Friday, August 26, 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Όπως μετέδωσε το “Βήμα Ορθοδοξίας” ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος κατέθεσε τη μαρτυρία του για τη στάση της Εκκλησίας της Ρουμανίας στη Σύνοδο της Κρήτης.

Σύμφωνα με αυτήν ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ και άλλοι επίσκοποι του Πατριαρχείου Ρουμανίας διαδραμάτισαν θετικό και ουσιαστικό ρόλο στη Σύνοδο της Κρήτης.

Πήγαν πολύ διαβασμένοι και οργανωμένοι και έκαναν ουσιαστικές παρεμβάσεις που βελτίωσαν τα κείμενα της Συνόδου.

Πάντως η δική μας αίσθηση -ελπίζω να μην υπάρχει παραπληροφόρηση- είναι ότι τελικά η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρουμανίας ενέκρινε και επικύρωσε όλα τα κείμενα ακόμη και τα κακόδοξα.

Αφού τα πράγματα έχουν όπως τα περιγράφει ο Σεβ. Ναυπάκτου διερωτόμαστε ποιου είδους συνεννόηση μπορεί να γίνει μεταξύ της ηγεσίας του αντιοικουμενιστικού αγώνα και του Πατριαρχείου Ρουμανίας ώστε να στέρξει το Πατριαρχείο Ρουμανίας να συνδράμει την προσπάθεια να συγκροτηθεί Πανορθόδοξη Σύνοδος που να ακυρώσει τα κακόδοξα κείμενα της Συνόδου της Κρήτης και να εκδώσει νέα κείμενα με ορθόδοξο περιεχόμενο που να απηχούν το πνεύμα της πίστης μας.

Περιθώριο διαπραγματέυσεων πρέπει να υπάρχει και με τον Πατριαρχείο Σερβίας, αφού -όπως εγνώσθη- 17 από τους 24 επισκόπους που παρεβρέθηκαν στη Σύνοδο της Κρήτης αρνήθηκαν να υπογράψουν το κείμενο που αφορά τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον.

Περιθώριο ελιγμών πρέπει να αναζητηθεί και με την Εκκλησία της Ελλάδος αφού η αντιπροσωπεία της που υπέγραψε τα κακόδοξα κείμενα ενήργησε κατά σαφή παράβαση των εντολών που της έδωσε η Σύνοδος της Ιεραρχίας.

Έτσι, αν τελικά εμμείνουν στις αποφάσεις τους οι Εκκλησίες της Ρωσίας, της Αντιοχείας, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας και σ’ αυτές προστεθούν ολόψυχα ή έστω με επιφυλάξεις οι Εκκλησίες της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Ελλάδος ελπίζουμε ότι θα γίνει κατορθωτό να αναθεωρηθούν τα κακόδοξα κείμενα σε Πανορθόδοξη Σύνοδο που θα ακυρώσει τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης.

No comments:

Post a Comment