Monday, March 14, 2016

ΔΙΑΚΟΠΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΛΔΑΒΙΑ


ΔΙΑΚΟΠΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΛΔΑΒΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Το ιστολόγιο “Κατάνυξις” μας γνωστοποίησε σοβαρές εξελίξεις στις Εκκλησίες της Μολδαβίας και της Ουκρανίας οι οποίες -ως γνωστόν- υπάγονται στο Πατριαρχείο της Ρωσίας. Ηγούμενοι και επίσκοποι των δύο χωρών διέκοψαν το μνημόσυνο του Ρώσου πατριάρχη εξαιτίας της διαφωνίας τους με τη συνάντηση του Πατριάρχη Κύριλλου με τον Πάπα Φραγκίσκο αλλά και εξαιτίας της στάσης της Ρωσικής Εκκλησίας αναφορικά με το κακόδοξο κείμενο της ε΄ Προσυνοδικής Διάσκεψης που αφορά τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τους ετερόδοξους, που προωθείται προς έγκριση από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ σημαντικές επειδή δείχνουν σε ποιο βαθμό υπάρχει αντίδραση κατά του οικουμενισμού στην Εκκλησία της Ρωσίας.

Αυτό που δεν είναι σαφές, αλλά που έχει μεγάλη σπουδαιότητα, είναι ο λόγος που οι επίσκοποι και οι ηγούμενοι των δύο χωρών προέβησαν σε διακοπή του μνημοσύνου.

Άραγε το έκαναν σαν μοχλό πίεσης στην ηγεσία του Πατριαρχείου Ρωσίας για να αλλάξει ρότα σε θέματα οικουμενισμού ή διέκοψαν το μνημόσυνο επειδή απελπίστηκαν με τον οικουμενιστικό κατήφορο της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ρωσίας;

Αν διέκοψαν το μνημόσυνο για να ασκήσουν πίεση στο Ρώσο Πατριάρχη για να τηρήσει ορθή στάση στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο αυτό είναι πολύ ευχάριστο επειδή ίσως συντείνει στο να επιδειχθεί μια πιο διαλλακτική στάση του Μακαριότατου Μόσχας σε θέματα οικουμενισμού. Αν πάλιν διέκοψαν το μνημόσυνο επειδή είναι πεπεισμένοι ότι το Πατριαρχείο Ρωσίας έπεσε σε βαθύ πηγάδι οικουμενισμού από το οποίο δεν υπάρχει ελπίδα ανάνηψης σημαίνει ότι η στάση του Πατριαρχείου Ρωσίας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο θα είναι άτεγκτη και θα πλέει πλησίστια με τους Φαναριώτες.

Προσευχόμαστε η διακοπή του μνημοσύνου του Ρώσου Πατριάρχη να λειτουργήσει σαν κώδωνας κινδύνου για τη Ρωσική Εκκλησία και να τη βοηθήσει να ακολουθήσει ορθόδοξη γραμμή τόσο στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο όσο και στις σχέσεις της με το Βατικανό.

No comments:

Post a Comment