Wednesday, March 30, 2016

ΜΙΑ ΓΝΩΜΗ ΑΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ


ΜΙΑ ΓΝΩΜΗ ΑΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Σε λίαν ενδιαφέρουσα εισήγηση στην Θεολογική και Επιστημονική Ημερίδα για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο στις 23.3. τρέχοντος έτους, ο Σεβ. Γλυφάδας κ. Παύλος (υπό τον τίτλο «Ερωτήματα περί την Αγίαν και Μεγάλην Σύνοδον») εξέθεσε τις θέσεις του για το κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα. Μεταξύ άλλων παρουσίασε την γνώμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιουστίνου του νέου Ομολογητού (Ποποβιτς), ο οποίος είχε εκφράσει  αντίθεση για τη σύγκληση Οικουμενικής Συνόδου, σε επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Σερβίας. Έγραφε μεταξύ άλλων ο Άγιος: «Εάν τα σύγχρονα προβλήματα δεν λύωνται με τον Θεάνθρωπον και κατά τον θεανθρώπινον, αποστολικόν και αγιοπατερικόν τρόπον είναι αδύνατον να λυθούν ορθοδόξως και θεαρέστως». 

Είναι φανερό πως σήμερα επιβεβαιώνεται η θέση του Αγίου, με τρόπον που είναι ορατός ακόμη και στον εκ γενετής τυφλό. Όταν αναγνώσει κάποιος το διαβόητο κείμενο της Συνάξεως των Προκαθημένων που αναφέρεται στις Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον δεν χρειάζεται καν να σκεφθεί, ούτε να προβληματισθεί, αν ο Άγιος έχει δίκαιο. 

Από του αιώνος ουκ ηκούσθη ότι οι αιρετικοί (Παπικοί, Προτεστάντες όλων των αποχρώσεων, Μονοφυσίτες και λοιποί), με μια μεταμόρφωση που θα έκανε τον Οβίδιο να κιτρινίσει από ζήλεια, έγιναν «Εκκλησίες»;!!! 

Μάλιστα οι συντάκτες του ως άνω άρθρου 6, παραθεωρώντας, ενσυνειδήτως και επι σκοπώ, τους ιερούς κανόνες ήλθαν να μας πουν τούτο το πρωτοφανές, καινοφανές και εξωφρενικό: Ο 7ος κανόνας της Β΄ Οικουμενικής  Συνόδου κι ο 95ος κανόνας της Έκτης Οικουμενικής αναγνωρίζουν το «βάπτισμα» των αιρετικών και (φυσικώ τω τρόπω) και τα «μυστήρια» τους!!! Ήδη η εξαίρετη εισήγηση του π. Αναστασίου Γκοτσόπουλου αποτελεί πληρωμένη απάντηση στους συντάκτες του ανωτέρω άρθρου 6. 

Διακρίνει κανείς οτιδήποτε το θεανθρώπινον, αποστολικόν ή αγιοπατερικόν σ’ όλα αυτά; Η Εκκλησία της Σερβίας πώς αντικρύζει αυτή την εκτροπή από τον θεανθρώπινο, αποστολικό και αγιοπατερικό τρόπο για τον οποίο ομιλεί ο Άγιος Ιουστίνος; Τοιουτοτρόπως θα λυθούν τα προβλήματα της Εκκλησίας ορθόδοξως και θεαρέστως;

No comments:

Post a Comment