Friday, August 12, 2016

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΩΝ


Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΩΝ

Του Πρωτοπρεσβύτερου Νικόλαου Μανώλη
=====

Μπροστά στον κίνδυνο, να αφανίσουμε με τα Σχίσματα την Πίστη, έχουμε μεγάλη ευθύνη να είμαστε ενωμένοι. Όχι ενωμένοι μόνο στους λόγους αλλά και στη σκέψη. Συμφωνία λόγων και σκέψεως. Ομοφροσύνη στα θέματα της Πίστεως δηλαδή ζητά ο απόστολος, όχι άλλα να λέγει και να σκέφτεται ο ένας και άλλα ο άλλος. Αυτό το συγκεκριμένο σημείο, είναι που χαρακτηρίζει ολόκληρη την αποστολική και πατερική σκέψη έως τις ημέρες μας. Οι άγιοι απόστολοι και Πατέρες μας, φρόντισαν διαχρονικά να μένουν ενωμένοι επί τω αυτώ, να ομιλούν και να σκέφτονται όπως ο Χριστός. Γι αυτό η Εκκλησία είναι ο Χριστός ο επεκτεινόμενος εις τους αιώνας, κατά την έκφραση του ιερού Αυγουστίνου.

Η ομολογία της Πίστεως που περιλαμβάνει το Σύμβολο της Πίστεως, πάνω σε αυτήν την αποστολική και πατερική προσπάθεια βασίζεται. Ομολογούμε πίστη στην Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική (και πατερική) Εκκλησία, η οποία παρά τα όσα σχίσματα και τους κινδύνους της διάλυσής της, έμεινε η Μία Εκκλησία με αρχηγό της Τον Ιησού Χριστό. Η δημιουργική και συνθετική ενέργεια του Παναγίου Πνεύματος, φωτίζοντας τους χριστιανούς, διατήρησε ενωμένη την Εκκλησία. 

Τα σχίσματα όμως απώλεσαν την αυθεντικότητα. Για αυτό δεν έχουν χάρη τα μυστήριά τους, εφόσον δεν αποτελούν εκκλησίες Χριστού. Οι αιρέσεις συνεπώς του παπισμού, του προτεσταντισμού και του μονοφυσιτισμού, δεν είναι Εκκλησίες, δεν είναι συστήματα με σωστικές ιδιότητες, αλλά όσοι μετέχουν σε αυτές οδηγούνται στην απώλεια. Το λεγόμενο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, είναι Συμβούλιο αιρέσεων και πραγματικά αποτελεί όνειδος για την σημερινή διοικούσα Εκκλησία να αποδίδει στις αιρέσεις εκκλησιαστική ιδιότητα. Μία τέτοια αντιχριστιανική απόφαση έλαβε και η ψευδοσύνοδος των προκαθημένων στην Κρήτη κατά την λεγόμενη "αγία και μεγάλη σύνοδο".


Αδελφοί μου, ο σκοπός μας ως πιστών Ορθοδόξων Χριστιανών είναι πρώτα να μην παρασυρόμαστε από τις ετεροδιδασκαλίες των διδασκόντων σχίσματα. Να μένουμε πιστοί στην Ορθοδοξία και να προσέχουμε επίσης ώστε το ποίμνιο της Εκκλησίας να μην παρασυρθεί από ξένες διδασκαλίες. Όμως ταυτόχρονα με τη ζωή μας, την χριστιανική και αγία, να νουθετούμε τους σχισματικούς και αιρετικούς ώστε βλέποντας μας, να θαυμάζουν την ποιότητα της Πίστης μας  και δοξάζοντας τον Θεό να επιστρέψουν εν τέλει στην Εκκλησία.  Αμήν!

No comments:

Post a Comment