Tuesday, March 15, 2016

Ο 7ος ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ Β΄, Ο 95ος ΤΗΣ ΠΕΝΘΕΚΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟΣ


Ο 7ος ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ Β΄, Ο 95ος ΤΗΣ ΠΕΝΘΕΚΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Το 6ο θέμα της Πανορθόδοξης Συνόδου, στο οποίο συμφώνησαν οι Προκαθήμενοι στη Γενεύη τον παρελθόντα Ιανουάριο, αναφέρεται στις "Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον».«Στο εν λόγω  κείμενο, παράγραφος 20, σημειώνεται: «Αι προοπτικαί του Θεολογικού Διαλόγου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μετά των άλλων Χριστιανικών Εκκλησίων και Ομολογιών προσδιορίζονται πάντοτε επί τη βάσει των κανονικών κριτηρίων της ήδη διαμορφωθείσης εκκλησιαστικής παραδόσεως (κανόνες 7 της Β΄ και 95 της Πενθέκτης)». 

Όποιος, όμως, κάνει τον κόπο να διαβάσει τους κανόνες αυτούς θα πέσει από τα σύννεφα. Γιατί; Διότι εν πρώτοις ΔΕΝ αναφέρονται στους Θεολογικούς Διαλόγους της Εκκλησίας με τους πάσης φύσεως αιρετικούς (οι οποίοι, στο κείμενο, μετονομάσθησαν οβιδιακώς σε «άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες και Ομολογίες») αλλά στην ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ αιρετικών στην Ορθόδοξη Εκκλησία!!! Κι επειδή οι κανόνες αυτοί (7ος της Β΄Οικουμενικής Συνόδου και 95ος της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου) αναφέρονται σε αιρετικούς που επιστρέφουν στην Εκκλησία, ας μας αναφέρουν πόσους Παπικούς, Προτεστάντες και Μονοφυσίτες έπεισαν να επιστρέψουν, μέσω των Διαλόγων, για να χαρούμε κι εμείς. Ερώτημα: Γιατί αυτή η παραπλάνηση; 


Έπειτα, ας δούμε τις προϋποθέσεις επιστροφής (επαναλαμβάνουμε) αιρετικών στην Ορθοδοξία. Αυτοί επιτρέφουν με δύο τρόπους: α)την ακρίβεια, πού επιβάλλει τον αναβαπτισμό τους και β) την οικονομία, που αναγνωρίζει το βάπτισμά τους με την απαραίτητη προϋπόθεση πως αποπτύουν την αίρεση κι επιστρέφουν στην Εκκλησία κι ΟΧΙ όταν παραμένουν πεισματικά κι αμετάκλητα  στην αίρεση. Όταν οι αιρετικοί επιστρέφουν στην Εκκλησία, αυτή (με βάση την οικονομία) τους δέχεται με το χρίσμα και με λίβελλο και με αποκήρυξη της αιρέσεως.

Ευχαριστούμε τον π. Θεόδωρο Ζήση, που με τη νηφάλια του ανάλυση, καθαίρει τα οχυρώματα του εχθρού.

No comments:

Post a Comment