Tuesday, September 26, 2017

ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ κ. ΝΙΚΟΥ Ε. ΣΑΚΑΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ Γ΄



ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ κ. 
ΝΙΚΟΥ Ε. ΣΑΚΑΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ

Γ΄


Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ας μου επιτραπεί μια αυτοαναφορά για τη στάση του π. Επιφάνιου έναντι του Οικουμενισμού και του Παπισμού.

Το 1983 η Ιερά Μονή Σταυροβουνίου εξέδωσε βιβλίο με τον τίτλο “Ορθοδοξία και Παπισμός σε διάλογο”. Ο συντάκτης του βιβλίου δεν αναφέρεται, αλλά δεν είναι άλλος από τον υπογράφοντα το παρόν άρθρο.

Όταν πήγα στην Αθήνα και έδωσα στον Γέροντα Επιφάνιο το βιβλίο του ανέφερα ότι ένα παλιό πνευματικό του παιδί -ο π. Σωφρόνιος Μιχαηλίδης (λαικός τότε Μιχαήλ Μιχαηλίδης)- με προέτρεψε να μην εκδώσω το βιβλίο όταν του έδωσα τα χειρόγραφα για να κάνει διορθώσεις. 

Τι είχε συμβεί; Παρόλον ότι δεν σπούδασε θεολογία, ο ευλαβής αυτός αδελφός ήταν πολύ παραδοσιακός πιστός με αξιόλογη θεολογική μόρφωση και μεγάλο συγγραφικό τάλαντο. Δυστυχώς, όμως, επηρεάστηκε βαθύτατα -και φυσικά λίαν αρνητικά- από τον συνειδητό Οικουμενιστή θεολόγο Βενέδικτο Εγγλεζάκη -μετέπειτα Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Παύλο Εγγλεζάκη-, ο οποίος πίστευε ότι δεν πρέπει να γράφονται αντιπαπικά βιβλία διότι τώρα είναι άλλο το κλίμα και οι αναγκες των καιρών.!!!

Καρπός της αρνητικής επίδρασης που άσκησε ο μακαριστός π. Παύλος Εγγλεζάκης, στον νυν Ιερομόναχο Σωφρόνιο Μιχαηλίδη, είναι και οι μέχρι τρίτου -ή μάλλον εβδόμου-ουρανού ύμνοι του τελευταίου για τον Μελέτιο Μεταξάκη, στην Ιστορία της Μητροπόλεως Λεμεσού και της Μητροπόλεως Κιτίου που συνέταξε. 

Δυστυχώς ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, που μας έχει πικράνει -κατ' επανάληψη- με τις οικουμενιστικές του ασχημίες, επανεξέδωσε την επαίσχυντη Ιστορία της Μητροπόλεως του που εκθειάζει τον ανεκδιήγητο Μεταξάκη, σε Β΄ έκδοση, παρόλες τις έντονες διαμαρτυρίες που έγιναν για τον τρόπο που παρουσιάστηκε ο νεωτεριστής, Οικουμενιστής και πιθανώτατα μασώνος Πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης.

Όταν εξέθεσα στον π. Επιφάνιο τα διαμειφθέντα με τον νυν π. Σωφρόνιο Μιχαηλίδη, ο π. Επιφάνιος με απόλυτη ηρεμία, αλλά και με χαρακτηριστική αποφασιστικότητα, μου είπε ότι είναι απόλυτη ανάγκη να γράφονται τέτοια βιβλία και μου έδωσε σαφή εντολή να μη δίνω καμιά σημασία σε τέτοιου είδους κριτική, αλλά να συνεχίσω να γράφω ασταμάτητα εναντίον του Παπισμού και του Οικουμενισμού. 

Ας προσέξει, λοιπόν, ο κ. Σακαλάκης να μη αδικεί -και μάλιστα τόσο σοβαρά- ένα “ομολογικώτατο πατέρα της Εκκλησίας” -όπως ευστοχώτατα χαρακτηρίζει η κυρία Ελένη Λωρίτου τον π. Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο- και να μιλά με τόσο ανακριβείς ισχυρισμούς, που παρερμηνεύουν πλήρως το βίο και την πολιτεία του π. Επιφανίου και την τεράστια προσφορά του στον αντιοικουμενιστικό αγώνα.

Θα συνεχίσουμε και -ελπίζω να μπορέσουμε- να ολοκληρώσουμε, με το επόμενο άρθρο, επειδή αύριο πρέπει να έχουμε πρωτοσέλιδο το σχόλιο για την προσαγωγή σε δίκη του π. Θεόδωρου Ζήση.

No comments:

Post a Comment