Wednesday, September 13, 2017

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΣΤΗ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Το καλά ιστολόγιο “Ο Παιδαγωγός” ανάρτησε μια πολύ κατατοπιστική ανάρτηση https://opaidagogos.blogspot.gr/2017/09/blog-post_94.html αναφορικά με την αποτείχιση ενός μοναχού -του π. Νεκτάριου- και αναφορικά με την απόφαση του οικείου Μητροπολίτη -Ακαρνανίας Κοσμά- να τιμωρήσει τον αποτειχισθέντα μοναχό με εκδίωξη από την Ι. Μονή Αγίας Παρασκευής Μάνδρας Θέρμου που εγκαταβιώνει.

ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΝΟΜΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ Η ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΤΟΥ π. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ;
_______

Ας πούμε λίγα λόγια για την αποτείχιση του π. Νεκταρίου. Είναι απολύτως απαράδεκτη και καθόλου σύννομη με τον ΙΕ΄ Κανόνα της ΑΒ΄ Συνόδου, ο οποίος διαλαμβάνει ότι ένας κληρικός έχει το δικαίωμα να αποτειχιστεί από τον οικείο επίσκοπο ΜΟΝΟΝ αν κηρύττει γυμνή τη κεφαλή κατεγνωσμένη αίρεση επ’ εκκλησίαις.

Ο Σεβ. Ακαρνανίας είναι οτιδήποτε εκτός από Οικουμενιστής. Είναι ένας αδιάβλητος παραδοσιακός -με την όλη σημασία του όρου- ιεράρχης. Μακάρι να είχαμε πολλούς επισκόπους σαν τον Σεβ. Ακαρνανίας.

Ο Σεβ. Ακαρνανίας ουδέποτε είπε, έγραψε ή έκανε κάτι το οικουμενιστικό. 

Το πιο σπουδαίο! Υπέγραψε και την “Ομολογία πίστεως για τον Οικουμενισμό” και την “Ομολογία πίστεως για την αιρετική εκκλησιολογία του Παναγιώτατου”.

Αλίμονον αν ορισμένοι νομίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να διακόπτουν το μνημόσυνο τόσο παραδοσιακών ιεραρχών.

Οι αποτειχίσεις που γίνονται από παραδοσιακούς ιεράρχες δεν είναι σύννομες με τον ΙΕ΄ Κανόνα της ΑΒ΄ Συνόδου. Γι' αυτό και δυσφημούν -σε μεγάλο βαθμό- το κίνημα των αποτειχίσεων και κατ’ επέκταση τον αντιοικουμενιστικό αγώνα.

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΔΕΝ ΕΥΣΤΑΘΕΙ
_______

Ας έρθουμε τώρα στο λόγο που αποτειχίστηκε ο π. Νεκτάριος. Αρχιμανδρίτης της Μητροπόλεως Ακαρνανίας μετέβη με ομάδα προσκυνητών στη Βασιλεύουσα την Κυριακή της Ορθοδοξίας και ο Πατριάρχης τον κάλεσε να λειτουργήσει στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Μεσούσης της λειτουργίας εμφανίστηκαν -ως μη όφειλαν- εκπρόσωποι άλλων δογμάτων αφού δυστυχώς ο Παναγιώτατος έχει την παγκάκιστη συνήθεια να προσκαλεί τακτικά αιρετικούς στην Ορθόδοξη Λειτουργία. Μια πρακτική που δείχνει ότι δεν σέβεται ούτε την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Ποιος είναι ο λόγος που αποτειχίστηκε ο π. Νεκτάριος; Επειδή ο Σεβ. Ακαρνανίας δεν καταδίκασε τη Σύνοδο της Κρήτης και επειδή δεν τιμώρησε τον εν λόγω Αρχιμανδρίτη της Μητροπόλεως του επειδή ο Πατριάρχης κάλεσε τους αιρετικούς στο ναό.!!!

Για όνομα του Θεού! Ποια ευθύνη έχει ο εν λόγω Αρχιμανδρίτης επειδή ο Πατριάρχης προσκάλεσε τους αιρετικούς;

Είναι λόγος αυτός για να γίνει αποτείχιση;

ΘΕΡΜΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΕΒ. ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΝΑ ΜΗ ΕΚΔΙΩΞΕΙ ΤΟΝ π. ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ
_______

Ας πούμε τέλoς λίγα λόγια για την τιμωρία που θέλει να επιβάλει ο Σεβ. Ακαρνανίας στον εν λόγω μοναχό.

Σας παρακαλούμε θερμά και υικά, Σεβασμιώτατε, να ανεχθείτε τον π. Νεκτάριο και να μην τον διώξετε από το μοναστήρι του. Μοναχός είναι. Αν τον διώξετε πού θα πάει; Ο Σεβ. Κεφαλληνίας ανέχεται τον π. Ιγνάτιο να λειτουργεί στη Μονή του Σισίου χωρίς να τον διώκει παρόλον ότι δεν τον μνημονεύει.

Σας παρακαλούμε θερμά και υικά να κάνετε το ίδιο.

Οι διώξεις, ακόμη και όταν είναι ητιολογημένες επιτυγχάνουν το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ο π. Νεκτάριος αν εξαναγκαστεί να φύγει από τη Μονή της μετανοίας του ή θα πήξει θυσιαστήριο χωρίς την ευλογία σας και θα προσκαλεί αποτειχισμένους κληρικούς να λειτουργούν ή θα καταφύγει σε μονές αποτειχισμένων οι οποίες λειτουργούν χωρίς την ευλογία των επισκόπων.

Κανένα καλό -επομένως- δεν θα προκύψει σε καμία περίπτωση αν εκδιωχθεί από τη Μονή της μετανοίας του ο π. Νεκτάριος.

Ακριβώς επειδή είστε πνευματικός επίσκοπος, Σεβασμιώτατε, σας παρακαλούμε θερμά και υικά να ανεχτείτε την κατάσταση επειδή κάθε άλλη λύση θα δημιουργήσει ασύγκριτα μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα λύσει.

No comments:

Post a Comment