Saturday, April 28, 2012

Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΑΠΛΩΝOYN ΤΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΤOYΣ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ


Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΑΠΛΩΝOYN ΤΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΤOYΣ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

======


Δραματικά τα στοιχεία της φτώχειας των ανθρώπων που χάνουν τη δουλειά τους και μένουν πλήρως ξεκρέμαστοι κάτω από εντελώς αντίξοες συνθήκες στην αγαπημένη μας πατρίδα.


Τα στοιχεία που ακούμε για τη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στη Θεσσαλονίκη είναι συγκλονιστικά.


Διαβάζουμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”:


“Κατακόρυφη αύξηση του ποσοστού των πολιτών που σιτίζονται στα συσσίτια, η οποία έφτασε το 85% μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες, τεράστια προβλήματα ανεργίας, φαινόμενα υποσιτισμού μεταξύ μαθητών και ανασφάλεια στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, συνθέτουν αυτή τη στιγμή την εικόνα της κοινωνίας στη δυτική Θεσσαλονίκη.


Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο, το σύνολο των σιτιζόμενων από τη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ήταν 2.445 άνθρωποι, σήμερα ο αριθμός τους έφτασε τους 4.178 ενώ τον Δεκέμβριο του 2010 ήταν μόλις 1.387.


Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι τα εντονότερα κοινωνικά προβλήματα παρατηρούνται στην περιοχή του Ευόσμου.


Την ίδια στιγμή, η Μητρόπολη έχει λάβει μέριμνα για την εξασφάλιση του σχολικού κολατσιού διακοσίων περίπου παιδιών, μετά από συνεννόηση των υπευθύνων της με τις οικογένειες των μαθητών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.


Οι οικογένειες αυτές προμηθεύονται τα τρόφιμα από την ενορία τους, με διακριτικό τρόπο και χωρίς να το γνωρίζουν τα παιδιά.


«Καμιά φορά νομίζουμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι από το λιμάνι μέχρι το Μέγαρο Μουσικής. Όμως το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης μένει δυτικά, εκεί που βρίσκεται ο νεότερος πληθυσμός της», ανέφερε, κατά τη διάρκεια σύσκεψης της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας.


Ο ίδιος επισήμανε ότι αμέτρητοι άνθρωποι της εκκλησίας συμμετέχουν καθημερινά στη διαδικασία προετοιμασίας των 4.178 γευμάτων, ενώ αποκαλύπτοντας το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος σημείωσε: «Υπάρχουν άνθρωποι που πριν συμμετείχαν εθελοντικά και με έντονη διάθεση προσφοράς στην παρασκευή του φαγητού και σήμερα, άνεργοι πλέον και χωρίς εισοδήματα, σιτίζονται και οι ίδιοι από αυτό».


Έντονα προβλήματα αντιμετωπίζει, όμως, και η τρίτη ηλικία καθώς οι άνθρωποι που βιώνουν σήμερα τα γηρατειά νιώθουν εγκαταλειμμένοι και χρήζουν φροντίδας.”


Για να δούμε μέχρι πότε η Εκκλησία θα σηκώνει το βάρος της ευθύνης της διατροφής εκατοντάδων χιλιάδων δυσπραγούντων συμπολιτών μας, την ώρα που η Πολιτεία ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες της Τρόικας για να αφανίσει και το πιο ελάχιστο εισόδημα εκατομμυρίων συμπολιτών μας.



ΠΗΓΗ:



Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”,



ΑΠΕ-ΜΠΕ


No comments:

Post a Comment