σύνοδος με θέμα: "Περί των εν τη Εκκλησία της Ελλάδος Ιεροπραξιών Κληρικών εξ ετέρου εκκλησιαστικού κλίματος"

Όπως φαίνεται από την εγκύκλιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, έλαβε μία απόφαση η οποία περιορίζει - υποβαθμίζει το βαθμό του Μητροπολίτη μέσα στην Εκκλησία.

Επίσης καθιστά τους Αρχιερείς "δέσμιους" ώστε να μην μπορούν ελεύθερα να προσκαλέσουν στις κατά τόπους έδρες τους, Αγιορείτες Ηγουμένους και πατέρες άνευ εγκρίσεως της Ιεράς Συνόδου πρώτα.

Ιεράρχης των Νέων Χωρών μιλώντας στην Romfea.gr αναρωτήθηκε πως "από την στιγμή που οι αγιορείτες ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πως εμείς να ζητήσουμε άδεια από την Ιερά Σύνοδο;"

Επίσης ο ίδιο Ιεράρχης χαρακτήρισε την απόφαση "απαράδεκτη" τονίζοντας ότι "κάτι τέτοιο θα προκάλεσει ρήξη στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Ελλαδικής Εκκλησίας."

Τέλος να σημειωθεί ότι η απόφαση θα προκαλέσει έντονη δυσφορία στους κόλπους της Εκκλησίας, αλλά και στον κόσμο ο οποίος διψά για Αγιορείτικες φωνές και βιώματα τα οποία μεταφέρουν στον ταλαιπωρημένο κόσμο.”

Είναι φανερόν, λοιπόν, ποιος θίγεται από την απόφαση της Συνόδου και ποιος Μητροπολίτης, που κατέστησε την Μητρόπολή του μετόχι της Μονής Βατοπαιδίου, -σαν δεν ντρέπεται!- εκφράζει τη δυσφορία του επειδή θα μπει κάποιος έλεγχος στον γυρολόγο Ηγούμενο Εφραίμ Βατοπαιδινό.

Προσέξτε, επίσης, ότι το δημοσίευμα μπλέκει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο θέμα, ενώ -ως εικός- καμία απολύτως δικαιοδοσία δεν έχει ο Οικουμενικός Θρόνος για τις αποφάσεις που λαμβάνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Kατά τo διαρρεύσαν διάστημα από την έκδοση της απόφασης της Συνόδου επεσήμανα πολλά άρθρα και σχόλια στο Facebook αλλά και σε εκκλησιαστικά πρακτορεία και ιστολόγια που κατακρίνουν την Ιερά Σύνοδο για την απόφασή της να βάλει φρένο στο γυρολόγο Αρχιμανδρίτη Εφραίμ. Η επίθεση -φυσικά- είναι ενορχηστρωμένη από τον ίδιο μαέστρο που δίνει απλόχερα ευλογίες -έτσι λέγεται στη γλώσσα των Βατοπαιδινών ο χρηματισμός-, επειδή συνειδητοποιεί -και σ' αυτό έχει δίκαιο- ότι αυτός κυρίως θίγεται από την απόφαση της Συνόδου.

Αναμένω, μάλιστα, να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις εναντίον της ορθότατης αυτής απόφασης της Συνόδου, επειδή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την “ποιμαντική” -και ο Θεός να την κάνει- στρατηγική του Αρχιμ. Εφραίμ Βατοπαιδινού. Ο Πανοσιολογιώτατος κ. Εφραίμ, με την μεταφορά λειψάνων και της Αγίας Ζώνης καθ' άπασαν την Ορθοδοξία, αλλά και με τη δωρεά αντιγράφων των ιστορικών εικόνων της Μονής Βατοπαιδίου, καλλιεργεί τις δημόσιες σχέσεις και βρίσκει την ευκαιρία να γυροφέρνει για να αυτοπροβάλλεται και για να προβάλλει παράλληλα τον πλανεμένο και θεομπαίκτη Γέροντά του Ιωσήφ Βατοπαιδινό.

Τα ίδια κάνει ο επίσης γυρολόγος Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. Και αυτός φυσικά πνευματικός γόνος του Ιωσήφ του Βατοπαιδινού. Απλά είναι πολύ πιο έξυπνος -και προπαντός πολύ πιο πονηρός- από τον π. Εφραίμ γι' αυτό ξέρει να κρύβεται και να μην εκτίθεται όπως τον Ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου.

Ας ελπίσουμε ότι η Ιερά Σύνοδος θα περιορίσει τις βόλτες και του γυρολόγου Πανιερώτατου Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου στην Ελληνική επικράτεια. 

Όπως ανέφερα αναμένω να ενταθούν, σε διάφορα επίπεδα, οι αντιδράσεις που παρατηρήθηκαν ήδη εναντίον της απόφασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Γι’ αυτό εξακολουθώ να εκφράζω τον ίδιο σκεπτικισμό που διατύπωσα σε πρόσφατο άρθρο μου: Καλή και αγία, βεβαίως, η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, αλλά πώς μπαίνει σε εφαρμογή εξαιτίας των υπερεξουσιών που απέκτησε ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ; 

"Money talks", λένε οι Αμερικανοί. Επομένως ποιος θα μαζέψει τον Ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου, αφού έχει υπερπλήρεις τις αποθήκες του σε περίοδο μάλιστα μεγάλης σιτοδείας;

No comments:

Post a Comment