Wednesday, March 23, 2016

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΡΧΙΜ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΩΣΤΩΦ, Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_________

Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Ο Αντίχριστος, Ο αντίπαλος του Χριστού είναι ο αντίπαλος του διαβόλου, Εκδ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Σταμάτα, 2016, σσ. 167.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο κατατρώγει τους ανθρώπους η περιέργεια σχετικά με το πρόσωπο του Αντίχριστου κι όλα όσα σχετίζονται μ΄αυτόν. Τους θερίζει κυριολεκτικά.

Για το θέμα αυτό κυκλοφορούν τόσα βιβλία, που τελικά μπερδεύουν όποιον επιθυμήσει να ασχοληθεί με το κουβάρι αυτό, ξετυλίγοντάς το. Αντιθέτως ο καλός συγγραφέας του υπό κρίσιν βιβλίου δεν επιτείνει τη σύγχυση. Τουναντίον αναλαμβάνει το βάρος του διαχωρισμού του αχύρου από τον σίτο. Εφόδιά του η γνωστή του επάρκεια κι ευσυνειδησία, αλλά και τα πολλά βέλη, που διαθέτει η πάντοτε πλήρης φαρέτρα του.  Ενδεικτικό του επιπέδου του βιβλίου είναι η βιβλιογραφία που παρατίθεται στο τέλος. 


Με ξεκάθαρα, απλά επιχειρήματα ο καλός π. Ιωάννης υποβοηθεί τον αναγνώστη να διακρίνει τα βασικά από τα ασήμαντα κι επουσιώδη της όλης υποθέσεως. Αφαιρεί, με τη γνωστή του μεθοδικότητα, τις ποικίλες ανασφάλειες και φοβίες που μπορεί να φέρει μαζί του ο αναγνώστης και τον υποβοηθεί να αντιμετωπίσει σωστά την όλη υπόθεση. Ο συγγραφέας, μελετώντας με προσοχή κι επιστημοσύνη τα ιερά κείμενα (τις Επιστολές του Απ. Παύλου, την Αποκάλυψη κ.ά.) μας σκιαγραφεί το πρόσωπο του Αντιχρίστου, το οποίο  διαχωρίζει από του προδρόμους του, οι οποίοι παρουσιάστηκαν στην ιστορία. Οι τελευταίοι ήσαν μικροί αντίχριστοι, που είχαν ορισμένα χαρακτηριστικά του, μέχρις ενός σημείου. «Τούτο σημαίνει ότι από όλα τα πονηρά σπέρματα του ανθρωπίνου γένους ο Αντίχριστος θα είναι ο κατ’ εξοχήν φέρων και φερόμενος προς την απώλειαν» γράφει ενδεικτικά στο κεφάλαιο που επιγράφεται “Χαρακτηριστικά του Αντιχρίστου”. Προς εκείνους που μεμψιμοιρούν ρωτώντας πώς θα τραφούν την εποχή του Αντιχρίστου, ο π. Ιωάννης δίνει την εξής απάντηση: «Σ’ όλη την διάρκεια των αιώνων ο Κύριος τροφοδοτούσε, όσο υπήρχε ανάγκη, τους πιστούς Του και τους περιέθαλπε. Θα αναφέρουμε στην αγάπη σας μερικά τέτοια περισταστικά, θέλοντας να τονίσουμε ότι κατά τον καιρό του Αντιχρίστου ο Θεός θα τρέφει τους Χριστιανούς θαυματουργικά, μιάς και δεν θα μπορούν να πουλούν και να αγοράζουν και θα διατηρείται η υγεία τους». 

Όποιος κάνει τον κόπο να διεξέλθει το παρόν πόνημα του ακαταπόνητου π. Ιωάννου, που δεν σταματά να μας ενισχύει πνευματικά στους πονηρούς καιρούς μας, θα διαπιστώσει ότι δεν σπατάλησε το χρόνο του. Τουναντίον η ωφέλεια που θα αποκομίσει δεν θα είναι η τυχούσα. Θα πρέπει να τον ευχαριστήσουμε γι’ αυτό.

No comments:

Post a Comment