Sunday, June 21, 2015

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ;



ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι δεν θα ανεχτεί να είναι πρόεδρος μιας χώρας που θα αποχωρήσει από την Ευρώπη.

Καταρχήν τι σημαίνει δεν θα ανεχτεί; Έχει τις αρμοδιότητες από το Σύνταγμα να παρέμβει στη διαμόρφωση της πολιτικής της χώρας;

Θα μπει στον κόπο κανείς να ζητήσει την γνώμη του από την κυβέρνηση;

Πέραν των διαψεύσεων του αυτό που ίσως εννοεί είναι ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και δεδομένης της αδυναμίας της κυβέρνησης να εκλέξει με τουλάχιστον 180 ψήφους νέο πρόεδρο, η βουλή θα διαλυθεί και θα πάμε για εκλογές.

Το ερώτημα είναι όμως: Αν γίνουν τώρα εκλογές ποιος θα τις κερδίσει; Αν πιστέψουμε -έστω και εξ αποστάσεως- τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνον δεν θα υποστεί απώλειες, αλλά θα επανέλθει με ακόμη πιο ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Επομένως ακόμη και η απειλή παραίτησης του κ. Προέδρου σε ποιο βαθμό μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις;

Είναι φυσικά ενδεχόμενο ότι ο κ. Παυλόπουλος πιστεύει ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει πτώχευση ότι θα ακολουθήσουν σκηνές αλλοφροσύνης που θα επηρεάσουν δραματικά την καθημερινότητα και ο κόσμος θα αντιληφθεί ότι δεν είναι αστείο πράγμα η χρεωκοπία οπότε και θα δώσει αρνητική ψήφο στην κυβέρνηση. 

Ίσως ο κ. Παυλόπουλος θα πρέπει να προσγειωθεί πιο ομαλά στην πραγματικότητα επειδή η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ερμηνεύσει την χρεωκοπία ως έργο των δυνάμεων της “σκοτεινής αντίδρασης” και της “Μνημονιακής υποτέλειας” και όχι ως δική της ανικανότητα γι’ αυτό ίσως ούτε η χρεωκοπία δεν θα είναι δυνατόν να την ανατρέψει.

No comments:

Post a Comment