Friday, August 5, 2016

ΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΑΜΑΘΟΥΝΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ ΛΗΔΡΑΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΚΑΚΟΔΟΞΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


ΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΑΜΑΘΟΥΝΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ ΛΗΔΡΑΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΚΑΚΟΔΟΞΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στο “Βήμα Ορθοδοξίας”:

“Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για την δράση και τις υπογραφές που έβαλε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο κείμενο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου σχετικά με το θέμα: «Σχέσεις της ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο». 

Οι υπογραφές αυτές μπήκαν στην θέση Ιεραρχών που δεν είχαν οι ίδιοι υπογράψει λόγω διαφωνίας με το κείμενο, όπως αποκαλύψαμε πρόσφατα ότι συνέβη με τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο και με τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο.

Σας παραθέσαμε μάλιστα και το απόσπασμα του κειμένου με τις υπογραφές.

Σήμερα άλλο ένα απόσπασμα του κειμένου αυτού βλέπει το φως της δημοσιότητας με την υπογραφή του αρχιεπισκόπου Κύπρου στη θέση και δύο άλλων ιεραρχών που δεν είχαν υπογράψει οι ίδιοι.
Οι επίσκοποι Αμαθούντος Νικόλαος και Λήδρας Επιφάνιος δεν είχαν υπογράψει το παραπάνω κείμενο το οποίο όμως υπέγραψε αντ' αυτών ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Το γεγονός προκαλεί πολλά ερωτήματα και σκέψεις για το πώς ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου υπογράφει στη θέση του Μητροπολίτη Λεμεσού, του Μητροπολίτη Μόρφου, του Λήδρας Επιφάνιου και του Αμαθούντος Νικόλαου την στιγμή που οι ίδιοι δεν το έκαναν.

Και ξαναρωτάμε, τι κρύβεται πίσω από αυτήν την πράξη και πώς είναι δυνατόν να παίρνει τέτοια πρωτοβουλία ένας ιεράρχης καταπατώντας την απόφαση και την δήλωση άλλου ιεράρχη που μάλιστα δηλώνει άρνηση και διαφωνία σε ένα πολύ σοβαρό κείμενο που αφορά μια διφορούμενη Σύνοδο που έκοψε σε κομμάτια την Εκκλησία;”

Αλήθεια γιατί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου χωρίς εξουσιοδότηση υπέγραψε στη θέση τεσσάρων συνεπισκόπων του το κακόδοξο κείμενο που αφορούσε τις σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τους αιρετικούς; Δεν αντελήφθη ότι έτσι μένει εκτεθειμένος και με κανένα τρόπο δεν πείθει για την ορθότητα της ενέργειάς του;

Σε κάθε περίπτωση εκφράζουμε την πιο ειλικρινή μας χαρά επειδή οι Θεοφιλέστατοι επίσκοποι Αμαθούντος Νικόλαος και Λήδρας Επιφάνιος αρνήθηκαν να επικυρώσουν με την υπογραφή τους τις ανομίες που θεσμοθέτησε η Σύνοδος της Κρήτης.

No comments:

Post a Comment